Milan199 píše: ↑10. 9. 2019, 9:09
Me ten infrapohled pripada docela vypovidajici. Minimalne je z toho videt, kde se to teplo generuje. Pochopitelne ten dvojity plast okolo civek to zkresluje, ale poznat zda teplo leze z nastroje, lozisek, nebo civek je uz hodne cenna informace.
Kdybych se nebál, že mě zase Engineer strašně zjebe, tak bych Ti napsal, že to tak úplně není. Že to právě u předmětu s různorodým povrchem moc nepoznáš. Podívej se na (asi černou) matici na konci vřetene. Ta je teoreticky šíleně horká, což asi v reálu nebude pravda.
Je to obecný problém inframěření teploty, že předměty vyzařují různě nejen podle rozdílné teploty, ale bohužel ještě víc různě podle materiálu povrchu (emisivita). A ty bez dalších informací nejsi schopný rozlišit z čeho pochází ten rozdíl.
V praxi se používá taková fligna, že se na měřený předmět lepí nálepky s definovanou emisivitou. Jsou buď kalibrované za dlouhé peníze, ale pro běžné teploty se dají použít i klasické papírové samolepky.
Jen doufám, že to Engineer nezjistí, že jsem napsal. Když tak to zapřu a řeknu, že mi asi nějaký hacker napadl účet.