16. 3. 2019, 11:08
Ok. Použil jsem software Gimp 2.8 kde jsem foto převedl do stupňů šedi a uložil jako PNG obrázek.
Ten PNG obrázek jsem načetl řezačkou Cura DGO 14.07 co jsem dostal k mojí 3D tiskárně. Tloušťku podkladu jsem nastavil na 0,4mm, tloušťku litofánu na 5mm, zadal rozměry XY a zvolil volbu "Darker is Higher" (tmavší je vyšší). Teplotu jsem nastavil na nejvyšší doporučenou. (PLA 200°C/60°C) Vygeneroval jsem G-kód a uložl jej na mSD kartu, kterou jse strčil do slotu tiskárny.
Tiskárna musí být perfektně zkalibrovaná, lůžko vyčištěné tak aby nedošlo ke ztrátě přilnavosti a aby hlava dělala plynulou čáru.
Vřele doporučuji před tiskem vyčistit trysku, aby extruder necvakal, jestliže se tak děje a všechny kovenčí postupy selhávají. Je nutné před tiskem instalovat tzv. oiler, což je v podstatě malá krabička kterou prochází filament a ve které je ustřižená kuchyňská houbička na nádobí, napuštěná olejem na smažení.
Ale POZOR zanáší to zvenčí hotend a smrdí to (při teplotách nad 200°C) rozhodně to NEDOPORUČUJI majitelům drahých tiskáren, kteří je navíc davají do servisu. Už mám zasebou výměnu hlavy, protože mi odešlo topné tělísko ale to se špinavou hlavou až tak nesouvisí.
Foto na první pohled nevypadá, a objeví se, až když výtisk sloupnete a dáte proti světlu. Výše zmíněná podobenka trvá na mé tiskárně asi třičtvrtěhodiny, foto 9x13 více jak hodinu a půl. Zahřátý olej s filamentem vytvoří něco, co není ani pevné, kapalné, nebo plynné. Dobře to přilíná a dají se tisknout i jemnější detaily. Olej do oileru je třeba dopňovat s rozumem.