Nákup stojanovej vŕtačky

mito

26. 8. 2009, 10:27

Zdravím ,
potreboval by som poradiť s výberom stojanovej vŕtačky, doteraz som používal stojan na ručnú vŕtačku a tam sú tolerancie v mm :)
Zrejme to bude nejaký čínan , neviem ale ktoré majú dobrý pomer kvalita/cena, t.j. nad ktorými značkami mám uvažovať.

Jedná sa mi o menšiu vŕtačku na stôl t.j. sklučovadlo 16mm/20mm , kužel MK2, napájanie 230V, hmotnosť do 60kg
Používanie prevažne na dural.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 11:26

aj vyrobky proma a pod. by ti mozno stacili ale musis tam ratat stym ze sa obcas nieco aj pokazi : )
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 4:06

Pokud by to mělo být nové, tak bych doporučil http://www.bow.cz/produkt/3008161-stoln ... ntum-b-16/

Nebo hledat po bazarech starou menší vrtačku. Ovšem co jsem tak zahlédl, tak v tomto případě čekej spíš masivnější konstrukci než nižší cenu.

Jinak já sám vrtačku nemám a vůbec ji nepotřebuji, vrtám na vrtačko-frézce BF20. Samozřejmě, že cenově je to výš, ale vrtá to mnohem líp (tuhost, přesnost, výkon), navíc můžeš vrtat díry v přesných roztečích, nemusíš přehazovat řemeny, a kromě toho to umí i frézovat.
capumpor

26. 8. 2009, 4:35

Počkal bych pár dní a zajel bych do Brna na veletrh. Vyberete si a ještě bude se slevou. Ale jestli doprava ze Žiliny nevyjde dráž než koupit vrtačku normálně. Ovšem z té první varianty Vám zbyde ještě ten zážitek.
Sběratel strojů :-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 4:57

Jestli to jen trochu jde tak doporucuju sehnat stojanovou vrtacku ceskoslovenske vyroby. Zachovala starsi (i dost stara) vrtacka bude rozhodne lepsi nez nova od sikmacu.
Aleš Procháska
Ferda

26. 8. 2009, 8:01

prochaska píše:Jestli to jen trochu jde tak doporucuju sehnat stojanovou vrtacku ceskoslovenske vyroby. Zachovala starsi (i dost stara) vrtacka bude rozhodne lepsi nez nova od sikmacu.
Ahoj,
100% souhlas. Jestli je to možné a máš trpělivost a čas, tak zkus sehnat něco ze řady Dačic. VS 10, 12, 16,20 teď to má možná jiný označení. Nebudeš litovat.
Teď to přesunuly do Slavonic http://www.heltos.cz/ Novou asi nekoupíš, to je ranec. Ale prostě to to jsou dobrý stroje. A ty co byly vyrobený za Komančů tak kvalitu mají. Pokus se koupit bez prostředníka (nebo aspoň slušnýho), aby to bylo co nejekonomičtější.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
mito

26. 8. 2009, 9:33

Krutor píše:Pokud by to mělo být nové, tak bych doporučil http://www.bow.cz/produkt/3008161-stoln ... ntum-b-16/

Nebo hledat po bazarech starou menší vrtačku. Ovšem co jsem tak zahlédl, tak v tomto případě čekej spíš masivnější konstrukci než nižší cenu.

Jinak já sám vrtačku nemám a vůbec ji nepotřebuji, vrtám na vrtačko-frézce BF20. Samozřejmě, že cenově je to výš, ale vrtá to mnohem líp (tuhost, přesnost, výkon), navíc můžeš vrtat díry v přesných roztečích, nemusíš přehazovat řemeny, a kromě toho to umí i frézovat.
Dík za tip, nad tými quantum/optimum som najviac uvažoval. Dnes som bol pozrieť v Baumaxe značku Gude, kvalita je hrozná.

Tú BF20 som už obzeral ale je mimo môj rozpočet až tak sa tomu obrábaniu nechcem venovať :) a hlavne by som musel investovať ďalšie financie do nástrojov, pokiaľ bude niečo zložitejšie nechám si to spraviť u niekoho na CNC , na fóre je dosť členov s frézkami :P
rawen
Sponzor fora

26. 8. 2009, 9:42

Mě by zajímalo, jestli je nějaký rozdíl mezi Quantumem B16 a Promou PTB 16B. Asi před třemi lety jsem řešil stejný nákup a přišly mi stejné.
Vyhrála lacinější Proma a v domácí dílně je bez problémů.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 10:36

Ferda píše:
prochaska píše:Jestli to jen trochu jde tak doporucuju sehnat stojanovou vrtacku ceskoslovenske vyroby. Zachovala starsi (i dost stara) vrtacka bude rozhodne lepsi nez nova od sikmacu.
Ahoj,
100% souhlas. Jestli je to možné a máš trpělivost a čas, tak zkus sehnat něco ze řady Dačic. VS 10, 12, 16,20 teď to má možná jiný označení. Nebudeš litovat.
Teď to přesunuly do Slavonic http://www.heltos.cz/ Novou asi nekoupíš, to je ranec. Ale prostě to to jsou dobrý stroje. A ty co byly vyrobený za Komančů tak kvalitu mají. Pokus se koupit bez prostředníka (nebo aspoň slušnýho), aby to bylo co nejekonomičtější.
A nebo SV a SVA 10,13,16 Pohořelice/Hustopeče Jihokov Mám doma čtyři kousky :wink: a jedna je dokonce úplně nová ,bez kytu a a bez laku :lol: :lol: v rozsypu pod ponkem ...
Tu SV 13 seženeš do 5k spolehlivě a je to fakt držák
před měsícem byla sva13(hranatý typ) na bazoši za 3000kč :wink:
audina

26. 8. 2009, 11:12

k

27. 8. 2009, 6:41

mito píše:
Krutor píše:Pokud by to mìlo být nové, tak bych doporuèil http://www.bow.cz/produkt/3008161-stoln ... ntum-b-16/

Nebo hledat po bazarech starou menší vrtaèku. Ovšem co jsem tak zahlédl, tak v tomto pøípadì èekej spíš masivnìjší konstrukci než nižší cenu.

Jinak já sám vrtaèku nemám a vùbec ji nepotøebuji, vrtám na vrtaèko-frézce BF20. Samozøejmì, že cenovì je to výš, ale vrtá to mnohem líp (tuhost, pøesnost, výkon), navíc mùžeš vrtat díry v pøesných rozteèích, nemusíš pøehazovat øemeny, a kromì toho to umí i frézovat.
Dík za tip, nad tými quantum/optimum som najviac uvažoval. Dnes som bol pozrie
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 7:51

k píše:Ja sa prihovaram za riesenie ktore navrhuje krutor .. frezka je podstatne univerzalnesjia a teda odporucam este kusok nasporit .. Tie peniazky do toho vrazene sa prejavia v podstatne vacsej uzitkovej hodnote stroja.
Díky :) ale musíme uznat, že pokud chce kolega jen vrtat, tak 30 tisíc oproti 5-10 tisíc je fakt moc, i když ten komfort tam je. Ale když už by měl doma frézku, tak je hřích na ní nefrézovat, a to je, jak on sám píše, další ranec za vercajk - svěráky, kleštiny, upínky, frézy ...

Jinak samozřejmě souhlasím, že to co dělali komanči (teda myslím co vyráběli, ne co páchali :D ), je samozřejmě paráda, prostě kvalita a poctivá práce, kde se nešetřilo, ovšem nákup takového stroje v dnešní době má několik ALE:

1) Chce to mít štěstí na kauf, nejlíp nějaká haluz přímo z fabriky, jinak často koupíte předražený šrot
2) Často je to nekompletní, porouchané nebo zkorodované, a ne každý má chuť, čas, schopnosti a vybavení to poladit. Ovšem nutno dodat, že nové čínské stroje těmito neduhy někdy trpí taky, včetně té koroze - přeci jen to jede mnoho dnů na moři ...
3) Někdy můžou odradit velké rozměry nebo váha

Pokud jsou všechny tato "ale" pořešena, tak ČSSR-stroj je samozřejmě to nejlepší řešení.
mito

27. 8. 2009, 11:25

Krutor to presne trafil.

Bývam v malom byte , kde je problém s miestom, takže žiadna stĺpová vrtáčka s hmotnosťou 200-300kg nepripadá do úvahy.
Taktiež nemám bežne v izbách 3-Fázový rozvod :) ikeď dalo by sa poriešiť ešte nejakou predlžovačkou.
Zameraviam sa hlavne na elektroniku, nie kovoobrábanie ale občas potrebujem niečo umiestniť do krabičky , pri tom potrebujem často vŕtať otvory menších priemerov.
Pokiaľ potrebujem niečo zložitejšie frézovať dám si to spraviť.
Nemám vlastné auto takže behať po republike zistovať v akom stave sú predávané stroje taktiež nieje možne.
Inzeráty ale sledujem ak by sa dačo rozumné objavilo v mojom okolí.

Takže tie ALE presne na mňa platia.

EDIT: Teraz som našiel niečo takéto
http://www.bow.cz/produkt/3011714-stoln ... 0-t-vario/
pozdávajú sa mi hlavne elektronicky riadené otáčky
Naposledy upravil(a) mito dne 27. 8. 2009, 11:36, celkem upraveno 1 x.
k

27. 8. 2009, 11:29

hmm ale podla popisu odhadujem ze je lepsie kupit stroj ktory je schopny behu a nie najprv ho zrekonstruovat .. take ozaj by som sa pozrel po nejakom z produkcie bow/optimum resp. proma.

Pripustam, ze obcas sa v inzercii najde starsia vrtacka v dobrom stave .. ale tie socikovske stroje sa hmotnostou do maleho bytu hodia zhruba rovnako ako ta freza ;)
rawen
Sponzor fora

27. 8. 2009, 3:19

mito píše:EDIT: Teraz som našiel niečo takéto
http://www.bow.cz/produkt/3011714-stoln ... 0-t-vario/
pozdávajú sa mi hlavne elektronicky riadené otáčky
V jiném tématu tu před časem zaznělo, že je mnohem lepší a levnější koupit stroj bez variátoru a ten dodělat, resp. nahradit měničem. Šlo by to aplikovat i na takovouto vrtačku?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“