Ta druhá část - závitování už je složitější. Sice jsem za celý svůj život řezal závity na soustruhu pouze 2x, ale proč si nedokázat "že to umím". Tady už to chce trochu "domácí přípravy" a nastudovat si dostupné informace. Na netu je toho vcelku dost, ale většina má svůj prapůvod v ruském projektu, který je i zde na fóru docela známý. Ten mne svojí filozofií ale nijak neoslovil a tak jsem šel svou cestou. Základem je snímač na vřetenu, který se chová jako enkodér, ale má i index. Celé je to mechanicky robustní - ocelový kroužek , na něm tři výstupky a dva M8 indukční snímače. Inex používám jak pro měření otáček, tak pro synchronizaci nájezdu nože do obrobku. Zbytek elektroniky je už jenom taková bižuterie.
Samozřejmě se časem projevila spousta drobností, které by chtělo změnit. Nejdůležitější je, schovat zdroj (to by šlo vcelku snadno), upravit ergonomii ovládače(tak to by snadno nešlo) a ještě pár fíčurek, jako třeba při řezání závitu vyjet se suportem tak daleko, abych mohl použít kalibr. (tak to by nešlo vůbec) Protože na Mn80 dost dělám, logicky potřebuje i údržbu a teď docela velkou. Budu měnit šrouby na příčném i nožovém suportu, trochu předělám držák DRO na podélném suportu a tí vznikne i prostor na vestavbu zdroje do stolku (levé nohy) soustruhu.
Spousta lidí se tu prezentuje obrázky z CADu, to neumím, ale umím to udělat.

Dneska si budu hrát s tlačítkama.