zdravím konstruktéry
stavím cnc stroj pro obrábění dřeva,a zasekl jsem se na jednom problému
a to :
co je lepší použít na osu Z buď:
podepřené tyče s domečke
nebo tyče bez podepření
popř. kolejnice s vozíčkem
každé má své výhody a nevýhody ty tyče by měly být pr.12mm délka do 300mm s roztečí domečků 100mm . 16 se mi zdá moc vysoká
a další problém je jaké stoupání šroubů pro osy X,Y použít , 5 nebo 10 (s krokáčema cca1NM od www.enika.cz ) .S 10mm dosáhnu výšší rychlost a i síla je dostačující ,když použiji 5 je zde možnost do budoucna upgradu pro serva
jaké vedení pro osy z
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že bys měl uvést nějaká čísla. Největší průměr nástroje, jakým chceš obrábět, předpokládaná hmotnost vřetene, požadovaná přesnost a rychlost polohování osy Z.
Obecně je nejlepší asi lineární vedení s oběhovými kuličkami (neplést s kuličkovými pouzdry na kulatých tyčích), ale je nejdražší. Podepřené tyče bych používal na delší rozjezdy, kde jsou nepodepřené tyče evidentní nesmysl z hlediska průhybu. Podepřené tyče totiž mají nevýhodu otevřeného kuličkového pouzdra, a tato nevýhoda je při svislém použití ještě markantnější.
Odhadem - na zdvih 20 cm na dřevo bych použil nepodepřené tyče průměr 20 mm.
Obecně je nejlepší asi lineární vedení s oběhovými kuličkami (neplést s kuličkovými pouzdry na kulatých tyčích), ale je nejdražší. Podepřené tyče bych používal na delší rozjezdy, kde jsou nepodepřené tyče evidentní nesmysl z hlediska průhybu. Podepřené tyče totiž mají nevýhodu otevřeného kuličkového pouzdra, a tato nevýhoda je při svislém použití ještě markantnější.
Odhadem - na zdvih 20 cm na dřevo bych použil nepodepřené tyče průměr 20 mm.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jo a stoupání šroubu bych volil spíš menší, rozhodně bych nešel nad 5 mm. Musel bys pak použít buď převod do pomala ozubeným řemenem, nebo vysoké mikrokrokování, a oboje je z hlediska přesnosti horší.
V případě vyššího stoupání kuličkového šroubu a přímého napojení na KM navíc přichází problém se samovolným padáním osy Z při odbuzení pohonu (vypnutí stroje).
V případě vyššího stoupání kuličkového šroubu a přímého napojení na KM navíc přichází problém se samovolným padáním osy Z při odbuzení pohonu (vypnutí stroje).
max pruměr nástroje bude 8mm s rychlostí Z právě nevím chci použít 2mm nebo 4mm stoupani hmotnost osy z cca 5kg.
přávě ze uzavřen poudro se mi zdálo nejlepší s lineáru mám obavu ,že nedokážu sjednotit jejich souběh.
i když na Y ose chci použít otevřené pouzdro pr 16mm a nádherne mi vycházi souosos vedeni se šroubem.když jsem zkoušl kolejnice musel jsem použít silnější desku pro Z(30mm)
pro připojení krok motoru a šroubu os x.y chci použít řemenici s převodem 1:1,25 z.tko přes spojku
přávě ze uzavřen poudro se mi zdálo nejlepší s lineáru mám obavu ,že nedokážu sjednotit jejich souběh.
i když na Y ose chci použít otevřené pouzdro pr 16mm a nádherne mi vycházi souosos vedeni se šroubem.když jsem zkoušl kolejnice musel jsem použít silnější desku pro Z(30mm)
pro připojení krok motoru a šroubu os x.y chci použít řemenici s převodem 1:1,25 z.tko přes spojku
- Přílohy
-
- vykres portalu ys matis .dxf.zip
- (10.96 KiB) Staženo 229 x