Na co si dát pozor při koupi BN102C?
Moderátor: sysel
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kamarád si má jít přebrat starší BN102C, ale údajně v dobrém stavu. Je jasné, že si vezme trn a hodinky a zkontroluje vřeteno a přímost vedení ale nevzpomněl byste si někdo na nějaký "špek" specifický pro tuhle mašinku, na co si dát pozor?
Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:

Na obou jsem měnil řemeny (BN101 na zakázku 1400kč,BN 102 300kč dá se běžně sehnat).Měnil elektriku(triviální záležitost)
Ložiska BN 101 (1500) Bn 102(2000) nejsou sice sadová ale není to zas až taková krize

U céčka ten řemen odpadá páč motor je na hlavě,pokud bude fachčit hydraulika tak nema problema,příčnej stůl je vyfachčenější páč jezdí po válečkách
Pokud bude to céčko za supr cenu tak bych na nic nečučel a bral ji okamžitě ,na případné muchy hleděl až doma.
Pokud jde o to že si sebou bude brát hodinky a kontrolovat přímost vedení tak nechci bý rejpal ale kde ho bude kontrolovat ?To není soustruh ani frézka.Vrchní stůl je přestavitelnej,vřeteno taky,když tam nasadí na stůl koníky nebo děličku tak ji stejně musí vždycky seřídít na hodinky podle přesnýho trnu páč úhlovýma noniusama se nikdo neřídí.úhlové frézy apod. sinusovým pravítkem
Kdyby chtěl brousit naplocho tak stejně musí magnet před broušením srovnat ,nakulato to stejný jak s koníkama atd atd. možná jsem něco vynechal.
Vřeteno házet určitě nebude a když tak v tisícinách a kotouč stejnak vždycky orovnává
Jak jsem psal výše hleděl bych spíš na příslušenství a cenu

-
- Kontaktovat uživatele:
suhlasim,na tom stroji pokial nevidis evidentne nadmerne opotrebenie, vydrate loze alebo valec na ktorom je vreteno,tak neni o com, ale bez prislusenstva je taky stroj malo pouzitelny a nahradne sa veeelmi tazko zhana, ak ho niekto predava tak velmi rad kupim 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Díky, já mu to takhle řeknu. Broušení nerozumím tak to jen předám a snad si s tím poradí
On prý kdesi brousil ale strašně dávno ještě v nějakém národním podniku, tak snad bude tušit o co jde 

Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:

Jde o to aby nevypadal jako pitomec a neřešil nepodstatný věci.Kdyby tam těch mašin stálo pět tak neřeknu ani píp ať si vybere, ale když je jen jedna tak není co řešit

pánové a dámo , tak mne napadlo. Co tak pokusit se o přestavbu BN102 na frézku. Bylo to už někde řešené? Myslím použít tu litinu. Sice je to těžké, ale? Asi sem si to měl nejdříve dát do hledání.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Již to tady někdo psal. Přestavba brusky na frézu není vhodná. Většina klasických brusek má stůl, který plavě na olejovém filmu ve "V" vedení (jedno nebo dvě, podle konstrukce) jen vlastní vahou a je tažen oboustranným hydraulickým válcem. Demontáž stolu je opravdu jednoduchá jen 2 matice na těch pístnicích toho válce.Hardmesr píše:pánové a dámo , tak mne napadlo. Co tak pokusit se o přestavbu BN102 na frézku. Bylo to už někde řešené? Myslím použít tu litinu. Sice je to těžké, ale? Asi sem si to měl nejdříve dát do hledání.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Já myslel ale tu BN102. Ta má Y kluzné vedení, X válečkové - volně položené. X i Y předělat na kolejnice s kuličkovými vozíky. Z by se musela přestavět - upravit přesnější vedení. Není tam hydraulika. Alespoň na BN 102B nebyla. Problém by mohl nastat u Y osy, kde byl šroub v ose levé rybiny suportu. Byl to ale dotaz, zda o tom někdo neuvažoval. Možná jenom na 2.5 D.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Hele na béčku už hydraulika je ne?Rozhodně pokud máš možnost to sehnat tak bych tu brusku nekurvil a nechal ji na broušení
Ten pocit z vlastnoručně,přesně nabroušeného nástroje je opojný
Frézovat se dá na kdečem i na soustruhu
ale kvalitní výbrus břitu ti zajistí jen poctivá nástrojovka 

Ten pocit z vlastnoručně,přesně nabroušeného nástroje je opojný

tumlíku, já na BN102 z roku 1958 pracoval a tahal sem saně ručně, kličkou, nebo planetovou převodovkou, pokud sem brousil na kulato, než se zajistila na kulato bruska. Hydrauliku sem asi přehlédl. Za pár let sem nějaký nástroj nabrousil a rozhodně nejsu nabroušený na tebe. BN102 nemám a ani ji nehodlám kupovat, natož předělávat. Zato mám revma od toho jak sem měl ty ruce na železe. Dotaz byl, zda o tom někdo neuvažoval a mělo-li by to smysl. Správně si mně odpověděl, že asi ne. Hardmesr.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Hydrauliku jsi nepřehlídl páč na mašině z osmapadesátého samože nebylaHardmesr píše: Alespoň na BN 102B nebyla. .

Pokud jsi tahal saně na brusce tak jsi je tahal na staré stodvojce ale nebylo to béčko

Jinak revma ti nezávidím ale zas je lepší jak kdybys na ní posedával a měl heme....

tumlíku omluva. V prvním příspěvku jsem se zmiňoval o BN102. Nevím z jaké rozpustilosti sem to ve druhém změnil na BN102B, kterou jsem znal tak z katalogů a myslím měla pohon vřetena přes nějaké třecí součásti. Hardmesr