PROXXON MF70 cnc Problem s motorom

Odpovědět
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

1. 8. 2019, 4:32

Zdravim vsetkych.
Pred casom som si kupil PROXON MF70 cnc. Vsetko fungovalo OK az jedneho dna si motor pre osu Y zmyslel ze pojde len jednym smerom. Na rucnom ovladani a aj po nahrati G-kodu a spusteni ciklu. Neviem čo sa mohlo stat .... som v tom novacik tak Vas prosim o radu....
Za odpovede dakujem.
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 8. 2019, 4:43

Zkontroluj vodiče, dotlač svorky a dotáhni šroubky na ose Y. Buď ti upadl drát DIR, nebo něco odešlo.
Pokud se to po kontrole kabeláže nespraví, tak navzájem přehoď driver osy Y a osy X. Podle toho, kde se chyba projeví potom, postupuj dále.
Případně máš-li čím, tak zkontroluj stav na svorce DIR osy Y když pojedeš pomalu ručně doprava a doleva.
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

1. 8. 2019, 9:34

Ok vďaka. Prekontrolujem to
juko
Příspěvky: 41
Registrován: 30. 7. 2012, 10:46
Bydliště: IPD

1. 8. 2019, 12:46

Ahoj,
od zajtra budem týždeň na Čienom Balogu. Ak Ti to nepôjde, ozvi sa, pomôžem.
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

2. 8. 2019, 6:59

Skontroloval som vsetko co pisal Mex ale nic nepomohlo.
Zacal som sa trocha hrat s nastavenim Mach3 a v Configu je polozka "Slave Axis". Ked som v kolonke Y axis zaškrtol A axis tak sa motor pre osu Y zacal spravat normalne ......
Neviem na co sluzi toto nastavenie. Budem rad ak mi to niekto objasni :)
Dakujem vsetkym za pomoc :)
Dongon
Příspěvky: 7
Registrován: 25. 4. 2019, 7:07

5. 8. 2019, 8:26

Nepletu-li se, je to pohon s opačným smyslem otáčení. https://www.youtube.com/watch?v=uoqhKwWMWkM

Něco podobného se mi stalo s LinuxCNC. Motor se pohyboval opačným směrem. Smysl otáčení / směr pohybu lze měnit změnou hodnoty krokového poměru na jednotku. Z hodnoty (dejme tomu 20 kroků/mm) se změnou znaménka převrátí smysl otáčení motoru (, přičemž 20 kroků/mm se nezmění).

Přeji fajn den, ....
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

8. 1. 2020, 7:07

Zdravim. Chvilku som nemal cas na moju Proxonku a asi po mesiaci som ju znova zapol a problem sa vratil....... Osa Y sa mi hocikedy samovolne prehodi do ineho smeru a po chilke je ide zasa spravnym smerom. Kabeláž som skontroloval a vsetko je ok...... ak mate niekto nejaky nápad tak budem rad za radu. Ďakujem
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5758
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

8. 1. 2020, 8:59

Možná jsi ty kabely a spoje proměřil, když zrovna fungovaly. Chtělo by to ten DIR signál sledovat za provozu. Možná vyfoť celou sestavu, ať máme lepší představu (čím to řídíš, jak je to propojeno atp.).
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 8. 1. 2020, 11:06, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb
Příspěvky: 2825
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

8. 1. 2020, 10:36

tipl bych na problém s délkou nebo časováním řídících pulzů ... projít nastavení v Machu a zkontrolovat doporučené hodnoty z návodu - či kde to jde zkusit nastavit delší
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

9. 1. 2020, 9:58

Trápil som sa s tým ako blázon a nakoniec je chyba v úplnej hlúposti. Problém bol v uvoľnenom konektore na doske pre osu Y ......
IMG_20200109_093138.jpg
IMG_20200109_103014.jpg
Ďakujem všetkým za pomoc a rady
atlan
Příspěvky: 1973
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

9. 1. 2020, 11:12

Asi to bude nekompaktibilitou konektorov :D
sajgino
Příspěvky: 6
Registrován: 1. 8. 2019, 4:09

9. 1. 2020, 12:15

Presne tak :D chvala bohu vedla su svorky takze je to zazehnane :D
atlan
Příspěvky: 1973
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

9. 1. 2020, 12:41

A chladice si skontroloval, lebo tusim sedia na optoclenoch a nie na TB cipe.
Odpovědět

Zpět na „krokové“