Kam zmizelo vlákno programatori?

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
dslav
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2009, 10:01

Chtěl jsem se podívat jak se vyvíjí vlákno programatori a ejhle ono zmizelo. Myslím še to byla celkem zajímavá debata která mohla pomoci mnoha lidem co se rozhodují který systém pro řízení svého CNC-čka použít. Neodvažuji se spekulovat že to zmizení byl záměr a jen se někam zatoulalo. Dá se s tím něco dělat?
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2009, 6:49

smazal jsem ho protoze od zacatku nemelo nic spolecneho s tematem a na moji otazku zda se nekdo nechce podilet na vyvoji mi bylo odpovezeno ne nechce
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

28. 9. 2009, 8:24

nemyslim, ze je vhodne zmazat diskusiu aj ked dvoch ludi .. aj ked s negativnym vysledkom. Moze sa stat, ze tu GVE64-ku si niekto kupi a bude ju xciet rozbehat .. potom dojde k tomu, ze sa tu zacne diskusia od zaciatku.

Dal som si namahu a prezrel pozorne komunikacny protokol GVE64 .. a mozem povedat, ze je to do EMC implementovatelne. Zial, stale trvam na to com som v tej diskusii povedal, nevie to nic viac ako samotne EMC a ked uz to vie nieco naviac, je to za velke peniaze. Vzhladom na komunikaciu po USB a paketizaciu ako to autor protokolu navrhol, je to pre EMC pouzitelne len vektor po vektore (bod po bode) .. a to znamena, ze to bude tak ci tak pomale .. aj pri 100kHz.. Uz pri jednoduchej krucnici bude EMC generovat pre kazdy bod jeden vektor .. ale neda sa to spaketizovat ako to autor predpolada. Aby to takto slo, to by sa musel spravit zasah do planovaca EMC co je extremne rozsiahly zasah. Presnejsie .. autor GVE to spravil dobre ale voci emc je to implementovane dost nestastne. Bud by sa ten protokol mal zjednodusit (aby vedel stepgen a nie linearnu interpolaciu) alebo aby to vedelo celu sadu canon funkcii EMC.
sejosef

28. 9. 2009, 9:02

robokop píše:smazal jsem ho protoze od zacatku nemelo nic spolecneho s tematem a na moji otazku zda se nekdo nechce podilet na vyvoji mi bylo odpovezeno ne nechce
Nesmazal jsi to vlákno protože tam byla nápověda jak najít levnější konkurenci? :-)))
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2009, 10:03

ne protoze o tom se tu jiz nekde vickrat pise a to dokonce i ja, dokonce jsem byl tusim prvni kdo to tu zminil, staci si dohledat
a konkurence to neni, je to polotovar, k hotovemu systemu al mach daleko
navic to neni muj produkt a nemam z toho naprosto nic
krom dobreho pocitu kdyz je nekdo spokojeny

ja jsem se pokousel zde pomoci hobistu dat dohromady neco co bude plug and play pro lidi bez znalosti programovani elektroniky a linuxu ale neni tu pro to vule proto na to kaslu

zatim je tu jen bezcilne tlachani o nicem
jestli nekdo chce psat o cemkoli ad to udela do prislusneho vlakna a nebo zalozi nove na dane tema

ale to je asi moc prace (zadarmo a jeste pro cizi)
sejosef

28. 9. 2009, 11:01

V tom co píšeš máš pravdu. Pokusy o vytvoření společného projektu tu vždy ztroskotají a vznikne jen tlachaní protože nikdo nechce nic dělat zadarmo. Také mě to velice mrzí ale nezbývá než si na to zvyknout :-).

Jinak si myslím že podpora GVE64 v EMC by neměla tak velký smysl jako v Machu nebo nějakém programu pro Windows (lidi s Win je pořád víc a GVE64 nenabízí nic co by EMC nedokázalo také za předpokladu dobře zvoleného HW).
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2009, 7:03

robokop píše: bez znalosti programovani elektroniky a linuxu ale neni tu pro to vule
To ale prece dost dobre nejde. Nejak nechapu v cem by to bylo jednodussi nez instalace uvadeneho HW.

A vule podle mne byla , dost lidi si primel precist dokumentaci. Taky bylo jasne receno a popsano proc se do toho nepoustet.

Myslim ze tu jsou jina vlakna kde se tlacha o nicem daleko vic.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 9. 2009, 7:18

kdyz jde udelat live cd kde nepotrebujes nejmensi znalost linuxu k tomu aby se ti spustil cely system i s EMC tak jde i toto

presne proto jsem to smazal
protoze pry "to nejde"

KDE JE VULE, TAM JE I CESTA!
dslav
Kontaktovat uživatele:

29. 9. 2009, 7:34

Je škoda že to vlákno je smazané :-(. Teď se můžeme jen dohadovat.

Já myslím že tam nebylo nic o tom že to nejde. Za sebe jsem psal dotaz na který nikdo nereagoval třeba tím ře by mě odkázal na dokumentaci zmíněného zařízení. Potom psal "K" o tom že přínos nebude adekvátní vynaložené práci. O tom že to nejde tam nebylo.

Rozhodně tam nebylo nic co by bylo neslučitelné s pravidly fóra a myslím že vlákno mělo zůstat. Je to ale jen můj názor a nemíním nikoho přesvědčovat. Pokud se robokop rozhodl že to smaže je to jeho volba. Na nás potom je jaký si utváříme pohled na toto fórum.
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
k

29. 9. 2009, 7:56

robokop píše:kdyz jde udelat live cd kde nepotrebujes nejmensi znalost linuxu k tomu aby se ti spustil cely system i s EMC tak jde i toto

presne proto jsem to smazal
protoze pry "to nejde"

KDE JE VULE, TAM JE I CESTA!
Problem je inde .. aby to niekto vedel pouzit, potrebuje hodit nemalu ciastku za priaslusny HW .. a vysvetlil som uz niekolkokrat, ze ta cena toho HW je neadekvatna tomu co uz EMC samo o sebe vie. (hlavne u modelov do 35kHz). Pri 100kHz sa obavam, ze vdaka rozdielnemu principu planovaca EMC a nadvaznosti na HAL a vstupu GVE64 to bude nevyuzitelne (t.j 100kHz bez sance, GVE bude 100kHz bezat len obcas.. vacsinou bude cakat na USB paket, a to este USB komunikacia nie je velmi realtime friendly). A pri cene GVE64 na 100kHz je to totalny nedorobok.. ked to este potrebuje nadstavbu v podobe EMC.

Prirovnavat tento stav k live CD kde HW ma vacsina ludi uz doma alebo za nizky peniaz je kusok vedla. Ja tvrdim, chybne riesenia nie je dovod podporovat .. a GVE64 je z pozicie EMC chybne riesenie (berte to ako moj osobny nazor, vychadzajuci z informacii o GVE64 - pdf a EMC zdrojaky).
Ferda

29. 9. 2009, 8:03

Ahoj,
Nejsem žádný programátor HW a SW to jde mimo mne!! Ale ne že by mne to nebavilo, kdysi dávno jsem si s tím hrál!!
Ale zůčastním :D se toho to tlachání!!! Mě taky mrzí že je zde značná atomizace, a není zde duch kolektívního vývoje!! Všichni si drží ty své vědomosti a finty a vše se snažíme zhmotnit finančním ukazatelem!!
Ale např. HEKŘI pracují po síti a každý dělá možná jen zrnko a pak to někdo složí do neskutečně destrukčního stroje. Sám mám v hlavě několik strojírenských zadání. Stačila by mi jen oponentura-konstruktivní a pak občas vyvedení ze slépého osobního směru. Např Jára Cimrman Ležící a spící: "Anotone Pavloviči co to píšete, Dvě dcery. A není to málo?" A s tou Eifelovkou to má taky tu hloubku :lol: Snad se dočkám. Pokrok a síla je ve spolupráci!!! :wink:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
pavel-gravos

29. 9. 2009, 8:01

Ja se take pripojim. Gve64 si nikdy nekladla za cil se pripojovat k EMC,
nevim jak na to kdo vubec prisel?
Ostatne tohle reseni zacalo uz v roce 1994, kdy o EMC nebylo vidu ani slechu.
Pochopitelne se to vyvijelo, zpocatku bylo mnohem pomalejsi a primitivnejsi.
Gve64 je az vysledek mnoholeteho usili. Co se tyce ceny, tak to podle me
za komplexni funkcni reseni se zarukou zase tak moc neni. Neco za to ale prece jen chceme, takovy uz svet je, z entuziazismu nevyzijete.

Je k tomu pro obrabeni vlastni SW jmenem Armote.
SW si k tomu lze koupit, nebo napsat vlastni, pripadne
se pokusit jednotku k necemu pripojit. To dle chuti a natury.

Duch kolektivniho vyvoje tu asi nikdy nebude, neumim si predstavit, jak
nekdo neco stovky hodin vyviji, a pak to nekomu nezistne preda.
Nestavime blikace panove.
Drobne rady se tu ale konaji docela uspesne.

Pavel Borovsky (externista Gravosu (autor Gve64))
k

30. 9. 2009, 12:11

ARMOTE

http://www.gravos.cz/armo.htm

Nic v zlom, GVE64 s tymto softom sa ani zdaleka nemoze prirovnavat k EMC. Samozrejme akceptujem to, ze zrejme to vznikalo v case ked EMC bud neexistovalo alebo bolo len vo verzii 1 ...

Dnesne EMC rozsahom spracovavanych G kodom daleko predci ARMOTE. Pravdepodobne ale EMC predbieha uvedeny software aj vo veciach ako je moznost volby inych kinematik, velmi slusny planovac drahy atd. (nenasiel som v popise ARMOTE ani zmienku o kinematike a planovaci, mozno sa k tomu tuna vyjadri niekto kto to pozna a vie porozpravat ako to riesi tuto cast riadiaceho systemu stroja)

Ktokolvek sa bude rozhodovat o kupe "hardwaroveho" systemu GVE64 by mal vopred zvazit ci GVE64 +ARMOTE za prislusny peniaz ma zmysel .. ked EMC je tu zadara a s lepsou funkcionalitou.

Este upozornim preco davam "hardwaroveho" do uvodzoviek .. pri GVE64 ako je zrejme z http://gravos.cz/download/gve64_datasheet.pdf je generovanie pulzov prenechane procesoru. Jedna sa teda o softwarove generovanie .. (realne hadrwarove by pouzivalo normalny programovatelny delic realizovany bud na hradlovom poli alebo z beznych IO obvodov. Dalsia z moznosti by bol procesor ktory disponuje internym citacom/casovacom kde STEP by bol priamo generovany tymto HW komponentom. Z dokumentacie GVE je ale zrejme ze pin 19,21,22 a 26 ktore su pouzite ako SPTE pre x,y,z,a nie su zapojene na takyto interny hardware ARM-u. (aj ked pri pine 19 a 21 by sa teoreticky iste HW generovanie cez PWM kanal ARM-u dalo predstavit, pin 22 a 26 vsak ziadnu podobnu fnkcionalitu nemaju).

Dovolim si pochybovat, ze uvedene riesenie s generovanim cez procesor bude lepsie ako EMC + linux + RTAI na doske ktora nema problem s nedefinovane bludnymi latenciami. Kto tomu teda xce naletiet nech dalej veri ze to je "hardwarove" riesenie ;))

Samozrejme, neprehliadol som velku reklamu GVE64 na tomto fore .. ;) ale nie vsetko co ma reklamu je dobre. Naopak snazim sa upozornit pripadnych zaujemcov aby na takuto reklamu nenaleteli .. Argumenty ktore uvadzam, snad niekoho presvedcia . ineho nie .. ale to uz je kazdeho osobna vec.

P.S. vsetky informacie o gravosackom softe a GVE cerpam z tu uvedenych URL. EMC poznam zo zdrojakov. A som zvedavy ci cenzura tuto kritiku GVE64 + ARMOTE nestiahne z fora :))
Fizol

30. 9. 2009, 12:29

Presne na tu poslednu vetu som myslel aj ja :wink: O chvilku zmizne aj toto vlakno.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2009, 1:01

toto vlakno jsem nezalozil a nemam duvod ho mazat

co se tyce K a jeho definice softwaroveho hardwaroveho interpolatoru
v hradlovem poli mas take software ktery definuje jeho funkci tedy vlastne dle tveho popisu snad ani nemuze existovat neco jako hardwarovy interpolator paklize si ho nenaletujes z hradel

samozrejme hardwarovy interpolator tak jak ho chape cely zbytek sveta je vec ktera je vytvorena tak ze samotne casovani vystupnich povelu jakehokoli typu nemuze nic negativne zasahovat
coz je u systemu ktery se stara o par milionu jinych veci nez je jen samotna interpolace zpetna vazba a prikazovani dost problem at je to co je to

proto i siemens ktery bezi na win NT ma k sobe jeste hardware ktery se o toto stara a mnoho dalsich

kdyz zminujes to emc je tu jedna vec kterou emc nema a mit nebude viz toto forum a chut spolupracovat na cemkoli

a to je technicka podpora cesky software, plug and play pro CNC atd...

je dost jasne ze zustane a navzdy bude polotovarem "dodelej doma"
stejne jako prakticky kazdy opensource projekt
pro me pro tebe nebo pro desitky dalsich idealni reseni prakticky neomezenych moznosti

pro dalsi stovky spanelska vesnice a je problem zde najit slusnou pomoc

viz bobikovo:
Tak jak, pomůže někdo s překladem? Ale nehlaste se všichni

ackoliv je mozna ze GVE64 proti EMC omezeny v moznostech, lze se na jeho hardware spolehnout, ma cesky software ktery zvladne nainstalovat uplne kazdy a ma podporu v cestine a to je mnohdy vic nez vselijake moznosti ktere clovek nevyuzije kdyz chce jen frezovat
navic je to spomaleny profi hardware ktery beha na stovkach
produkcnich masin po republice

ostatne ne kazdej zde je strojar, frezar, cnc programator, elektronik, unix programator, MCU programator a buhvi co jeste

ostatne kdyby byl tak asi nestavi hobby CNC ale jde si kazdej mesic koupit japonsky HSM obrabeci centrum aby si mohl delat tutnig sveho aston martina

jen tak mimochodem kolik systemu od gravosu ale i jinych jsi osazoval na produkcni stroje ze o tom interpolatoru tolik vis?
Odpovědět

Zpět na „Provozní záležitosti“