Pomoc!
Dobrý den, to co já potřebuju sem sice se stavbou nebo opravou soustruhů nepatří. Ale chodím na průmyslovku už třetím ročníkem a dostali jsme nového učitele STT(strojírenské technologie) A každej měl něco zopakovat co jsme se naučili. A já jsem si vybral soustruhy. Řekl jsem mu úplně včechno co jsem uměl a našel ve skryptech z minulých ročníku. Ale já jsem zjistil, že je to učitel praktik a po mém výkladu chtěl po mě TYPOVÉ ZNAČENÍ SOUSTRUHŮ a co který písmeno v tom značení znamená. Ptal jsem se mistra u nás v dilně a dvou učitelů STT ale nikdo mi nedokázal pomoct. A ani po dlouhých hodinách na internetu jsem nic nenašel a tak jsem se obrátil na tuto stránku. Tak bych vás chtěl poprosit aby jste mi vypsali jak se soustruhy značí a co který písmeno znamená. Děkuji
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Že by něco takového existovalo? Já jen vypozoroval, že když u bývalých československých obráběcích trojů bylo v názvu písmeno S tak to byl soustruh
A číslice znamenala točný průměr nad ložem (v centimetrech).

Aleš Procháska
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
No vím že jsme si o tom ve škole někdy říkali, že snad SU soustruh univerzální, SH hrotový? Už si to moc nepamatuju... Ale taky byla FN (frézka nástrojová), FU (univerzální), FH (horizontální), BN (bruska nástrojová), BH (hrotová), BK (na kulato), VS (vrtačka sloupová, nebo stojanová?)
Takže něco takového existuje, ale že by jsme měli nějaký seznam to si nepamatuju....
Takže něco takového existuje, ale že by jsme měli nějaký seznam to si nepamatuju....
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Ještě HO-horizontální obrážečka, BPH-bruska na plocho horizontální, BPV-bruska na plocho vertikální, SP-asi soustruh produkční, FO-frézka odvalovací na ozubení, OHA-odvalovací obrážečka na ozubení. Přidejte se ostatní, třeba horizontkáři a od center, ať to má hoch komplet.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Napadlo mě ještě:
S (soustruh srotový), SM (asi soustruh malý), SN (soustruh nástrojařský), SS (soustruh pro sériovou práci), SD (soustruh dokončovací), SUK a SSK (soustruhy s hydraulickou kopírkou), A (soustružnický automat křivkový), AD (dlouhotočný soustružnický automat), SP (soustružnický poloautomat), SK (svislý soustruh-karusel).
Často se u novějších modelů strojů přidává k původnímu označení ještě písmena A,B,C,D,I,S znamená to, že jde o novější model. Např. Univerzální soustruh SU63, novější SU36A a ještě novější SUS63.
Čísla, jak už bylo řečeno, většinou udávají oběžný průměr.
A ta SV18, to je takový oříšek, jestli to mělo být soustruh výrobní nebo co? Ale to číslo stejnak nesouhlasí. Kdo ví, co tím ve Zbrojovce mysleli.
S (soustruh srotový), SM (asi soustruh malý), SN (soustruh nástrojařský), SS (soustruh pro sériovou práci), SD (soustruh dokončovací), SUK a SSK (soustruhy s hydraulickou kopírkou), A (soustružnický automat křivkový), AD (dlouhotočný soustružnický automat), SP (soustružnický poloautomat), SK (svislý soustruh-karusel).
Často se u novějších modelů strojů přidává k původnímu označení ještě písmena A,B,C,D,I,S znamená to, že jde o novější model. Např. Univerzální soustruh SU63, novější SU36A a ještě novější SUS63.
Čísla, jak už bylo řečeno, většinou udávají oběžný průměr.
A ta SV18, to je takový oříšek, jestli to mělo být soustruh výrobní nebo co? Ale to číslo stejnak nesouhlasí. Kdo ví, co tím ve Zbrojovce mysleli.
Sběratel strojů :-)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Třeba je to ráže?capumpor píše: A ta SV18, to je takový oříšek, jestli to mělo být soustruh výrobní nebo co? Ale to číslo stejnak nesouhlasí. Kdo ví, co tím ve Zbrojovce mysleli.
Aleš Procháska
V dnešní době, kdy se staví vesměs CNC si s univerzálním označováním výrobci příliž hlavu nelámou. Každý má svůj systém značení.
No, bez znalosti značení klasiky asi nemáš v životě šanci...
Tady je příklad, jak někdo učí, jen to co sám umí, a myslí, že bez toho nelze přežít. Toho učitele bych chtěl potkat a prověřit, co teda vlastně ví. Hlavně z té praxe. Kdyby to byl praktik, tak takové hovadiny nezkouší, ale měl by vyžadovat znalost, na jakém druhu stroje vyrovit to či ono.
Kdo to umí, ten to dělá,
kdo to neumí dělat, ten to řídí,
kdo to neumí řídit, ten to učí....
Na to jsem neřišel já, ale Murphy. A platí to....
No, bez znalosti značení klasiky asi nemáš v životě šanci...
Tady je příklad, jak někdo učí, jen to co sám umí, a myslí, že bez toho nelze přežít. Toho učitele bych chtěl potkat a prověřit, co teda vlastně ví. Hlavně z té praxe. Kdyby to byl praktik, tak takové hovadiny nezkouší, ale měl by vyžadovat znalost, na jakém druhu stroje vyrovit to či ono.
Kdo to umí, ten to dělá,
kdo to neumí dělat, ten to řídí,
kdo to neumí řídit, ten to učí....
Na to jsem neřišel já, ale Murphy. A platí to....
No to bude asi tím, že jsem si to po sobě nepřečet. Samozřejmě že jsem myslel hrotový, ale nechám to tu pro pobavení.vvitty píše:jako ze je odepsany do srotu?capumpor píše:...
S (soustruh srotový),...
prominte, nedalo mi to.. zrejme jste myslel hrotovy, ale je to krasny preklep.

Také nevím proč chtěl slyšet co znamenají jednotlivá písmena. To je totiž úplně jedno. Důležité jsou parametry jako točná délka, točný průměr nad ložem a suportem atd. A například stroje ruské výroby bývají značeny jen číslicemi. Maximálně jedno písmeno.
Sběratel strojů :-)
Děkuji všem, že jste mi pomáhali pomoct a taky jste pomohli. Jsem mu napsal ty zkratky soustruhů, který tu jeden člověk uvedl a tomu učiteli to bohatě stačilo, teda aspoň si myslím. Protože podle jeho výrazu to snad viděl poprvé
Jinak ještě jednou díky všem!!

Sakra Josef, to co jsi napsal, jako ten Murphyho zákon, tak s tímto, už jsem se někde určitě setkal
Rosta.