problém se softwarovými limity

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
RaS

8. 9. 2009, 7:37

Zdravím netušíte někdo včem by mohl být problém..
osy X a Z při najetí na softlimit zastaví a jdou normálně ovládat potom zpět proti směru prostě tak jak má být.. ALE osa Y se po najetí na softlimit zastaví a už s ní nejde hýbat ani jedním směrem.. pomůže pouze restart serva pak to zase funguje dokud nedojedu na softlimit (dělá to stejně na obou stranách)
osa X a Y oboje servomotory osa Z krokový motor.. nějáký nápad co vyzkoušet?
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2009, 8:29

Jo , vyzkousej EMC.

RADEK
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 11. 2. 2010, 9:14, celkem upraveno 1 x.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
PavelZ

8. 9. 2009, 9:29

Jak máš nastavený koncáky a referenční čidlo pro osu Y. Už se zde něco podobného řešilo, snad je to tvůj případ. Pokud máš koncový a referenční signál z jednoho krajního čidla.

Za normálního chodu, kdy Mach3 řídí pohyb osy, a indikuje, že byl sepnut koncový spínač, zastaví
pohyb (obdoba EStopu) a zobrazí hlášení, že byl sepnut koncový spínač. Nebudete moci pohybovat s
touto osou dokud:
1. Nebude zapnuta funkce Auto Limit Override (tlačítkem na obrazovce Settings). V tomto případě stiskněte Reset a ručně sjeďte z koncového snímače. Následně můžete spustit zreferování stroje (najetí všech os na referenční snímače)
2. Stiskněte tlačítko Override Limits. Červeně blikající LED oznamuje, že jste v dočasném režimu. V tomto případě je opět nutné resetovat Mach3 a ručně odjet z čidla. Jakmile "spadne" signál z koncového čidla, automaticky se režim vypne a kontrolka zhasne. Opět musíte zreferovat stroj. V této souvislosti je příhodné podotknout, že lze libovolný vstup Machu3 nakonfigurovat na potlačení signálů z koncových snímačů.

Pokud to není ono, tak to bude chtít detailnější studium návodu a nastavení.
RaS

8. 9. 2009, 9:30

Radek-B píše:Jo , vyskousej EMC.

RADEK
zajimava rada-) neznam poradne ani macha a co je EMC netusim uz vubec-) nicmene radsi bych uvital nejakou radu k tomu Machovi..
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2009, 12:29

U machu je kazda rada draha, mne pripadne ze tobe pomuze pouze to skusit preinstalovat. Protoze podle popisu cos dal to nema s HW nic spolecneho, soft limit si hlida MACH softwarove.
Byt tebou tak bych nejdriv skusil znova proverit nastaveni limitu velikosti pracovni plochy nastav tam max do obo smeru tj +9999 az -9999.
Pokud nepomuze ani toto tak prehod rizeni os X a Y fyzicky.

Jinak to proste komplet smaz a skus nainstalovat znovu.

Veci kolem EMC najdes tu na foru. Procesy tam probihaji real time a komplet system je vyrazne spolehlivejsi. Pro vyskouseni existuje dokonce LIVE CD z ktereho je mozne nabootovat a vyskouset komplet system bez instalace na PC. Zapojeni pro HW by v tvem pripade mohlo asi bez problemu zustat stejne.

RADEK
automatizace/konstrukce
RaS

11. 2. 2010, 8:14

tak jsem se zase venoval tem svejm softlimitum..
zaver je ze to neni softwarem ale pravdepodobne spatne nastavenym driverem pro servo.. pokud se prehodili drivery osy X a Y tak se to otocilo osa Y ted chodi stabilne a osa X se zasekne pri najeti na kraj..

nicmene zjistil jsem dalsi zajimave veci.. pokud jedu v ose Y rychloposuvem (cca 10m/min) smerem ke kraji tak se to vypne spolehlive vzdy a opet muzu jet zase zpet..
osa X se rychloposuvem nevypne nikdy a pokud jedu se snizenou rychlosti treba 300, 500 tak se to vypne spolehlive taky.. jakmile ale rychlost stoupne nad cca 1000 tak se to zastavi a servo ceka na restart.. takze to vypada jako by pri te "vyssi rychlosti" a nahlem zastaveni ztratilo krok a vyplo se..
takze muj zaver je ze je spatne nastavenej driver..
je muj zaver spravny?

rovnez pokud frezuju (hlavne ocel) tak dojde obcas k vypadku a vzdy je to osa X coz me v tom utvrzuje..

a tak mam otazku je tady nekdo kdo umi spolehlive nastavit drivery k servum? a za uplatu me to nastavil? jednoho "experta ktery dodal stroj" a poladil sroubky sroubovakem uz jsem mel ale vysledek nula..

a dal bych potreboval radu, serva jsem porizoval pro jejich vyhodu monitorovani ztraty kroku a v podstate nemoznosti znicit obrobek.. jenze jsem chtel asi moc aby to od dodavatele frezky fungovalo takze to samozrejme nefunguje.. podle me neni spojen okruh vypadku serva s estopem a jakmile servo vypadne (treba osa X) tak osa Y vesele jede dal (kdyz je stesti tak naboura nekam mimo obrobek a kdyz neni tak naboura obrobek.. takze bych potreboval vedet nejake zapojeni jak to zapojit..
pravdepodobne pred resetovacim tlacitkem serva je trvale log 1, pri sepnuti kontaktu se napeti dostane na nejaky vstup serva (enable mozna) kde je trvale dokud nedojde k vypadku kroku, pri vypadku tam bude asi nula a do dalsiho zmackuti resetu to nepujde.. takze si predstavuju ze tuhle logickou 1 muzu prenest a propojit s estopem (estop na limity funguje)
nic jsem nikde nemeril to je pouze ma predstava ze yb to takto mohlo fungovat pokud me to nekdo potvrdi usetri me praci s vyzkumem..

dekuji..
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2010, 8:33

A co mas vuubec za strojek , ukaz. :D
To s temi limity asi neporesis , on to ma zrejmne mach trosku spatne.

RADEK
automatizace/konstrukce
ledvinap

11. 2. 2010, 8:47

Vyzkousej EMC ;-)
(Tam me napada nekolik reseni, pokud by to vybec byl problem)
RaS

12. 2. 2010, 5:16

Radek-B píše:A co mas vuubec za strojek , ukaz. :D
To s temi limity asi neporesis , on to ma zrejmne mach trosku spatne.

RADEK
rikam na 99% to neni problem machu ale nastavenim driveru protoze kdyz drivery prehodim tak ta jedna osa chodi vzdycky.. hodim sem tedy nejake fotky a info o stroji..
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2010, 5:33

Radek-B píše:Jo , vyzkousej EMC.

RADEK
Radku, promiň, ale Ty jako admin by jsi měl jít příkladem co se týče věcnosti příspěvků. A tohle je rada jen a pouze ze sféry linuxového "šovinismu" :) Ten člověk má jeden problém v Machu, a Ty mu radíš, aby šel do jemu neznámého EMC, čímž si (pravděpodobně neznalý Linuxu), způsobí další desítky problémů.

Příště za takovou odpověď připoj smajlíka, aby bylo jasné, že to byla nadsázka.
Petr Spáčil
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2010, 6:51

No nedá mi to abych se nepřidal :), Mach jsem zkusil na začátku samo sebou jako první a při prvním pohledu jsem si říkal proboha na co toliko tlačítek. Prostě mi připadal nepřehledný, když se mi asi po páté kousnul tak jsem se kouknul jinde. EMC Live CD jsem nejdřív spustil a když jsem viděl pracovní plochu tak si říkám proboha to je nějaká chudinka. Skoro žádné přepínače, prakticky jak video přehrávač. Postupem času jsem zjistil že EMC je opravdu spolehlivé (0x spadnutí nebo zásek) po cca roce provozu. A hlavně je v něm všechno jednoduché. A Linux Ubuntu? Prakticky to samé jak Windows jen s pár odlištnostmi pro které jsou tady i jinde na netu návody. Těd testuju nové drivery a motory a Linux přestává stíhat krokovat. Mach by díky náročnosti Win přestal stíhat někde v polovině o spolehlivosti nemluvě.
RaS

12. 2. 2010, 7:20

ja netvrdim ze EMC neni lepsi a ze to nekdy nevyzkousim ale neverim tomu ze to vyresi muj problem.. kdyz je proste spatne nastavenej driver tak s tim EMC nic neudela..
takze shanim nekoho kdo umi spolehlive nastavit driver pro servo tak aby byl nastavenej tak jako ten prvni kterej chodi naprosto v pohode..

kdyz jsem zkousel frezovat v oceli jakoby L abych vyzkousel to co snesou osy X a Y postupne jsem zvetsoval zaber tak pri zaberu a rychlosti takove ze uz vypadavalo servo X, jsem mohl na ose Y zvednout zaber trikrat a stale to spolehlive fungovalo.. takze je jasne ze je problem v driveru..
ono pokud clovek frezuje dural, litinu a neco mekkeho tak sem nikdy nemel problem ale proste ocel je trosku narocnejsi a kdyz vidim ze osa Y zvlada tak nevidim duvod proc by nemohla i osa X kdyz je vse uplne stejne..

nevite nekdo jak tedy nastavit ten estop pri vypadku serva (myslim fyzicky prodratovat) abyste me usetrili cas badanim..
dekuji
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2010, 7:40

OK polepsim se :D

bohuzel to nebylo mineno nadsazkou. S machem jsem si uzil dost. O tom ze necti v urcitych modech ci situacich limity vim, ale uz si nepamatuju presne proc se to tak chovalo. Ted se usilovne hrabu v EMC a mam z toho obcas vetsi hlavu nez byvalo s machem. V EMC se daji veci resit protoze jsou dostupne zdrojaky. Dalsi vec ze EMC lze opravdu vyzkouset bez instalace a v podstate se stejnym zapojenim jako pro Mach.

RADEK
Krutor píše:
Radek-B píše:Jo , vyzkousej EMC.

RADEK
Radku, promiň, ale Ty jako admin by jsi měl jít příkladem co se týče věcnosti příspěvků. A tohle je rada jen a pouze ze sféry linuxového "šovinismu" :) Ten člověk má jeden problém v Machu, a Ty mu radíš, aby šel do jemu neznámého EMC, čímž si (pravděpodobně neznalý Linuxu), způsobí další desítky problémů.

Příště za takovou odpověď připoj smajlíka, aby bylo jasné, že to byla nadsázka.
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2010, 8:45

taky si myslim ze EMC je reseni na spoustu jinak neresitelnych problemu machu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

12. 2. 2010, 8:53

je sice pekne ze tady kazdej vychvalujete EMC, tak klidne hledam nekoho kdo zprovozni EMC ktere prenastavi ten driver.. :D proste to potrebuju vyresit je nekdo kdo se tim komercne zabyva a je ochoten to vyresit?

o tom jestli je lepsi Mach nebo EMC nebo cokoliv jineho bych dal nediskutoval.. to neresi muj problem
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“