2 Závity
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Ahoj. Najde se tu nějaká hodná osoba nejlépe z Prahy (klidně to ale někam pošlu), která by mi udělala 2 závity ? Jedná se o závity M25x1,5 (na matku KM5) v délce asi 10mm a pak M22x1,5 (matice na kleštiny) v délce cca 15mm ? Já bych si to udělal sám, ale ten můj soustruh (Unimax CQ...) to prostě nedává. Ještě jakžtakž sem udělal (zprasil, a to doslova, nicméně matka tam jde) závit M20x1, ale je to fakt prasárna..
Zkoušel sem ten M25x1,5 .. ale nůž se odtlačil a na vřetýnku to zanechalo jenom jakej si otisk - viz foto
Materiál je ocel, ovšem nevím jaká, jelikož sem ji dostal od kamaráda. Bude na mě někdo tak hodný, že mi tyhle 2 závity udělá ? Samozřejmě zaplatím. Přidám fotku, abystě věděli oč se jedná.
Zkoušel sem ten M25x1,5 .. ale nůž se odtlačil a na vřetýnku to zanechalo jenom jakej si otisk - viz foto
Materiál je ocel, ovšem nevím jaká, jelikož sem ji dostal od kamaráda. Bude na mě někdo tak hodný, že mi tyhle 2 závity udělá ? Samozřejmě zaplatím. Přidám fotku, abystě věděli oč se jedná.
www.tc-pipa.wz.cz
pisete ze noz sa odtlacil . a nebude to tym, ze zakladny material je uz tepelne spracovany .. zuslachteny ? t.j. ma vysoku pevnost a tvrdost povrchu ? Neviem co vam na stroji uhne ale pokuste sa to chytit do univerzali, podopriet konikom (alebo ak ozaj pozadujete presnejsiu polohu zavitu obe strany na hrot). Potom noz zo spekaneho karbidu (najlepsie nejaka H -ckova trieda, neviem ako sa to dnes oznacuje) a s tym by to malo ist spravit. pokial stroj naozaj nema potrebnu tuhost .. tak ozaj na lepsi stroj...
Původně to byla 30mm kulatina, údajně hřídel z auta. Když sem do toho poprý zajel, tak sem do toho spíš nezajel
Ale jakžtakž sem to utočil jak sem potřeboval. Ta horní vrstva asi byla prokalená, nevím.
Mam to v univerzále podepřený otočnym hrotem v koníku na MK2. Ale asi je to nedostatečnou tuhostí soustruhu, protože se stejně klidně vyosí..

Ale jakžtakž sem to utočil jak sem potřeboval. Ta horní vrstva asi byla prokalená, nevím.
Mam to v univerzále podepřený otočnym hrotem v koníku na MK2. Ale asi je to nedostatečnou tuhostí soustruhu, protože se stejně klidně vyosí..
www.tc-pipa.wz.cz
Nechci kazit radost, ale tohle bude nejspíš cementovaný. Jednou jsem nějakou podobnou osu z kovošrotu zkoušel obrábět na soustruhu S28, který určitě nemá problém s tuhostí. Dopadlo to velmi podobně jak popisuješ. Pokud ten závit leží v té vrstvě, tak nevím, nevím kdo se do toho pustí.... Takže se obávám, že to na soustruhu nemá řešení. Jedině nechat závity vybrousit.pipa píše:Původně to byla 30mm kulatina, údajně hřídel z auta. Když sem do toho poprý zajel, tak sem do toho spíš nezajel![]()
To to je diskuse
závit jde na bytélm stroji
soustružit i do 60HRC . Velkosériovka by to však nebyla. Destička ISCAR IC908 to není skrytá reklama
tím to fakt funguje, kdo nevěří ať to zkusí
Řezná rychlost asi 20m/min +- dle zvuku a špony? V nouzi je to řešení. Špatné by bylo kdyby to byl přerušený řez, ALE když musíš tak MUSÍŠ
Pro jistotu by to chtělo kousek stejného materiálu na test, aby nebyly 2 zmetky.

závit jde na bytélm stroji

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Mam toho materiálu ještě asi 4cm.
To je hrozný, jednou se do něčeho pustím, a jak už to u mě je snad pravidlem, vždycky se naskytne nějakej problém
Kde se to nechá v Praze případně vybrousit a co to tak koštuje ?
To je hrozný, jednou se do něčeho pustím, a jak už to u mě je snad pravidlem, vždycky se naskytne nějakej problém

Kde se to nechá v Praze případně vybrousit a co to tak koštuje ?
www.tc-pipa.wz.cz
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak tomu kamarádovi, co ti dal tu kulatinu, pěkně poděkuj. To bude určitě poloosa, a to je prakticky neobrobitelný. Jako samo že to nějak jde, ale je to prostě krize. No jen se přiznej - jak dlouho jsi to soustružil, a kolikrát jsi musel brousit nože?
Zapomeň na broušení závitu, tipuju že by ses nedoplatil, pokud bys to vůbec sehnal. Tu hřídel Ti za 1500 Kč vyrobím celou novou i s těmi závity z nějakého normálního materiálu, co tady mám. Kdyžtak pošli výkres a ty matice na přizkušení závitu.
petr.spacil@krutor.cz
Zapomeň na broušení závitu, tipuju že by ses nedoplatil, pokud bys to vůbec sehnal. Tu hřídel Ti za 1500 Kč vyrobím celou novou i s těmi závity z nějakého normálního materiálu, co tady mám. Kdyžtak pošli výkres a ty matice na přizkušení závitu.
petr.spacil@krutor.cz
No, vzhledem k mýmu malinkýmu soustruhu asi 10dnů
Denně tak hoďku a půl až dvě. Zezačátku mi to bralo, když to přeženu, desetinový třísky z průměru
Ta horní vrstva byla prakticky neobrobitelná, ale nějak sem to zvládnul. Kamarád mi říkal, že to je super matroš, že mu to nešlo ani provrtat (obyčejnym HSS-R).
A k těm nožům .. asi 4x se mi ulomil kousek plátku; zkoušel sem všechny možný nože co mam, ale až s ubíracim levym to jakžtakž šlo, ale zezačátku to byl fakt porod ...
Kolikrát sem uvažoval, že se na to prostě s prominutim vyseru, protože to prostě nedávám, ale dal sem to. I kuželovou díru na kleštiny sem do toho udělal (to ale možná byla nezušlechtěná vrstva, ale taky nic moc dobrýho na obrábění).
Ale jak tu tak čtu, asi to fakt někomu přenechám. Ještě si to necham projít hlavou.
Pro Krutora : I kdybych si to u tebe nenechal vyrobit (málo pravděpodobný), tak pro tebe budu mít jinou práci - "domečky" na ložiska (nemam 4paknovou univerzálu), ať se mi to má taky v čem točit

A k těm nožům .. asi 4x se mi ulomil kousek plátku; zkoušel sem všechny možný nože co mam, ale až s ubíracim levym to jakžtakž šlo, ale zezačátku to byl fakt porod ...
Kolikrát sem uvažoval, že se na to prostě s prominutim vyseru, protože to prostě nedávám, ale dal sem to. I kuželovou díru na kleštiny sem do toho udělal (to ale možná byla nezušlechtěná vrstva, ale taky nic moc dobrýho na obrábění).
Ale jak tu tak čtu, asi to fakt někomu přenechám. Ještě si to necham projít hlavou.
Pro Krutora : I kdybych si to u tebe nenechal vyrobit (málo pravděpodobný), tak pro tebe budu mít jinou práci - "domečky" na ložiska (nemam 4paknovou univerzálu), ať se mi to má taky v čem točit

www.tc-pipa.wz.cz
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ono se řekne "kotúčik", ale to je právě ten problém. I když si orovnáš obyčejný kotouček do vrcholového úhlu 60 stupňů, tak ta špička tam nevydrží ani první průchod. To chce asi diamantový kotouč, a to jsou tisícové položky. Tady by pomohl jedině Tumlíkk píše:potom este jedna cesta... ak to nerypne ani vidiak s oznacenim H .. tak potom na suport nejake male vreteno, kotucik do neho . nastavit to v uhle stupania zavitu a namiesto sustruzenia to proste zabrusit.

Ale hlavně to bylo špatné rozhodnutí na začátku. Ušetřil jsi sice asi 50 Kč za materiál, ale vylámal sis na tom všechny nože, ztratil spoustu času a nervů a huntoval svůj soustruh. Jdi do Ferony, kup si kousek automatovky 11109, a budeš koukat jak to jde. Teda samozřejmě nevím jaké máš požadavky na výslednou pevnost hřídele.
A tady by určitě taky něco šlo vybrat, http://www.pm-tech.cz/regofix/regofix_u ... cyl-fs.htm
Rosta

Přesně to sem dneska udělal, a to sem to nečet, automatovka 11109 za 70Kč (vzal sem pro jistotu 2 kusy)Krutor píše:Ale hlavně to bylo špatné rozhodnutí na začátku. Ušetřil jsi sice asi 50 Kč za materiál, ale vylámal sis na tom všechny nože, ztratil spoustu času a nervů a huntoval svůj soustruh. Jdi do Ferony, kup si kousek automatovky 11109, a budeš koukat jak to jde. Teda samozřejmě nevím jaké máš požadavky na výslednou pevnost hřídele.
A že to bylo špatný rozhodnutí - nejsem zkušenej tak jako ty a ostatní členové fóra, taky moc sem nevěděl do čeho jdu. Soustruh sem na tom huntoval a nadávek na něj i na materiál sem odříkal jen co je pravda. Timhle si ale asi musí projít každej, rozhodně nejsem první ani poslední. Nikdo učenej z nebe nespad, a když spad, tak se zabil.
Ta hřídelka bude na vřeteno na mojí frézku, poháněná přes řemenice 720W DC servomoterem. Navíc, když už tu frézku dělam, tak se chci i něco naučit, například líp soustružit, třeba právě to vřeteno. Čas mě zas tak nevadí, stejně na tom dělam večer, dejme tomu od 10 do 1 do rána. Je možný, že to nakonec stejnak hodim do koše a použiju kleštinovej upínač s válcovou stopkou místo toho, když vymyslim, tak na to šikovně přidělat ložiska. Koupit vřeteno umí každej, já se chci pokusit si ho udělat.
Doufám, že mi rozumíš. Možná je to i o tom, že je mi 19, možná ne. Nějak se začínat musí.
www.tc-pipa.wz.cz
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No možná byla chyba že jsi se neoptal, u mě v dílně si snad byl ne a ICQ taky máš
,co se týče mat. na vřeteno, tak automatovku moc ne, spíše 14220 a nebo alespon 11523 , ale to už je na tobě oba materiály se obrábějí stejně dobře jako automatovka.

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Automatovku na vřeteno
Tak do toho bych nešel ani kdyby byla do stroječku z Baumaxu min. co píše kovohemil a vynechal bych i tu 11523 místo toho navrhuji 12050 nebo 12060 a povrchově kalit - a brousit ta 14220 by se měla cementovat to spíš 15230 nebo pak 16240