zdravim
nemate nahodou nekdo tech.dokumentaci t frezce fv2a mas
koupil jsem ji v horsim stavu a rad bych vedel co me ceka dik vsem
fv2a
-
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je poklad. Moc starých frézek s neposkvrněným stolem jsem neviděl. Ono je to hned, a ani moc nezáleží na tom, jestli u toho stojí starej profík nebo mladej učeň. Kolikrát ten profík už si je tak jistej, že nedává bacha a spokojeně to tlačí do stolu, zatímco učeň je vybátej a pořád kontroluje dorazy atd, takže to nezajede.Gustavson píše:No v práci máme taky vertikálu z roku 1941 původem z ČKD a má stůl taky netknutej.A to už pár učedníků pamatuje.Včetně mě
Já se považuju za celkem zkušeného a přitom stále opatrného, ale už jsem se na své BF20 taky jednou divil, proč mi z duralu lezou litinový špóny

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Originál nechci, chci zachovat i horizontální vřeteno, hodně jsem si na něj zvykl, na některý operace je šikovnější a na některý dokonce nenahraditelný. Vertikální vřeteno mám vymyšlené tak, že bude na tom horním podpěrném rameni, prostě ho kousek od konce provrtám a strčím tam pouzdro s ložiskama a dutinou MK4. Na pohon už mám koupený motor 1.5 kW 900 ot/min a měnič Lenze 2,2 kW. Budou tam dva mechanické kvalty řešené klíňákama a spojkama. Oba klíňáky budou trvale napnuté, každý na svých řemenicích, přepínat se to bude těma spojkama, které budou na stejném principu jako jsou spojky posuvů - prostě nějaké rohatky. Jeden kvalt bude 1:2, druhý 2:1, proto mám nízkootáčkový motor.nemo píše:to Krutor.
Na svých stránkách u starší frézky píšeš o tom, že doplníš vertikální vřeteno. Už máš něco vymyšleno? Nebo jsi sehnal originál.N
To horizontální vřeteno bude napájené z toho samého měniče, a taky dostane nový motor, protože ten originál co tam je, to snad dělal ještě František Křižík když mu bylo 18

Posuvy budou mít sólo motor taky s měničem přímo na Z-konzole, takže odpadne složitý teleskopický přenos krouťáku z hlavního motoru. Výhoda bude mj. v tom, že může jezdit rychloposuvama bez toho, aby se mi točilo vřeteno.
Ovšem kdy to všechno realizuju, to nevím

Petr Spáčil
Tiež mám frézu bez vertiálnej hlavy, ale vreteno chcem dať na kĺb, aby som mohol robiť aj nejaké zrazenia a pod.
Na pohon chcem použiť motor 2800 otáčok, regulácia meničom. Chcem to hlavne na malé nástroje, otážky pod 500 nepredpokladám.
Termín realizácie tiež v nedohľadne.
Na pohon chcem použiť motor 2800 otáčok, regulácia meničom. Chcem to hlavne na malé nástroje, otážky pod 500 nepredpokladám.
Termín realizácie tiež v nedohľadne.