Motory vs. LPT port
Zdravim, pomaly sa zacinam orientovat v problematike ovladania krokovych motorov cez LPT port a tak mi vznikla otazka kolko motorov je mozne pripojit k LPT? Port ma 8 vystupov na kt. je mozne pripojit nejaku periferiu, z toho mi vyplyva ze motor so 4 cievkami vyuzije na krokovanie 4 piny portu. Dalsi motor vyuzije dalsie 4 piny, co v pripade ze chcem pouzit 3 motory (3 osi - x, y, z)? Ako sa toto zvykne riesit? dakujem
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Hledat, číst, hledat, číst.... Asi jediná rada.... Jinak motor neřídíš přímo z LPT, ale přes driver, který řidíš z LPT...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
bezne staci na krokovy motor 2 vodice DIR (prepina smer) a STEP .. STEP krokuje motor.. tak s ana bezny port da dat 4 motori . ale pozor . na beznomporte LPT je okrem datovych vodicov (8) .. aj niekolko riadiacich signalov ktore su taktiez pouzitelne .. spolu sa da povedat ze na beznom LPT je 12 vystpupnych a 5 vstupnych vodicov. Zaroven plati, ze datove vodice sa daju konfugurovat ako vstupne.. ak to niekomu vyhovuje a xce viac vstupov ako vystupov.
aha. cize pokial stacia 2 vodice, potom to uz vychadza... CNC programy maju na vystupe prave tieto dvojice signalov? Este sa chcem spytat keby som chcel poslat na LPT port tieto dva signaly STEP a DIR bez CNC programu dalo by sa to? Viem si spravit program, kt. mi tam bude posielat 0 a 1 v poradi akom chcem. Viete mi s tym poradit? Samozrejme cez nejaku riadiacu dosku, kt. mi roztoci motor.
samozrejme mozete si napisat program ktory ovlada LPT port priamo .. Odporucam najprv ale vyskusat ci to "chodi" uz overenym CNC softom.
Bezne CNC riadiace softy maju na vystupe prave to DIR/STEP .. mozete pouzit bud mach3 alebo EMC.
DIR/STEP sa na motor napaja cez driver .. Na zaciatok si pohladajte na nete aky je rozdiel medzi unipolarnym a boipolarnym motorom/driverom. Potom si prestudujte manual nejakeho rozumneo drivera ( hladat mozete napr na www.cncshop.cz) A hlavne citat dokola pripevky z fora .. vacsina otazok tu uz bola zodpovedana.
Bezne CNC riadiace softy maju na vystupe prave to DIR/STEP .. mozete pouzit bud mach3 alebo EMC.
DIR/STEP sa na motor napaja cez driver .. Na zaciatok si pohladajte na nete aky je rozdiel medzi unipolarnym a boipolarnym motorom/driverom. Potom si prestudujte manual nejakeho rozumneo drivera ( hladat mozete napr na www.cncshop.cz) A hlavne citat dokola pripevky z fora .. vacsina otazok tu uz bola zodpovedana.