Nosníky pro lineáry
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Zdravím pánové.
Prosím o cenovou nabídku / pomoc s výrobou dvou kusů nosníků pro lineáry dle přiloženého výkresu. Materiál litý hliník ALQAL 5083. ( 3D Model pošlu zájemci o výrobu)
Pokud by mírná modifikace usnadnila výrobu (při zachování funkčních vlastností), tak se samozřejmě domluvě nebráním. (zahloubení "kapes" nejspíše změním z 50mm na 40mm)
Díky
Prosím o cenovou nabídku / pomoc s výrobou dvou kusů nosníků pro lineáry dle přiloženého výkresu. Materiál litý hliník ALQAL 5083. ( 3D Model pošlu zájemci o výrobu)
Pokud by mírná modifikace usnadnila výrobu (při zachování funkčních vlastností), tak se samozřejmě domluvě nebráním. (zahloubení "kapes" nejspíše změním z 50mm na 40mm)
Díky
Tak dosáhnout rovinnosti dvou stovek na metru délky frézováním této slitiny se mi zdá nemožné. Drsnost povrchu drážky pro kolejnici se mi zdá trochu moc velká, dal bych menší, max 1,6 Ra. Ale co, nakonec to někdo vyrobí ňák, ty to nebudeš schopen proměřit, osadíš lineáry a stroj bude fungovat taky ňák.
Dík za názor / skouknutí.bobik píše: ↑9. 4. 2019, 8:47 Tak dosáhnout rovinnosti dvou stovek na metru délky frézováním této slitiny se mi zdá nemožné. Drsnost povrchu drážky pro kolejnici se mi zdá trochu moc velká, dal bych menší, max 1,6 Ra. Ale co, nakonec to někdo vyrobí ňák, ty to nebudeš schopen proměřit, osadíš lineáry a stroj bude fungovat taky ňák.
Uvidím co se sejde za názory potencionálních výrobců / fachmenů.
Já tam ty tolerance nenasázel, ale uvidíme. Pokud to bude pro většinu nevyrobitelné, nebo neúmerně drahé, tak se to samozřejmě upraví na něco reálnějšího.
Je pravda že pravítko s odpovídající přesností na kontrolu (zatím) nemám a rozhodně ho nepoběžím fčil teď hned kupovat abych ten nosník kontroloval. Tak nějak věřím v poctivost výrobce, který mi na rovinu řekne, v jaké přesnosti je schopen to udělat. Jde spíše o to aby byly "kritické" rozměry frézuté na jedno upnutí. Rovinnost se asi taková nepodaří, ale souběh horní plochy nosníku (tedy to, kde bude ležet stůl) a kolejnice by se teoreticky podařit mohl. Kolmosti snad také nejsou uplně nereálné.
To se ti zkroutí hlavně po vyfrézování těch kapes. Bude potřeba to vyhrubovat a pak teprve šlichtovat. Technologické plochy si možná dovymyslí frézař. Nemáš tam domyšlené přitlačení kolejnice na tu tolerovanou plochu a hlavně tam nemáš závity pro přitažení kolejnice k nosníku! Ty se musí udělat před šlichtem, jinak jde přímost do kytek, když to budeš dělat dodatečně. Já bych to uměl i změřit, leč nevyrobím, je to na mne moc dlouhé.
Ahoj. Dík za další užitečnej komentář.Josef píše: ↑9. 4. 2019, 10:00 To se ti zkroutí hlavně po vyfrézování těch kapes. Bude potřeba to vyhrubovat a pak teprve šlichtovat. Technologické plochy si možná dovymyslí frézař. Nemáš tam domyšlené přitlačení kolejnice na tu tolerovanou plochu a hlavně tam nemáš závity pro přitažení kolejnice k nosníku! Ty se musí udělat před šlichtem, jinak jde přímost do kytek, když to budeš dělat dodatečně. Já bych to uměl i změřit, leč nevyrobím, je to na mne moc dlouhé.
přitlačení domyšlené mám, ale na kuse není vidět stejně tak jako ty díry pro přitažení kolejnice k nosníku. To jsou totiž věci které zvládnu "bez problému" už obrobit sám, ale pokud by to mělo nějako výrazně "sáhnout" do geometrie toho nosníku tak je tam nechám obrobit před fynálním šlichtem.
budeš to pak reklamovat když se to zkroutí ? +-/ 0,05mm ?
(co se týče přesnosti do měsíce mám nové centrum -> čistý stůl, přesnosti stroje do 0,006mm, pravítka, najeto 0H tak snad mohu garantovat geometrii do 0,01mm ale je to dále o nástrojích, drsnostech povrchu a postupu, vyhrubovat nechat týden ležet, atp...)
Jinak na stávajícím stroji stejného typu nabízím stejné parametry, jen musím očistit stůl
Rozjezdy 1100x610.
Co cena ? limit ?
(co se týče přesnosti do měsíce mám nové centrum -> čistý stůl, přesnosti stroje do 0,006mm, pravítka, najeto 0H tak snad mohu garantovat geometrii do 0,01mm ale je to dále o nástrojích, drsnostech povrchu a postupu, vyhrubovat nechat týden ležet, atp...)
Jinak na stávajícím stroji stejného typu nabízím stejné parametry, jen musím očistit stůl

Rozjezdy 1100x610.
Co cena ? limit ?
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
CAD/CAM: SolidWorks 2015, HSMWorks 2016, MasterCam X5, X6, Kovoprog
Kvalita materiálu bude ? H112 ?
T6 nebo T73 + T4
T6 nebo T73 + T4
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
Materiál litý do bloků s odstraněním většiny vnitřního pnutí ,používá se na formy a moc se nekroutí na rozdíl od válcovaného.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
a jeho odolnost na namáhání, omačkání ? nějak žiji v domnění, že pevností slitiny 50xx 60xx moc nevynikají. A metrový nosník už nějaké síly přeci jen přenášet asi musí.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
nic moc
šel bych do 7021 jestli si dobře pamatuju tak taky bez pnutí tvrdá jak po viagře.
Tak tohle mně připomělo vtip o veselém a smutném paroháči. Veselý o tom ještě neví.Dratenik píše: ↑10. 4. 2019, 9:04 budeš to pak reklamovat když se to zkroutí ? +-/ 0,05mm ?
Rozjezdy 1100x610.
Co cena ? limit ?
Nevím, jaká bude mašina, ale garantuju přesnost výrobku v délce skoro metr o 60% horší, než je chyba stroje. Dosti odvážné i na brusku.
Jen jedno upozornění pro takové bití v prsa. Nikdy to neměřte strojem, který to dělal!
Už jsem myslel že jseš jenom bručoun a ejhle starej dobrej vtip

Při téhle konstrukci nosníku (jednostranné odlehčení ) půjdou ty setiny nahnat změnou teploty třeba o 1°C ,případně zmáčknout palcem

však nikde netvrdím...
zákazník chtěl vědět na čem se to bude dělat.

zákazník chtěl vědět na čem se to bude dělat.