Moze KM stratit jeden krok?

Odpovědět
beldy

22. 7. 2009, 8:51

Aj ked sa tu v diskusiach casto diskutuje o strate kroku KM , domievam sa , ze KM jeden krok stratit ani nemoze s tym ze by pokracoval dalej zo stratou jedineho kroku. Vzdy to bude minimalne strata skupiny krokov, podla toho v akom rezime pracuje(4,8, pri mikrokrokovani 16 a viac krokov). Ale detekovat sa da uz strata jedneho kroku. Za urcitych okolnosti by sa stracaniu krokov dalo zamedzit kratkodobym prebudenim KM ihned po detekcii prveho strateneho kroku...
tomashal
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2009, 10:51

KM nemuze, ale driver jo. Staci treba kdyz nezachyti jeden impulz na vstupu STEP a nebo pri chybe v MCU treba po narazu tezke castice z vesmiru do kremiku :)

Tomas
beldy

22. 7. 2009, 11:16

No hej, ale myslim, ze v takom pripade sa krok skor prida ako ubere...
k

23. 7. 2009, 6:17

pri vyssich otackach kludne aj 1 krok.. pri mechanickom zabrzdeni motoru moze magneticke pole "dobehnut" prave k miestu kde zas "potiahne" motor ale ten jeden krok proste strati ..

Ovela castejsie je samozrejme plne vyklznutie rotora z rotujuceho magnetickeho pola a potom samozrejme uz bez nabehovej rampi dalej nebude moct sledovat magnet. pole.
beldy

23. 7. 2009, 10:09

O to mi ide, ked nastane tento stav ktory popisujete, nedojde k strate iba jedneho kroku (v zmysle signalu STEP), ale celej jednej faze, co moze byt 4, 8,16,32, 64... krokov, podla riadenia KM. Pri vysokom mikrokrokovani sa napajaci prud uz silne podoba na sinusovku a KM sa bude chovat ako dvojfazovy synchronny motor. U synchronneho motora pri pretazeni moze dojst ku strate faze, alebo tiez k vypadku synchronizacie. Podla zatazenia sa meni tiez uhol medzi rotujucim mag. polom a rotorom, co v nasich podmienkach znamena zmenu poctu prevedenych krokov podla zatazenia. pokial sa to deje v ramci jenej faze stratu krokov to neznamena (po odlahceni to znova dobehne)...
k

23. 7. 2009, 10:16

poviem to tak ako som tu uz neraz pisal..

KM musi byt dimenzovany na potrebny krutiaci moment pri pozadovanych otackach s rozumnou rezervou. V momente ked KM nie je mozne takto dimenzovat (narazove zatazenie atd) je to pripad kde treba nasadit servo. Akekolvek nahananie sa za motorom ktory nedefinovane stratil hocikolko krokov je vyhadzovanie penazi, stracanie casu atd ..

V istom okamziku moze nastat pripad, ze KM sice je mozne nadimenzovat na ulohu kde je pozadovany vysoky krutak pri nejakych otackach ale len na kratky casm je tiez na zvazenie ci to zotrvacna hmota KM resp. pohonu dokaze prekonat alebo je to uz zas uloha pre servo.

Hore spomenuty pripad ked KM strati krok uz na STEP resp. niekde v elektronike je o inom, tam je treba najst pricinu (tienenie vodicov, symetricke napajanie dir/step, vhodne napajanie atd).

Uplen ina otazka je strata kroku vdaka chyeb softu..
tomashal
Kontaktovat uživatele:

23. 7. 2009, 7:40

Tazatel tady ma na mysli, dle meho mineni, zda je mozne, aby KM jako takovy ztratil krok v jeho smysle mysleny jako neco mensiho nez celoctyrkrok (kdo zna KM, vi o cem mluvim). Odpoved zni, ze to by se mohlo stat jedine kdyby jej ztratil driver nebo kdyby se hridel ci pastorek ci remenicka ci pruzna spojka pootocila vuci rotorovemu magnetu krokoveho motoru. Nebo by se taky mohl hridel zkroutit :-) Co jeste?

Tomas
beldy

23. 7. 2009, 9:09

No, a ked je nam uz teraz jasne, ze jeden krok na KM sa neda stratit (ak neuvazujeme vseliake mechanicke deformacie okolia KM, pripadne prelety neutrin cez PC), len minimalne jedna faza (resp. stvorkrok pri zakladnom stvorkrokovom riadeni KM) natiska sa otazka ci existuje nejaky sposob pre detekciu staty faze (resp. stvorkroku pri zakladnom stvorkrokovom riadeni KM). Napr driver TA8435H dava na vystupe MO pulz vzdy ked faza prechadza maximom, nezavisle na nastavenom krokovani.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2009, 7:09

existuje ale to co vytvoris se pak jmenuje servo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

24. 7. 2009, 7:11

no a to sa tu uz niekolkokrat preberalo :-) ja nie som zastanca komplikovanych a predrazenych rieseni. Detekovat mechanicku stratu z prudu cez cievku nejde nijak lahko a o spolahlivosti pochybujem. . Cisto sa to da spravit len enkoderom, ked uz niekde dam enkoder, tak ho zapojim normalne spatnovazobne nie cez nejaky detektor chyb atd atd . a v tom momente mi je ale sikovnejsie rozmyslat nad servom ..

mimoriadne jednoduche je zapojit servo k EMC podla linku co som sem uz niekolkokrat napastoval . staci enkoder a mostik . ostatok zabezpeci EMC.

Ako som hore pisal . KM je vyhodny lebo je pri vhodnom dimenzovani lacny a jednoduchy .. v momente ked sa ale pokusite "vylepsovat" jeho problem (t.j. napr stratu kroku, pokles krutaku s vyssimi otackami atd.) toto jednoduche riesenie vlastne pokazite a predrazite pri nie velkom naraste kvality (servo to bude stale predcit).
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“