Ahoj,
rád bych se zeptal odborníků přes elektro, zda se dá použít frekvenční
měnič Altivar 11 - 1.5Kw na řízení asynchroního motoru 1 Kw. Výstup 0Hz-200Hz. Potřeboval bych ho na soustruh.
Díky za radu.Nemo.
Měnič Altivar 11- 1.5Kw
Frekvencny menic je bezne zariadenie ktore s apouziva na riadenie otacko async motorovnemo píše:Ahoj,
rád bych se zeptal odborníkù pøes elektro, zda se dá použít frekvenèní
mìniè Altivar 11 - 1.5Kw na øízení asynchroního motoru 1 Kw. Výstup 0Hz-200Hz. Potøeboval bych ho na soustruh.
Díky za radu.Nemo.

Koupil jsem přes aukro menšího brášku (550W), ale je to stejná řada. Mám to na 350W motor se šnekovou převodovkou (teď se možná budete smát) na malý zahradní dětský kolotoč který právě stavím ;o)nemo píše:Ahoj,
rád bych se zeptal odborníků přes elektro, zda se dá použít frekvenční
měnič Altivar 11 - 1.5Kw na řízení asynchroního motoru 1 Kw. Výstup 0Hz-200Hz. Potřeboval bych ho na soustruh.
Díky za radu.Nemo.
Otestoval jsem ho na uvedeném motoru se šnekovou převodovkou při rozsahu 30Hz - 80Hz a přesně to odpovídá mým představám. To pomalé rozbíhání, doběh (vše nastavitelné), možnost autokonfigurace atd. - moc hezká hračka ;o). Tu 1.5 kW verzi bych na svůj soustruh Optimum D250x550 taky bral, jen bude problém s motorem, protože mám 1f verzi a 3f pro těch údajných 700W co ten motor má mít je trochu větší a má jiné rozteče na patkách, vzdálenost hřídele nad patkou, průměr a délku hřídele, takže to bude znamenat trochu víc práce než jen vyměnit motor a řemenici ;o) Ale časem k tomu asi stejně dospěju.
Promiň, Vlasto, jen blbá kontrolní otázka - pokud použiješ šnekovku (bývají samosvorné) na pohon kolotoče - co se stane při výpadku proudu? Jde mi o to, aby nebyla ,,brzdná rampa´´ příliš strmá a nevyložilo Ti to děti obloukem ven.
Není to blbá otázka, ale jedna z možných situací. Taková hmota by při vypnutí napájení nejen vyložila děti, ale zcela jistě i způsobila pěknou paseku v převodovce. Počítám s tím.Pavel R píše:Promiň, Vlasto, jen blbá kontrolní otázka - pokud použiješ šnekovku (bývají samosvorné) na pohon kolotoče - co se stane při výpadku proudu? Jde mi o to, aby nebyla ,,brzdná rampa´´ příliš strmá a nevyložilo Ti to děti obloukem ven.
V takovém případě se díky setrvačnosti musí střihnout pero na hřídeli převodovky, takže bude doběh ještě delší, než kdyby brzdil altivar. Musím ještě spočítat rozložení hmoty pro výpočet krouťáku kterej to takto vygeneruje a z toho pak potřebnou délku a materiál pera, aby to klaplo a bylo to jako bezpečnostní pojistka pro případ kdyby selhalo všechno včetně UPS.
Předpokládám totiž, že oživím prehistorickou UPS co ji mám v dílně už asi 7 let připravenou k výměně pojistky+baterky a že bude schopná zkousnout toho Altivara a pokrýt uvedenou situaci.