TR10x2 LH Levý závit nožem

mechanika k motorům
Ferda

27. 8. 2009, 7:32

Ahoj,
Reálná zakázka škoda, že jen 1 :oops: . Námět idea :idea: pro jiné :!: Sám jsem tomu nevěřil že se to povede. Již jsem dělal pilový závit S10x8(P2) 4 chodý pravý závit ale ten byl jen 15mm. Toto je: šroub TR10x2 LH levý -válcovaný požadovaná přesnost 0,02/200mm a věřím že je to lepší. Matice je 3,5D => L=35mm . Nůž viz obrázek je nabroušen na Kameníčku. Teď promiňte to to je (neplacená) reklama :lol: stroj: Hrotový mechanotronický soustruh MT 32CNC ( výrobce Kovosvit Sezimovo Ústí (nepracuji tam nic z toho nemám) - nejlepší hrotové soustruhy od slunce východu po slunce západu s lepšími jsem se nesetkal. Toto je pouze můj osobní názor a nikomu ho nenunutím 8) ) ŘS Siemens Sinumerik840D prostředí Manual Turn standartní závitová rutina.
Přílohy
TR10x2LH.JPG
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 8:57

Ferdo vypadá to pěkně :wink:
Jen jsem z popisu nepostřehl co jsi vlastně vyráběl :lol: Podle toho nože bych řekl,že matici s levým TR 10x2 :lol:
Ty malý průměry je maso ale jinak jestli je levej nebo pravej je fuk ne?,řežeš přeci pořád stejně hezky jako u arabů z prava doleva :lol:

Ta spodní byla točená na úhelníku,že?a nebo to bylo vyřezaný z baga?
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 9:50

Mazec! Já soustružil matice TR 16x4 do plastu, a pěknej vopruz, bylo to aspoň na 7 průchodů. Nedovedu si představit do kovu.

Ale je fakt, že nůž jsem si dělal ručně.
Bob
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 9:10

Ferdo, jaký je to materiál těch matic - bronz nebo mosaz, a jakou jsi bral silnou třísku na začatku závitu a na konci závitu a používals přísuv do záběru, nebo rozjíždění závitu, nebo to soustružils natvrdo. A jaké jsi měl při tom velké otáčky, a na mazání co jsi použil, a nebyla by tak fotka toho závitu, a Tumlík nás tady skouší - levý závit se řeže z leva do prava tj, od univerzálky ke koníku, aspon' já to tak dělám s normálně uplým nožem :wink: Rosta.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 10:08

Bob píše:Ferdo, jaký je to materiál těch matic - bronz nebo mosaz, a jakou jsi bral silnou třísku na začatku závitu a na konci závitu a používals přísuv do záběru, nebo rozjíždění závitu, nebo to soustružils natvrdo. A jaké jsi měl při tom velké otáčky, a na mazání co jsi použil, a nebyla by tak fotka toho závitu, a Tumlík nás tady skouší - levý závit se řeže z leva do prava tj, od univerzálky ke koníku, aspon' já to tak dělám s normálně uplým nožem :wink: Rosta.
Nic neskousi , jestli rezes zavity od vretene ven, tak si asi vyjimka co potvrzuje pravidlo, to se priznam sem este nevidel.

JInak ja takove zavity umel i na frezce , ale s presnosti to bylo horsi , tak se to nakonec protahlo rucne zavitnikem a byl kus jak kus.
Na frezce se to jen hrubovalo , protoze rezat to rucne najednou slo , ale byla to desna drina.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
nemo

28. 8. 2009, 11:49

Ahoj,
to je pro mě, na obrázku to vypadá dobře Ferdo. Tak jsem zvědavý až to budu mít doma.N.
Není vedení jako vedení.
Bob
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 12:29

Tak těch výjimek, kteří řežou levý zavit od vřetene ke koníku, bude asi víc než si myslíš :wink: v pár firmách které jsem prošel, se levý závit vyráběl soustružením na klasice pouze takto jak píši, a žes tento levý zavit neviděl takto vyrábět, tak to neznamená, že se to tak na klasickém hrotovém soustruhu takto nevyrábí, jo třeba na cnc Haas automatu, tam to jde ten levý závit vysoustružit i směrem k upínači, ale zřejmě ti uniklo, že já jsem psal o normálně upnutém noži na závity ne o otočeném břitem směrem dolů. Rosta
kiko01
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 12:43

jj, na klasike s klasickym nozom ho inak len tak nespravis...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 1:29

:D
A jak vypada ten neklasicky nuz , krome toho ze se teda upina britem dole, coz je logicke pri levych otackach.
Ja reagoval na to ze bob psal ze nas tumlik skousi, on ovsem neskousi vubec nic, proste se to tak spravne dela.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 3:26

Já tedy nechápu jak jsi přišel na to, že se to tak dělá správně ,když to jde obojím způsobem. Za časů totality se u nás ve fabrice taky dělal levej závit od hlavy, pochopitelně na klasice.
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
kiko01
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 4:46

myslim ze kazdy pouzitelny sposob je spravny,alebo sa mylim? rad sa naucim nove veci...
Ferda

28. 8. 2009, 6:41

Ahoj
Tak já to vezmu čistem. Předně je to diskuse tak si pouze sdělujeme názory. Když někdo délá něco jinak, tak to neznamená že to dělá špatně. :!: Já snad půjdu zkusit ten nearabskej způsob, třeba se to někdy hodí 8) Taky chci předem uvézt že se zde nechci chlubit cizím peřím. Jsem týmový hráč, Jsem jen a pouze externí sebevědomí popřípatě teoretický zázemí MANÍKÚ co to dělali . Jinak v jejich slangu "To je zase hovadina co jsi vzal, a my se z toho máme p......t " Praktický zkušenosti Tumlíka, Krutora, Boba a Engenera my chybí. Ale ten stroj bych klidně pustil. :wink:
To Tumlík: Co jsme dělali-celej ten obrázek komplet a nechtěj slyšet toho valcíře, když tam měl vykouzlit tu míru :!: A já mu s ůsměvem sděloval, že to dokáže taky. Info válcujeme i TR8 :P Matice tvar hotově a pak podložky do čelistí podle potřeby 4 čelisťovka nebo se to vypočítá (prokreslí v CADU) na 3 čelisti.
To Bob: dělali jsme to přesně jak popisuješ od vřetena ke koníku jsme na to zvyklý, brousíme tak nože. Materiál bronz pěknej sajrajt housenka od vrtáku asi 15cm . Profil zubu zeslaben a pak se to rozjíždí jen do jednoho směru - pasuje. Otáčky 400 a bylo tam 80 opakování hloubka třísky cca. 1.3mm. To řeší CNC nakonec má MANÍK s velkým M zkušenosti a dá tam kuželový zavit aby eliminoval odmačkávání -tady to bylo asi 0.06 mm mezi zadkem a předkem na 35mm. Šroub tam seděl jako kytka. Na klasice bych to nechtěl délat to snad jenom ženská se závitovacím suportem..
To Radek-B: jaký minimální závit jsi dělal tou frézou a čí jsi měl nástroj . Samovýroba :?:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 7:25

Já myslím, že většina z nás soustruží levý závit jen výjimečně, jen když je k tomu fakt důvod, což nebývá často. Nevidím důvod, proč si pro tyto výjimečné případy pořizovat obrácený závitový nůž, a proto nezbývá, než soustružit směrem doprava. Mimochodem v případě závitu do slepé díry mi to připadá i pohodlnější, protože se nemusím bát, že nestihnu posuv včas vypnout a navalím nožem do dna díry.
Bob
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 9:04

Ferdo, ale pořád jsi nám neřekl, jakou tloušt'ku měla první tříska a jakou měla poslední, já třeba na cnc MASTURN 32 nastavuji třeba při vnitřním závitu M 12x1 tloušt'ku první třísky 0,05mm a poslední 0,01mm a závit je hladký jako sklo :wink: Rosta.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2009, 9:42

Krutor píše:Já myslím, že většina z nás soustruží levý závit jen výjimečně, jen když je k tomu fakt důvod, což nebývá často. Nevidím důvod, proč si pro tyto výjimečné případy pořizovat obrácený závitový nůž, a proto nezbývá, než soustružit směrem doprava. Mimochodem v případě závitu do slepé díry mi to připadá i pohodlnější, protože se nemusím bát, že nestihnu posuv včas vypnout a navalím nožem do dna díry.
Směr od sklíčidla je příjemný i pro pravé závity :-). Nůž se dá do zadního nožového držáku, obrácené otáčky a výběh jde do vzduchu bez rizika naboření :-).
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“