Regulátor tlaku vzduchu

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

gaminn

12. 8. 2009, 4:01

Zdravím,
nepatří to do oboru, ale jsou zde technicky zaměření lidé, proto bych se chtěl zeptat - jakým způsobem je možné regulovat statický tlak vzduchu, tzn. vzduch neproudí, ale "stojí". Abych dal příklad, tak mám kompresor, jehož tlak se nedá štelovat, natlakovaný permanentně na 8 bar. Výstup vzduchu jde do nějaké černé krabičky, na kterou se ptám, a na jejím výstupu chci měřákem tlaku pneumatik naměřit tlak, jaký si na té černé krabičce nastavím, třeba 3 bary.

Snad je mi rozuměno :)

Možná, abych to zjednodušil - dá se na to použít obyč redukční ventil?

Díky
Kopi.

12. 8. 2009, 4:21

Otázka a odpověď v prvnim příspěvku, super, tak je to správné, tak to má být... :lol: :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2009, 5:05

To asi ne, bezny redukcni ventil nema zadny odfuk do atmosfery, dokonce muze vyzadovat urcity minimalni odber vzduchu protoze muze nepatrne podchazet (treba pri zavade) a dat tak nakonec vetsi tlak nez je nastaveno. Tohle zvladaji regulatory tlaku. Znam ale jenom regulatory firmy Swagelok ale ty jsou cenove zcela mimo amaterske ci domaci pouziti.
Aleš Procháska
gaminn

12. 8. 2009, 5:23

Mám penumatický dávkovač (např. lepidel), do kterého se připojuje vzduch z kompresoru. Na dávkovači se nastaví tlak. Vzduch o nastaveném tlaku je pak vhnán do dávkovací tuby čímž po nastavený čas vytlačuje lepidlo. Jde mi přesně o tuto aplikaci... A nevšiml jsem si, že by někde ten dávkovač "ufukoval" vzduch...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2009, 7:03

Asi neni rozbitý tak neufukuje :-)

Ale do té tuby proudí, byť pomalu (nahrazuje objem spotřebovaného lepidla). Já to pochopil jako že jde o zcela statickou aplikaci kdy je potřeba regulovat (tedy i snižovat) tlak v natlakované tlakové nádobě, třeba ve zkušební komoře na vodotěsné hodinky nebo něco takového.
Aleš Procháska
gaminn

12. 8. 2009, 7:40

Já mám za to, že to je spíš statická aplikace, ono objem vytlačované tekutiny nebo pasty je velmi malý, tuba je zakončena pouze tenkou jehlou. Takže?
prichy

12. 8. 2009, 7:47

gaminn píše:Mám penumatický dávkovač (např. lepidel), do kterého se připojuje vzduch z kompresoru. Na dávkovači se nastaví tlak. Vzduch o nastaveném tlaku je pak vhnán do dávkovací tuby čímž po nastavený čas vytlačuje lepidlo. Jde mi přesně o tuto aplikaci... A nevšiml jsem si, že by někde ten dávkovač "ufukoval" vzduch...
muzes se prosim podelit, kde jsi to sehnal ci koupil.....potrebuju podobnou aplikaci a jeste navic to budu muset vyhrivat...

posli pls link ci foto, cenu apod.
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2009, 8:19

Myslim, ze uz chapu o co jde. Jestli neni potreba snizovat tlak (jedinym regulacnim sroubem) tak by mohl stacit jakykoliv redukcni ventil. Osobne bych tam jeste vrazil pojistovak (quli tomu podchazeni pri poruse), ale ten treba na ventilech CGA (pro svarovani) byva vetsinou integrovany.
Aleš Procháska
gaminn

12. 8. 2009, 8:24

Je to toto zařízení - http://cgi.ebay.com/Solder-paste-glue-l ... 286.c0.m14

Klasika made in china, ale funguje... :)
Ferda

12. 8. 2009, 8:31

gaminn píše:Mám penumatický dávkovač (např. lepidel), do kterého se připojuje vzduch z kompresoru. Na dávkovači se nastaví tlak. Vzduch o nastaveném tlaku je pak vhnán do dávkovací tuby čímž po nastavený čas vytlačuje lepidlo. Jde mi přesně o tuto aplikaci... A nevšiml jsem si, že by někde ten dávkovač "ufukoval" vzduch...
Ať mne nikdo nekamuje :!: :idea:
Máme kompresor 8 baru konstantní výstup tak dej na výstup klasický regulátor s budíkem a potřebný výstup pošli do nějakého zásobníku. Když bude mít menší objem než 10 litrů tak to není tlaková nádoba a nemusí to mít žádný ATEST a ani provozní revize :!: Zasobník lze v pohodě udělat z roury bezešvé s příslušnou tlakovou jistotou a zavařit originál DNA ČSN. Nevím jen jestli bude ten zásobník dostatečně velký pro tvou aplikaci, aby to nějak nekolísalo! To je partizánské levné řešení.
Taky můžeš poslat výstup z kompresoru přímo do toho zásobníku kde bude osazen klasický tlakový spínač (např. z darlinku a vypne proud při dosažení tlaku).
Nyní se již dají i koupit domácí kompresory s malým zásobníkem a regulací a to by bylo asi nejekonmičtější než dělat nějaký amatérský zásobník.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
picom

12. 8. 2009, 9:28

V černé krabičce máš regulátor tlaku, kompresor můžeš připojit rovnou na vstup krabičky. Rozdíl 1baru (8 místo 7) to určitě přežije.
prichy

12. 8. 2009, 10:03

gaminn píše:Je to toto zařízení - http://cgi.ebay.com/Solder-paste-glue-l ... 286.c0.m14

Klasika made in china, ale funguje... :)

aha, tak to je mi k nicemu,mam pocit, ze mam nekde takovou krabicku schovanou nekde v praci :lol:
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2009, 10:12

Eh, koukam, ze jsem presto porad mluvil o necem jinem... Ignorujte co jsem vyse napsal, ja si nevsim ze jde o tlaky kolem jednotek baru a ne stovky jako ze svarecske lahve :-) Ja totiz doma vytlacuju lepidlo tlakem 50 baru a nejak jsem si to tam promitnul...
Aleš Procháska
gaminn

13. 8. 2009, 10:44

Ferda píše:Ať mne nikdo nekamuje.......
Já právě už zdroj stlačenýho vzduchu mám....

Jo, žádný vysoký tlaky tam nebudou. Takže pořád nemám jasno - lze použít obyč. redukční ventil?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 10:47

A co je to ten obyčejný redukční ventil ? :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“