Jaka je primerena cena pro frezovani rybin (Praha)

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
lapa
medaile za lepsi forum

23. 9. 2009, 6:21

Zdravím vespolek,
poradí mi někdo?
Potřeboval bych vyfrézovat do železného hranolu (celková délka cca 200-300 cm, tlouštka cca 25-30 mm, šířka cca 50 mm) jednu dlouhou rybinu (jakoby "samici" nebo drážku) o délce těch cca 200-300 mm.
Pak ještě do kratšího hranolu rybinového "samce" o délce rybiny cca 30 mm.

V tom dlouhém kusu ještě na protilehlé dlouhé straně příčné zářezy o průřezu 8x8 a 10x10 mm (odhadem 7-10 zářezů přes celu šířku hranolu, což je tedy délka jednoho zářezu cca 50 mm).

Šířka rybiny cca 35 mm, hloubka cca 5-7 mm.

To dlouhé je pro mne polotovar na výrobu výměnných držáků nožů a to krátké pro jejich upínač. Pro představu něco jako tady (ze stránek www.steamer.cz , doporučuji pro hobbyisty)
Obrázek

Nákres nemám v žádné el. podobě, jenom na papíře, proto ten krkolomný popis.

Našel jsem tady v Modřanech (Praha) kovovýrobu, kde to prý není problém (samozřejmě po konzultaci nad výkresem), ale netuším, jaká může přiměřená cena. Nemám problém zaplatit, ale nerad bych byl zbytečně "natažen".

Pozn: mám to pro hobby účely, takže žádná zátež 24/7 nehrozí. Spíš pár půlhodin týdně.

Díky za případně konzultace.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2009, 9:04

Ten hranol bude fakt 2-3 metry dlouhej? Dle fota to vypadá na překlep, na fotce je to spíš 200-300 mm.
Jakej bude úhel rybiny? 60 stupňů? Protože na 60 stupňů se asi dá jakž takž sehnat fréza, na jiné úhly je třeba zakázkově broušená fréza, nebo naklopit vřeteno nebo obrobek, na což není každej vybavenej.

Jak s materiálem? Dodáš Ty, nebo výrobce? A jaký matroš by to měl být?

Já bych do toho šel odhadem za nějaké 4 tisíce za práci.
petr.spacil@krutor.cz
Petr Spáčil
nemo

23. 9. 2009, 9:09

Ahoj, výkres tam je u toho pana Sedláčka.N.
Není vedení jako vedení.
lapa
medaile za lepsi forum

23. 9. 2009, 9:22

Krutor píše:Ten hranol bude fakt 2-3 metry dlouhej? Dle fota to vypadá na překlep, na fotce je to spíš 200-300 mm.
Jakej bude úhel rybiny? 60 stupňů? Protože na 60 stupňů se asi dá jakž takž sehnat fréza, na jiné úhly je třeba zakázkově broušená fréza, nebo naklopit vřeteno nebo obrobek, na což není každej vybavenej.

petr.spacil@krutor.cz
Hmm, mea culpa, samozrejme v mm, tedy 200-300 mm (dodatecne jsem doplnoval jednotky a tady jsem si nevsiml).
Uhel rybiny jsem myslel, ze je celkem jedno (jsem totalni strojar amater, tedy pouze zalibou, nikoliv vzdelanim): ja myslel, ze to nejak normovane, takze existuji i bezne nastroje (frezy). V podstate ten uhel, ktery ma freza vyrobce.
Material bych dodal ja (myslel jsem nejaky bezny hranol "za studena" z Ferony).
Da se tedy rici, ze slusna cena je cca 400 Kc za praci (po upresneni delky z cm na mm)? Tj. rybina dlouha, kratka a tech cca 8-12 příčných čtvercových zářezů?

Ale jak jsem psal, preferuji Prahu (zadnym dorucovatelum zbytecne ani kacku :-), radsi investuji cas pri nejake pochuzce/pojizdce).
Mozna to neni profi pristup, ale zatim to preferuji :-).

[I kdyz neco mi prislo az z Hongkongu, ale tomu se nedalo odolat :-). A tam si na otocku skutecne nezajedu :D ]
lapa
medaile za lepsi forum

23. 9. 2009, 9:43

nemo píše:Ahoj, výkres tam je u toho pana Sedláčka.N.
S vykresem neni problem, ten jsem si udelal vlastni primo na ten dlouhy polotovar. A podle Sedlacka uz neco mam taky - ale spis upravene podle svych dodatecnych inspiraci.

Navic: dobre stranky (pro hobbyisty) jsou tyto http://homepage3.nifty.com/amigos/index-e.html (alespon mne nadchly): mam podle nich drzaky na kotoucove pilky, rotacni stul (index table), radlovaci pripravek a mozna jeste neco.
audina

24. 9. 2009, 7:55

Krutor píše:Ten hranol bude fakt 2-3 metry dlouhej? Dle fota to vypadá na překlep, na fotce je to spíš 200-300 mm.

petr.spacil@krutor.cz
Frezy sa daju bežne kupiť s uhlom 45, 50, 55, 60, alebo 70stupnov
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2009, 7:27

lapa píše:Da se tedy rici, ze slusna cena je cca 400 Kc za praci (po upresneni delky z cm na mm)?
Ty jsi dobrý srandista! Trojčlenka Ti teda problémy nedělá :D Ty 4 tisíce byly samozřejmě za předpokladu, že to je 200-300 mm, ne cm. Já se obráběním živím, takže těch 400 Kč je tak na hodinu a půl práce, za takovou chvíli to tak akorát zvládneme prokomunikovat. Pokud očekáváš cenu do 1000 Kč, tak musíš mít nějakého hodného kamaráda, komerčně to prostě takhle levně nejde. Rybiny do konstrukční oceli už jsou lehce vyšší frézařská.

Poštovné není tak zlé, do 150 Kč by se to vešlo.
Petr Spáčil
Bob
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2009, 9:00

Petře, víš dobře, že ani ten dobrý kamarád to za tu tisícovku dělat nebude, tady někteří členové, nějak nemohou pochopit pojem seriovka a kusovka, když si půjdu koupit třeba nějaký šroubek tak za něho dám pár korun, ale pokud ho budu dělat doma jako jeden kousek a budu ho účtovat tak jeho cena je úplně někde jinde, něco jiného je když dělám pro kámoše, tam se nic nepočítá ani neučtuje, a kámoš ti zase udělá něco potřebného, co zase umí on,a tobě se to hodí a někdy tato forma spolupráce je velmi výhodná pro oba dva, sám ji dost používám, ale za pusu nikdo pro cizího nic dělat nebude, bud' musíš zaplatit skutečnou cenu práce + materiál, nebo protislužba - barter. :wink: Rosta.
Monteg

25. 9. 2009, 6:20

Připomíná mi to jednoho pána co přišel v ruce cca 500mm šroub Tr 60x4 jestli bych mu neudělal novej - že si na něj počká :D a co to bude stát.
Já mu říkám že šroub bude nejdřív druhej den že nemám mat. a cena bude 1200kč. Načeš pán vytřeštil oči a řiká já myslel že do stovky se vejdem :D :D :D .řikal že mi donese výbornej domácí čaj.
Načeš jsem ho odkázal asi na tři kolegy kteří taky obráběj.
Pán byl za dva dny spátky že 1200kč je rozumná cena :lol: :lol: :lol:
Ale čaj nedonesl :?
kiko01
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2009, 8:43

ludia si myslia ze nieco vyrobit na stroji je ako upiect chleba....
alebo ze to je ako murarcina, kde nepotrebujes tony vybavenia a stroje za statisice...
audina

25. 9. 2009, 10:12

Stroje ešte ako tak skoro jednorazova investicia ale nastroje to je už uplne niečo ine napr. taka stopkova freza uhlova stoji okolo 1000kč :cry: a prebrusenie je drahšie niež nakup novej ak sňou makam v hliniku tak niečo vydrži aj v mäkkom železe ale ked zajdem do tvrdšieho je za chvilku po nej :wink: a neostava niež vziať peniaze a isť kupiť novu ,žiaden vydajny sklad za garažov nemam :D kde by mi ju dali zadarmo :D .Tak už ani kamaratom sa to neda celkom zadarmo skôr tak že dones matroš kup cestou jednu uhlovu frezu a za pivko sa dohodneme :D .
Engineer
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2009, 12:04

No pán je dobrý vtipálek....rybiny za pět krabiček cigaret..... :lol:
Bohužel se s tím taky často potkávám, že mají zákazníci silně zkreslené představy. To je třeba důvod proč dělám kusovky na zakázku naprosto vyjímečně a i dobrej známej musí platit a nebo udělá něco pro mně v +/- stejný relaci. Nástroje, stroje, materiál, elektrika, prostě nic není zdarma. V hypermarketu se často ani nikdo nepozastaví nad nesmyslně napálenou cenou za hromadně vyráběný potraviny, ale u ceny za kvalitní obrábění je dohadování pořád. :cry:
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2009, 3:31

Ale pánové, Lapa asi zapoměl dopsat ještě jednu nulu . Jinak cena 4000,- je slušná . :lol:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2009, 5:56

audina píše:Stroje ešte ako tak skoro jednorazova investicia ale nastroje to je už uplne niečo ine napr. taka stopkova freza uhlova stoji okolo 1000kč :cry: a prebrusenie je drahšie niež nakup novej ak sňou makam v hliniku tak niečo vydrži aj v mäkkom železe ale ked zajdem do tvrdšieho je za chvilku po nej :wink: a neostava niež vziať peniaze a isť kupiť novu ,žiaden vydajny sklad za garažov nemam :D kde by mi ju dali zadarmo :D .Tak už ani kamaratom sa to neda celkom zadarmo skôr tak že dones matroš kup cestou jednu uhlovu frezu a za pivko sa dohodneme :D .
Kam chodíš brousit,že broušení úhlovky je dražší jak nákup nové :lol:
není nic jednoduššího jak nabrousit úhlovou frézu(přímé břity) ovšem konkrétně u tohoto typu fréz platí dvojnásob:ostřit častějc a málo :wink:
je to z toho důvodu,že tyto frézy se brousí především na čele,když už ji s tupíš tak že bude ohlodanej hl. břit tak se nevyhneš broušení i na hřbetu
pokud ale dělám z úhlovou frézou tak mám takovou zkušenost že nová stojí většinou za prd a tak ji přebrousím i na hřbetu(úhel) a potom řeže jedna báseň
dlužno ovšem podotknout že 1000kč jsem ještě za úhlovou frézu nedal a to občas kupuju nové kousky tak do 400
:wink:
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2009, 6:42

Naštěstí je stále dost zákazníků, kteří mají poměrně dobrou představu o tom, kolik určitá výroba stojí. A já mám zase zásadu nikoho příliš nenatahovat, takže ve výsledku mám dostatek spokojených zákazníků a uživím se.

Jinak samozřejmě o cenách se dá se zákazníkem diskutovat (častokrát se totiž naceňuje něco, co je zatím velmi chabě specifikováno), ale pouze v nějakých rozumných mezích.
Petr Spáčil
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“