CNC frezka za vikend...
xxxx
Naposledy upravil(a) Pupak dne 4. 1. 2010, 6:57, celkem upraveno 2 x.
DD (dost dobrý
) Můžu se zeptat na stoupání těch šroubů? A jaké drivery s jakými motory je pohání?

X a Y maji 4mm a Z ma 5mm. Drivery jsou ME742 ,napajeni 68V\8A.
Proudy Z 4.2A , X a Y maji 3A. Zapojeno jedno vinuti. Mile me prekvapilo,ze stul i moji vahou cca 90 kg jezdi s 6.5Nm motorem jako vino. Dokonce horsi je to smerem dolu,kdy pri urcitych otackach nastava podivna rezonance v motoru.Nahoru to beha zcela hladce.
Ted jsem zrovna testoval presnost a se spravne nastavenou mrtvolou v Machu to jede ve ctyrech stovkach stejne jako bezne kulickace.
Pohyb diky kompenzaci mrtvoly neni tak elegantni a plynuly jako u kulicek,ale vysledek je stejny a to je rozhodujici.
Proudy Z 4.2A , X a Y maji 3A. Zapojeno jedno vinuti. Mile me prekvapilo,ze stul i moji vahou cca 90 kg jezdi s 6.5Nm motorem jako vino. Dokonce horsi je to smerem dolu,kdy pri urcitych otackach nastava podivna rezonance v motoru.Nahoru to beha zcela hladce.
Ted jsem zrovna testoval presnost a se spravne nastavenou mrtvolou v Machu to jede ve ctyrech stovkach stejne jako bezne kulickace.
Pohyb diky kompenzaci mrtvoly neni tak elegantni a plynuly jako u kulicek,ale vysledek je stejny a to je rozhodujici.
Problém s chodem dolů Ti muže dělat vymezení vůle v posuvu Z (nastavení lišty). Protože je šroub oproti vedení jakoby na páce. Nahorů to je pod zátěží stolu a obrobku, dolů se Ti jakoby může posun při "odlehčení" kousnout. Chce to důkladně namazat rybiny a co nejlíp nastavit vymezovací lištu.Pupak píše:X a Y maji 4mm a Z ma 5mm. Drivery jsou ME742 ,napajeni 68V\8A.
Jinak dotaz....myslíš že by to z-ko zvládnul i 4Nm krokáč tak na 4A proudu? Pochopitelně tam neuvažuju nějaký extra zatížení na stolu (tak asi do 10kg maximum), takže to bude hlavně tahat samo sebe?
Taky mám trochu lehčí model (provedení s menším stolem).
Rybiny jsem vymezil a pochopitelne i namazal.To delam standardne.
Je to urcite tim,co uvadis,ale stejne se to projevi jen pri urcite konkretni rychlosti posunu.Je to nejspis dost komplexni jev,ale resit to nebudu,protoze staci zvolit mensi rychlost a je po problemu.
S tim 4Nm motorem ti nepovim.Je to kus od kusu.Nektery stroj chodi lehce,jiny tezce. Mam vedle jeste jednoho Deklika a ten ma Z-tko mnohem tuzsi,i kdyz je skoro novy a komplet serizeny a promazany.
Nevim,cim to je.Mozna se potrebuje vic zabehat,kdo vi. Potrebny moment si muzes snadno zmerit a podle toho zvolit motor.
Je to urcite tim,co uvadis,ale stejne se to projevi jen pri urcite konkretni rychlosti posunu.Je to nejspis dost komplexni jev,ale resit to nebudu,protoze staci zvolit mensi rychlost a je po problemu.
S tim 4Nm motorem ti nepovim.Je to kus od kusu.Nektery stroj chodi lehce,jiny tezce. Mam vedle jeste jednoho Deklika a ten ma Z-tko mnohem tuzsi,i kdyz je skoro novy a komplet serizeny a promazany.
Nevim,cim to je.Mozna se potrebuje vic zabehat,kdo vi. Potrebny moment si muzes snadno zmerit a podle toho zvolit motor.
Tyhle masinky jsou opravdu k nezaplaceni. Rovnani koncu profilu a celni obrabeni dlouhych casti je s DEKLIKEM snadna zalezitost.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:20, celkem upraveno 1 x.
Ještě vědět, kde se schovávaj - nějak se mi už delší doubu nedaří nikde najít. Asi je Pupák postupně všechny skupujeKrutor píše:Moc pěkné, chvíli jsem na to musel koukat než jsem uvěřil, že je to ta samá mašinkaPupak píše:obrabeni dlouhych casti je s DEKLIKEM snadna zalezitost

To si uhodil hlavickou do hrebiku. Jak se nekde nejaka pekna objevi,uz pro ni jedu. Bohuzel jich v dobre kvalite uz moc volnych neni. Kdo ji ma,tak si ji vazi a hned tak ji neproda.Ty,co jsou na prodej jsou casto uz v dost zmrzacenem stavu.Jeste vloni jich bylo k mani vic nez 10 ks,letos jsem uz dlouho na nic nenarazil. Staci opravdu malo,a je z toho slusna CNC masinka.Pro narocne to chce kulickace,ale i trapezy funguji dobre.
Hlavni je dobre vreteno,ale to uz se po ste opakuju..
Ja tyhle stroje proste miluju.Je to dokonale promysleny kus litiny,ktery nema chybu.Az budu umet vyrobit neco takovyho,tak budu spokojenej.
Ja tyhle stroje proste miluju.Je to dokonale promysleny kus litiny,ktery nema chybu.Az budu umet vyrobit neco takovyho,tak budu spokojenej.
Jak se Pupak zminil na jinem miste, tak ta posledni vyrosla dneska pri vyprodeji v TeplicichVW píše:Ještě vědět, kde se schovávaj - nějak se mi už delší doubu nedaří nikde najít. Asi je Pupák postupně všechny skupujeKrutor píše:Moc pěkné, chvíli jsem na to musel koukat než jsem uvěřil, že je to ta samá mašinkaPupak píše:obrabeni dlouhych casti je s DEKLIKEM snadna zalezitost

A je to zmrzačení vždy nenapravitelné ? Teď se nebavím o využití stroje v takovémto stavu ke komerční přestavbě, kde by to asi bylo časově příliš náročné, ale o hobbystovi, který je schopen časové náklady překousnout a nějaký ten týden a peníz investuje do toho, aby zmrzačení odstranil a klidně bude celý víken nebo dva zaškrabávat jen aby to zprovoznil. V tomto případě bych do toho i šel - možná by to nebylo o moc náročnější, než to stavět od nuly.Pupak píše:To si uhodil hlavickou do hrebiku. Jak se nekde nejaka pekna objevi,uz pro ni jedu. Bohuzel jich v dobre kvalite uz moc volnych neni. Kdo ji ma,tak si ji vazi a hned tak ji neproda.Ty,co jsou na prodej jsou casto uz v dost zmrzacenem stavu.Jeste vloni jich bylo k mani vic nez 10 ks,letos jsem uz dlouho na nic nenarazil. Staci opravdu malo,a je z toho slusna CNC masinka.Pro narocne to chce kulickace,ale i trapezy funguji dobre.
Zmrzacene stroje jsou zejmena ty,ktere maji zniceny stul od frezy,vycvachtane matky,pripadne totalne vydrene rybiny.
Jsou lidi,kteri je nechaji doslova shnit nekde na dvorku na desti.
Jsou lidi,kteri je nechaji doslova shnit nekde na dvorku na desti.