57STH76 - nesouměrný odpor
Ahoj, můžete se prosím někdo vyjádřit. Namontoval jsem KM z cncshopu 57STH76, ale při ručním otáčení je celkem znatelně znát, že v určitém místě jde mnohem více ztuha než ve zbytku - myslel jsem na problém v mechanice pohonu osy, ale tam vše OK, motor se tak chová při vymontování. Ještě se mi ho tedy nepodařilo připojit a otestovat pod napětím, ale naprázdno šel jako další dva bez znatelných problémů.
Tento problém jsem zjistil v době, kdy už jsem neměl moc času, takže jsem to moc netestoval, ale vodiče nebyly nikam připojeny, jen byly spojeny vývody pro sériové zapojení (zkratování vývodů by ale podle mne vedlo ke zvýšení odporu v celém rozsahu 0÷360deg, a né pouze v jednom místě).
Myslíte, že to znamená nějaký problém? Vypadá to, jako by nebyla vzduchová mezera souměrná v celém rozsahu (vyosení rotoru oproti statoru a v místě nejmenší vzduchové mezery je větší odpor). Nějaký názor ???
Tento problém jsem zjistil v době, kdy už jsem neměl moc času, takže jsem to moc netestoval, ale vodiče nebyly nikam připojeny, jen byly spojeny vývody pro sériové zapojení (zkratování vývodů by ale podle mne vedlo ke zvýšení odporu v celém rozsahu 0÷360deg, a né pouze v jednom místě).
Myslíte, že to znamená nějaký problém? Vypadá to, jako by nebyla vzduchová mezera souměrná v celém rozsahu (vyosení rotoru oproti statoru a v místě nejmenší vzduchové mezery je větší odpor). Nějaký názor ???
Mam 3 tyto motory, zatim take nezapojene. Pri rozpojenych vyvodech lze rotor roztocit i kdyz dost ztuha, pri zkratovane jedne civce (jeden par vyvodu) lze tocit jen cca 2 kroky za sekundu a pokud zkratuju jeste jeden par tak uz s tim nehnu. Tocim hridelkou v ruce, momentalne to nijak lepe nemuzu zmerit, ale rozhodne tam nejsou nejake nepravidelnosti v prubehu jedne otacky. Nedostal ten Vas motor nahodou nejakou ranu treba padem na zem? Samozrejme je take mozne, ze jde o vadny kus.
Tenhle problém jsem jednou měl u rozebraného a znovu složeného motoru. Předtím to rozhodně nedělal a potom jsem i přes otáčení vík a hledání správné kombinace problém nevyřešil takže jsem ho po miliontém rozebrání a složení zahodil. Předpokládám že to byl vadný kus který neměl rotor ve středu statoru a po vyjmutí rotoru se nějak nepravidelně odmagnetoval.
Problém vyřešen a je naprosto banální - po demontáži se ukázalo, že byl málo dotaženej červík a řemenička si sedla až k čelu motoru - bud řemenička nebo čelo motoru nebylo úplně kolmé na osu a v tom místě se to trošku třelo a to byl onen zvýšený odpor. Teď je to OK.
Mám tyto motory a nedostanu z nich víc než 450 otáček / minutu (2,3A, 23V, 2 mikrokroky) jak s čínským driverem, tak i s M542. S převodem 1:2,5 a s šroubem se stoupáním 5mm se dostanu posuvem max k 900mm/min.
Kolik vám točí?
Kolik vám točí?
https://www.youtube.com/watch?v=mNFtEbV ... ata_player tady mi to jezdí 30mm/s na šroubu se stoupáním 1mm/ot. V praxi používám pro jistotu méně.
Vliv má hlavně napájecí napětí. Přidej napětí a dosáhneš vyšších otáček. Případně zkus paralelní zapojení, místo sériového.pepiho píše:To nechápu, co dělám špatně? Co na to může mít vliv? Zkoušel jsem časování , frekvenci výstupu s lpt portu, stále to samé.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty otacky to muze byt +- garantovane vyrobcem motoru
bezne to muze byt 300-400ot./min. a je to normalni viz momentove charakteristiky
to jestli se dostanes vys zalezi na tom jak moc strme pada ta charakteristika, na tom jestli jsi nechytnul nejakou rezonanci
a muzes to ovlivnit zmenou setrvacnych hmot, proudem a napetim na driveru a ve finale i kvalitou a kompatiilitou driveru s motorem
tedy preladit tu rezonanci mechanicky nebo elektricky
ruzne motory maji ruzne indukcnosti a tudiz se jim chce ruzne do otacek a ruzne drivery jim ruzne sedi
nevhodnou kombinaci muze vzniknout takovyto problem i kdyz to zdanlive proudove sedi a melo by to fungovat
v kazdem pripade se chces pohybovat v rychlostech v kterych podle vyrobce uz neni zarucen tak veliky kroutici moment
takze podle toho ocekavej vysledky
jestli chces litat jak drak a mit kroutak zarucen tak jsi mel vsadit na serva
tam by to bylo jednoznacne
tady ted musis experimentovat s nejistym vysledkem
bezne to muze byt 300-400ot./min. a je to normalni viz momentove charakteristiky
to jestli se dostanes vys zalezi na tom jak moc strme pada ta charakteristika, na tom jestli jsi nechytnul nejakou rezonanci
a muzes to ovlivnit zmenou setrvacnych hmot, proudem a napetim na driveru a ve finale i kvalitou a kompatiilitou driveru s motorem
tedy preladit tu rezonanci mechanicky nebo elektricky
ruzne motory maji ruzne indukcnosti a tudiz se jim chce ruzne do otacek a ruzne drivery jim ruzne sedi
nevhodnou kombinaci muze vzniknout takovyto problem i kdyz to zdanlive proudove sedi a melo by to fungovat
v kazdem pripade se chces pohybovat v rychlostech v kterych podle vyrobce uz neni zarucen tak veliky kroutici moment
takze podle toho ocekavej vysledky
jestli chces litat jak drak a mit kroutak zarucen tak jsi mel vsadit na serva
tam by to bylo jednoznacne
tady ted musis experimentovat s nejistym vysledkem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak zvednutí napětí na to mělo opravdu veliký vliv, nicméně s vyšší rychlostí se začínají projevovat rezonance a snižuje se síla motorů. Nepotřebuju vysoké otáčky, jen jsem viděl na youtube stejný motor a driver točit 3.000 ot a můj jel 450 což mi přišlo divný. Pokud bych potřeboval jezdit rychleji, tak můžu změnit poměr motor / šroub (mám ho 1:2,5).
Díky za pomoc.
Díky za pomoc.