Vrtačka 1.rep
Ahoj, mám na dílně vrtačku někde z první republiky, původ neznám. Jak je zřejmé z fotek tak pro zvedání stolu používám co bylo po ruce, kurtu.
Zajímalo by mne jak bylo zvedání řešeno původně. V těle vrtačky jsou dvě díry kde uvnitř jsou kladky na lanko ale vůbec mě nenapadá zda to bylo k tomu zvedání nebo na něco jiného.
Kladka první je u vřetene a díra je dolů a nahoru pod řemenice , ale zase případné lanko nemá kam jít dolu bez toho aby kolidovalo s další částí vrtačky, nahoru si myslím nešlo.
Druhá kladka je v podstatě v noze vrtačky a lanko by mohlo jít dolů nohou ale v noze už žádná kladka nebo otvor není.
Děkuji
Zajímalo by mne jak bylo zvedání řešeno původně. V těle vrtačky jsou dvě díry kde uvnitř jsou kladky na lanko ale vůbec mě nenapadá zda to bylo k tomu zvedání nebo na něco jiného.
Kladka první je u vřetene a díra je dolů a nahoru pod řemenice , ale zase případné lanko nemá kam jít dolu bez toho aby kolidovalo s další částí vrtačky, nahoru si myslím nešlo.
Druhá kladka je v podstatě v noze vrtačky a lanko by mohlo jít dolů nohou ale v noze už žádná kladka nebo otvor není.
Děkuji
-
U nejlevnějších modelů nebylo zvedání stolů řešeno žádným mechanismem, prostě se stůl musel zvedat ručně. Bohužel to tak mám také. Ten Kasper na stole to určitě neusnadňuje. Po kladkách chodil řetízek, možná lanko, spojující pinolu a záváží posouvající se dutinou sloupu a tím zvedající pinolu nahoru.
Děkuji za odpovědi.
Kasper zbyl tak tam je než doženu nějakou starou univerzálu. Pinolu prozkoumám a když najdu jak to tam napojit tak to dodělám, protože to je dobrá věc když se to vrátí nahoru.
Kasper zbyl tak tam je než doženu nějakou starou univerzálu. Pinolu prozkoumám a když najdu jak to tam napojit tak to dodělám, protože to je dobrá věc když se to vrátí nahoru.

ty kladky mi spíš připadají, jako by měly za úkol zvedání pinoly. Jestli dobře vidím, tak pod kladkou 1 je na pinole objímka, ke které by se dalo lanko přichytit. Pak by stačilo závaží do sloupu. Ale je to jen domněnka, to by se muselo vidět na vrtačce.
Na zvedání stolu běžně tyhle vrtačky mají na sloupu hřeben. Jelikož tady ale nic takového určitě není, nechalo by se to řešit např. konzolou chycenou na sloup. Na konci konzoly by byla matka, kterou by procázel trapézový šroub. Konec šroubu by se pak přes ložisko opřel o spodek stolu.
Na zvedání stolu běžně tyhle vrtačky mají na sloupu hřeben. Jelikož tady ale nic takového určitě není, nechalo by se to řešit např. konzolou chycenou na sloup. Na konci konzoly by byla matka, kterou by procázel trapézový šroub. Konec šroubu by se pak přes ložisko opřel o spodek stolu.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
Perfektní ráno na to kouknu.
Díky, kouknu na to a nějak to udělám.
-
Ještě mě napadla jedna věc, která není na fotkách zakladatelovy vrtačky vidět. U mé vrtačky Hopfengärtner je pod objímkou ramene stolu ještě jeden samostatný svěrný kroužek. Je tedy možné otáčet ramenem se stolem aniž by sjíždělo nebo při zvedání po povolení ramena stolu v klidu zaujmout polohu, ve které ten stůl dokážu zvednout. U některých vrtaček kde není ani ten spodní kroužek je nastavení polohy stolu fakt za trest. Při každém povolení se musí stůl držet jinak hned sjíždí.
myslím, že vlkzhor to luxusně nafotil. Přesně tohle jsem si myslel. Jen Vlkzhor má tu nevýhodu, že má krátký sloup. Do dlouhého sloupu se vejde těžší závaží. Ideálně nějaká trubka, ke které se přivaří dno, nahoru se dá oko, ke kterému se připojí řetěz. Do trubky se nasype písek. Čím víc písku, tím lépe se bude vřeteno vracet. Ale zase se to nesmí přehnat, aby na tom šlo vrtat. . Množstvím písku se vracení nechá regulovat.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2