Zavitova tyc
Ahojte, vie mi niekto poradit, staviam svoje prve CNC a na posun chcem pouzit metricku zavitovu tyc a delenu mosadznu maticu. Zavitove tyce sa predavaju bud s povrchovou upravou (asi chromovane) alebo cierne. Ktoru teda pouzit, nebude chromovana mat vecsi treci koeficient voci mozadzi, alebo sa nejako zadierat? Tiez kvalita byva rozna, niektore idu az velmi do minusu, ako vyberat?
- Martinhora
Od klasických závitových tyčí radši pryč - je to naprosto nepoužitelné. Velká hazivost, nestejnoměrné stoupání, obrovské vůle mezi matkou a šroubem a materiá=bahno. Před hodně lety jsem to takhle taky zkoušel ale opravdu to nešlo ...
Závitovou tyč jedině že by sis ji udělal na soustruhu, jinak to fakt nemá cenu. Když už chceš vyjít za levno, zkus trapézy, ale ne ty "luky" z ferony. Celkem dobrý mají v TEA technik.
www.tc-pipa.wz.cz
Ano, je to přesně tak! Závitové tyče jsou totiž prodávány coby spojovací materiál, tedy předpokládané použití je naprosto odlišné od pohonu čehokoliv. Pro pohon je použitelný jedině trapézový šroub vyrobený s patřičnou přesností ( a samozřejmě kuličkový šroub, ale to je cenově jinde)Martinhora píše:Od klasických závitových tyčí radši pryč - je to naprosto nepoužitelné. Velká hazivost, nestejnoměrné stoupání, obrovské vůle mezi matkou a šroubem a materiá=bahno. Před hodně lety jsem to takhle taky zkoušel ale opravdu to nešlo ...
No nejako zacat treba, zatial sa uberam cestou mensieho zla. Neviem ci by som dokazal doma vyrobit presnejsie 500mmm M6 skrutku. Pokial viem, tak tie tyce sa valcuju, tak aspon co sa tyka stupania malo by sediet. Neskor by som chcel zhotovit planetarnu maticu k metrickemu srobu.
Závit M6, ten má stoupání 1mm/ot a to je fakt malinko. Navíc pochybuju, že se ti ten závit nestrhne pokud hodláš něco frézovat. Takže minimálně závit M8, lépe M10, a ještě lépe nepoužít vůbec, a sehnat si alespoň trapéz.
www.tc-pipa.wz.cz
se zavitovkou jsem se rypal v duralu a bylo by ted blbost rict, ze to vubec nejde (vetsinou to slo frezou 3mm tak po 0,2mm a malou rychlosti a vysoke otacky) ovsem tenkrat jsem nemel opravdu ani korunu....
pak jsem objevil na ebay cinana co dava kulickace za 16kil....nebe a dudy
ted jeste dodam, ze vlastne na ose Z mam porad zavitovku M8 se stoupanim 1,25 a jedu ted 6-kou 0,5mm na plny zaber F200 a navic hluboke drazky
stoji to uplne za prd, uz se pracuje na nove masine
taky radim pryc od zavitovek a zaroven dodavam pryc od trapezu
lepsi cinskej kulickovej nez ...
pak jsem objevil na ebay cinana co dava kulickace za 16kil....nebe a dudy

stoji to uplne za prd, uz se pracuje na nove masine
taky radim pryc od zavitovek a zaroven dodavam pryc od trapezu

Prichy
V Proxxonu MF70 mám černé M6 koupené v OBI. Měli tam dva druhy - zinkované, které byly od oka "hrbaté", a černé (bez úpravy), na kterých bez problémů jezdím. Nutno ale připomenout, že je to pidistroj na dřevo.
Navíc ti vřele doporučuju vybodnout se na vlastní výrobu matic a koupit v RF techniku náhradní díl "válcová matice". Mají určitě M6 a tuším i M10, je to řádově za 80Kč nějaký plast a chodí téměř bezvůlově, tj. odhadem někde 0.05mm.
Radek
Navíc ti vřele doporučuju vybodnout se na vlastní výrobu matic a koupit v RF techniku náhradní díl "válcová matice". Mají určitě M6 a tuším i M10, je to řádově za 80Kč nějaký plast a chodí téměř bezvůlově, tj. odhadem někde 0.05mm.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Těmi plastovými by'ses dělené matici vyhnul a o menším zástavbovém prostoru nemluvím. Nevím, jakou toleranci jsi schopen unést, ale ve strojařině absolutní nula neexistuje.beldy píše:Tie matice vyrobit nieje ziadny problem, naviac su delene, tak si volu mozem vymedzit uplne na nulu, ked by sa to vybehalo, tak to len pritiahnem a moze bezat dalej...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon