Čeľuste na skľučovadle sústruhu SNA 400

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
peflo999

8. 9. 2009, 12:38

Mám rumunský sústruh SNA 400.
Zdá sa, že čeľuste na skľučovadle sú opotrebované pretože obrobok po upnutí "hádže". Chcel by som sa opýtať, či niekto nevie, či sa dajú niekde kúpiť náhradné čeľuste, resp. aké nové skľučovadlo by na tento sústruh pasovalo?

ĎAkujem za info.
capumpor

8. 9. 2009, 3:04

Když utáhnete čelisti naprázdno, nesmí se nikde svítit. Měly by dosedat po celé délce. U starých sklíčidel se většinou směrem ke koníku čelisti rozlézají.
koupit nové pakny nemusí být řešení, můžou být vymačkané i drážky ve sklíčidle. Dal bych sklíčidlo nové, upravit přírubu na nové, a přidělat.
Sběratel strojů :-)
Monteg

8. 9. 2009, 5:30

Ssem stejného názoru nová univerzála nestojí ranec.
Občes se vyskytují i na aukru i když cena není zas až o tolik nižší.
Zdenek Valter

8. 9. 2009, 8:36

Monteg píše:Ssem stejného názoru nová univerzála nestojí ranec.
Občes se vyskytují i na aukru i když cena není zas až o tolik nižší.
Až budeš mít tu novou tak můžeš na té staré třeba čelisti přebrousit.

Jako to dělal Laco19 nebo i já.
k

9. 9. 2009, 6:52

heh ja som prebrusoval uplne novu (este socikovsku) univerzalu TOS ;) kde jedna celust zjavne pretrcala. takze vrelo do toho ..
peflo999

9. 9. 2009, 8:15

Páni,

ďakujem za odpovede. Problém je ten, že som to skľučovadlo ešte nemal odmontované, takže zatiaľ nemám šajnu, aké mám kúpiť nové, t.j. aké parametre mám pri kúpe sledovať. Som iba amatér, takže mám z toho trochu obavy. Minule som kúpil akýsi nôž na inzerát za 2000 Sk na výmenné plátky, no ... Je taký zvláštny, že netuším, či vôbec budem môcť s ním robiť, :-) Preto už mám obavu z nakupovania na nete vecí, ktorým nerozumiem. Inak tie skľučovadlá naozaj nie sú až také drahé... Len hovorím... Keby som tušil, aké mám zháňať. Ak môžem, podelím sa s Vami ešte o jeden zážitok ohľadne môjho sústruhu, či sústruženia. Mal som ten sústruh v garáži. Všetko bolo OK, fungoval, akurát... Ked som ho zapol tou pákou nahor, do záberu na sústruženie, tak otáčky boli nižšie ako ked som tú páku dal nadol, to je na opačné otáčky. Čo ma trochu "štvalo", lebo vyššie otáčky som chcel mať pri sústružení. Takže otázka stála, či to je dobre zapojené. Sused povedal, že podľa neho by sa sústruh mal zapínať pákou nahor, aby ked sa niečo stane ho bolo možné vypnúť nadol, čo je podľa neho ergonomickejšie ako v prípade nečakanej udalosti vypínať ho nahor. Tak sa pýtam, niekoho, kto tomu rozumie... Zapína sa to potiahnutím páky nahor, či nadol? Pri takomto zapojení všetko fungovalo korektne, t.j. mazanie fungovalo i posuvy boli v smere šípok uvedených pri tlačítkach na posuvy. Pred dvoma mesiacmi som sústruh presťahoval do garáže na chalupe, v inej obci. Tu som to mal naopak. Do záberu som sústruh zapínal posunutím páky nadol, otáčky boli vyššie ako pri zapnutí opačných otáčok, pri páke nahor. Posuvy boli opačné, ako boli zobrazené na šípkach pri tlačítkach. Vedel som, že to je spôsobené prehodenou fázou, ale tak som to chcel mať a zvykol som si. Keďže to používam iba na "bavkanie sa", resp. "učenie sa". spočiatku som si nevšimol, že mi "nejde mazanie". No potom áno, :-) Dolial som olej, vyčistil rozdeľovač, rozobral čerpadlo, pretesnil hadice. Qua, furt to nešlo. Až som tak držal výtlačnú hadicu v ruke a naraz mi vcuclo prst... Prehodená fáza! Čerpadlo sa točilo opačne. Som blbec.... Týždeň som sa s tým babral. - uvádzam to len na pobavenie ostatných. :-)

Dakujem ešte raz všetkým, ktorí si našli čas a reagovali na môj dotaz.
Pekný deň
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 8:24

Z té staré univerzály se potom dá udělat bezvadný stojan na vánoční stromeček. Funguje naprosto dokonale :-)
Aleš Procháska
Zdenek Valter

9. 9. 2009, 8:28

peflo999 píše:Páni,

ďakujem za odpovede. Problém je ten, že som to skľučovadlo ešte nemal odmontované, takže zatiaľ nemám šajnu, aké mám kúpiť nové, t.j. aké parametre mám pri kúpe sledovať. Som iba amatér, takže mám z toho trochu obavy. Minule som kúpil akýsi nôž na inzerát za 2000 Sk na výmenné plátky, no ... Je taký zvláštny, že netuším, či vôbec budem môcť s ním robiť, :-) Preto už mám obavu z nakupovania na nete vecí, ktorým nerozumiem. Inak tie skľučovadlá naozaj nie sú až také drahé... Len hovorím... Keby som tušil, aké mám zháňať. Ak môžem, podelím sa s Vami ešte o jeden zážitok ohľadne môjho sústruhu, či sústruženia. Mal som ten sústruh v garáži. Všetko bolo OK, fungoval, akurát... Ked som ho zapol tou pákou nahor, do záberu na sústruženie, tak otáčky boli nižšie ako ked som tú páku dal nadol, to je na opačné otáčky. Čo ma trochu "štvalo", lebo vyššie otáčky som chcel mať pri sústružení. Takže otázka stála, či to je dobre zapojené. Sused povedal, že podľa neho by sa sústruh mal zapínať pákou nahor, aby ked sa niečo stane ho bolo možné vypnúť nadol, čo je podľa neho ergonomickejšie ako v prípade nečakanej udalosti vypínať ho nahor. Tak sa pýtam, niekoho, kto tomu rozumie... Zapína sa to potiahnutím páky nahor, či nadol? Pri takomto zapojení všetko fungovalo korektne, t.j. mazanie fungovalo i posuvy boli v smere šípok uvedených pri tlačítkach na posuvy. Pred dvoma mesiacmi som sústruh presťahoval do garáže na chalupe, v inej obci. Tu som to mal naopak. Do záberu som sústruh zapínal posunutím páky nadol, otáčky boli vyššie ako pri zapnutí opačných otáčok, pri páke nahor. Posuvy boli opačné, ako boli zobrazené na šípkach pri tlačítkach. Vedel som, že to je spôsobené prehodenou fázou, ale tak som to chcel mať a zvykol som si. Keďže to používam iba na "bavkanie sa", resp. "učenie sa". spočiatku som si nevšimol, že mi "nejde mazanie". No potom áno, :-) Dolial som olej, vyčistil rozdeľovač, rozobral čerpadlo, pretesnil hadice. Qua, furt to nešlo. Až som tak držal výtlačnú hadicu v ruke a naraz mi vcuclo prst... Prehodená fáza! Čerpadlo sa točilo opačne. Som blbec.... Týždeň som sa s tým babral. - uvádzam to len na pobavenie ostatných. :-)

Dakujem ešte raz všetkým, ktorí si našli čas a reagovali na môj dotaz.
Pekný deň
Změř si to sklíčidlo - průměr ;-)
Pošli foto uchycení hlavy na soustruhu.
Pokud máš úchylkoměr tak si vyzkoušej na té hlavě všechny utahovací pastorky - jeden by měl utahovat nejpřesněji - mohl by být i označen.
Odchylky sem dej.
audina

9. 9. 2009, 8:39

Neviem či SNA 400 ma aj tlakove mazanie prevodov a ak je sustruh zapojeny fazovo opačne nemusi čerpadlo spravne mazať ložiska.
peflo999

9. 9. 2009, 8:48

Pofotím to a priložím sem. Ďakujem za ochotu.
Čo presne znamená "tlakové mazanie prevodov"? Keď som dal dole ten vrchný dekel kde je prevodovka, tak sú tam medené rúrky, cez ktoré ide olej. Niektoré striekajú na ozubené kolesá priamo a niektoré sú voľne nasunuté do domcov pre ložiská hriadeľov na kotrých sú prevodové ozubené kolesá. Teda, ak sa tam na tých ozubených mechanizmoch niečo pokazí "som skončil". To neopraví asi nikto. Strááááášne zložité. A keby som tu dal foto štítku na ktorom je tabuľka posuvov a závitov.... Našiel by sa niekto, kto by mi to vysvetlil? Som z toho pako. Nastavil som to skusmo na najmenší posuv a "sústružím", :-) V budúcnosti by som chcel akože napr. rezať závit uvedomele, :-) t.j. s nastavenými posuvmi, tak ako majú byť. Mám k tomu ofotenú knižku, ale .... Tam to nie je dopodrobna vysvetlené.

Dakujem všetkým majstrom, :-)

Pekný deň
peflo999

9. 9. 2009, 8:53

Co sa týka stojana na vianočný stromček.... :-)
Zdá sa, že tento typ je veľmi rozšírený, pretože presne toto mi kolega vcera navrhol v práci. :-) Inak on sa priznal, že to robili tak na dielni, ale on sám má vlastnú technologiu, :-)
Plastový kýblik, obalený alobalom, :-), naplnený pieskom, ktorý ešte navlhčí - stromček mu potom vydrží dosť dlho. Keďže si robil srandu zo mňa, tak som mu poradil, aby dal miesto piesku betón a môže ten stromček používať viac rokov, :-)

Tešilo ma, :-)
audina

9. 9. 2009, 8:57

Pod tym tlakovym mazanim som myslel čerpadielko a tie medene rurky cez ktore ide olej .
peflo999

9. 9. 2009, 9:13

Ak som to správne pochopil, tak okrem centrálneho čerpadla umiestneného dole pri motore tam už iné asi nie je. Toto čerpadlo ženie olej hadicou do rozdeľovača a odtiaľ už idú tie medené rúrky.
Môžem sa ešte raz opýtať ako sa má ten sústruh správne zapínať? Pákou nahor, či pákou nadol? A prečo sú iné otáčky v polohe páky nahor a v polohe nadol? Sused povedal, že väčšie otáčky pri reverznom chode sú podľa neho kvoli tomu, že keď sa reže závit, aby som sa skôr vrátil späť.
peflo999

9. 9. 2009, 9:18

Asi som už otravný... No chcel by som sa ešte opýtať jednu vec. Pred presťahovaním som mal sústruh položený voľne na betonovej podlahe. Teraz, keď som ho presťahoval, keďže tam nebola celkom rovná podlaha, podložil som pod sústruh po dlžke dve také gumy - ako sa dávali kedysi medzi panely. Také tvrdé, o rozmeroch cca 500 x 100 x 30 mm. Vadí to? Ja mám pocit, že možno by to bolo i vhodné ako tlmiče. Somarina?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 9:25

Nafoť a pošli sem. Ty tabulky budou nejspíš podobné jako na jiných mašinách.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“