fréza z MDF desek
Zdravím
Chtěl bych si postavit nějakou cnc frezku hlavně na naučení a získaní nějakých nových zkušeností, ale potřeboval bych poradit z několika věcmi.
Chtěl bych zdůraznit že povoláním nejsem strojař,a i vybavení moje dílny není nic moc, mám pouze malý soustruh. Proto bych si chtěl postavit něco nejspíše z MDF desek, přece jenom je pro mě dřevo snadněji obrabitelné.
Má představa by byla X do 1000mm
Y do 500mm
Z do 300mm
konstrukce by byla s pohyblivým portálem. obráběný material: dřevo, plexi, PCB, silon.
inspiraci by byla frezka od fifola http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2733
na stavbu bych použil MDF desku 30mm. Všechny stěžejní části bych dělal minimalně ze dvou vrstev (portál, stůl. atd).
Prošel jsem celé toto forum a prostudoval i několik podobných konstrukcí,ale nikde nejsou uvedeny praktické výsledky, hlavně tuhost cele cnc frézy, přesnost. Chápu, že se to nemúže vyrovnat konstrukci z ocele, litiny, ale k hliníku by to snad už šlo. Přesnost, nevím jakou bych mohl očekávat od této konstrukce. Zda by mělo cenu použít linearní vedení a kuličkové šrouby, nebo ty desky pracují natolik že to nemá praktický význam.
všem děkuji za případné rady a náměty
Chtěl bych si postavit nějakou cnc frezku hlavně na naučení a získaní nějakých nových zkušeností, ale potřeboval bych poradit z několika věcmi.
Chtěl bych zdůraznit že povoláním nejsem strojař,a i vybavení moje dílny není nic moc, mám pouze malý soustruh. Proto bych si chtěl postavit něco nejspíše z MDF desek, přece jenom je pro mě dřevo snadněji obrabitelné.
Má představa by byla X do 1000mm
Y do 500mm
Z do 300mm
konstrukce by byla s pohyblivým portálem. obráběný material: dřevo, plexi, PCB, silon.
inspiraci by byla frezka od fifola http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2733
na stavbu bych použil MDF desku 30mm. Všechny stěžejní části bych dělal minimalně ze dvou vrstev (portál, stůl. atd).
Prošel jsem celé toto forum a prostudoval i několik podobných konstrukcí,ale nikde nejsou uvedeny praktické výsledky, hlavně tuhost cele cnc frézy, přesnost. Chápu, že se to nemúže vyrovnat konstrukci z ocele, litiny, ale k hliníku by to snad už šlo. Přesnost, nevím jakou bych mohl očekávat od této konstrukce. Zda by mělo cenu použít linearní vedení a kuličkové šrouby, nebo ty desky pracují natolik že to nemá praktický význam.
všem děkuji za případné rady a náměty
Pojezd Z se mi zdá moc velký na frézku z MDF s pojízdným portálem. Sniž ho tak na polovinu.
Jinak další inspiraci máš od Ventilek4 viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3027
Jinak další inspiraci máš od Ventilek4 viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3027
jo uz jsem si ji také prostudoval.
Ale jde mi hlavně o to jakou jsem schopen dostat přesnost z této konstrukce, dejme tomu ze při vodicích tyčích to bude 0,5 mm, a při linearu by to bylo 0,1 mm, nebo ty lineary budou k ničemu protože to dřevo není schopno jim zajistit dostatečnou pevnost ani třeba v 5 vrstvách.
jo to Z muže být i menší, není to podmínka.
Ale jde mi hlavně o to jakou jsem schopen dostat přesnost z této konstrukce, dejme tomu ze při vodicích tyčích to bude 0,5 mm, a při linearu by to bylo 0,1 mm, nebo ty lineary budou k ničemu protože to dřevo není schopno jim zajistit dostatečnou pevnost ani třeba v 5 vrstvách.
jo to Z muže být i menší, není to podmínka.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sice zatím žádné CNC nemám hotové, přesto bych si dovolil několik připomínek:
1) Rozjezdy 1000x500 jsou na první stroj poměrně odvážné. Z-ko 300 mm zapomeň, sám velezkušený Pupák teď bojoval s 200 mm v duralu.
2) MDF a lineáry je naprosto nesmyslně nevyvážená koncepce. Lineáry si zaslouží minimálně dural.
3) Myslím, že přesnost stroje 0.5 mm je nesmysl. Když si představím, že nástroj o průměru několika mm najednou uhne někam o 0.5 mm, tak to je jeho konečná. A pokud jde o výslednou přesnost obrobku, tak tam je 0.5 mm taky nesmysl. Nedovedu si představit, jak by při takových tolerancích vypadal povrch.
1) Rozjezdy 1000x500 jsou na první stroj poměrně odvážné. Z-ko 300 mm zapomeň, sám velezkušený Pupák teď bojoval s 200 mm v duralu.
2) MDF a lineáry je naprosto nesmyslně nevyvážená koncepce. Lineáry si zaslouží minimálně dural.
3) Myslím, že přesnost stroje 0.5 mm je nesmysl. Když si představím, že nástroj o průměru několika mm najednou uhne někam o 0.5 mm, tak to je jeho konečná. A pokud jde o výslednou přesnost obrobku, tak tam je 0.5 mm taky nesmysl. Nedovedu si představit, jak by při takových tolerancích vypadal povrch.
Petr Spáčil
Si nemyslím, že pojezdy 1000 na 500 jsou odvážné u frézky s pohyblivým portálem a s konstrukcí MDF. Odvážný by to bylo, kdyby jí dělal z duralu nebo oceli. Takhle se jedná jen o délky vedení a šroubů a na tom moc neušetří. Také vůbec nepočítá s obráběním kovů. A když se podívám na ceny lineárů z cncshopu, tak proč ne. Potřebuje 12 vozíků po 1500Kč, 4m klejnic po 3000Kč. To mi vychází na 30000 jen za vedení. Za šrouby bajvoko 20 000Kč a za motory dalších 20000Kč. Plus cena MDF tak 5000 a nějaký drobnosti, mohl by se vejít do 80 000Kč. To když to bude stavět s využitím nových komponentů. Jestli se spokojí s použitým zbožim, tak by částka mohla být poloviční. A tady v sekci prodej se dají sehnat pěkný věci lacino. Klidně ať jde do lineárů.
Když vidím tenhle výpočet, tak nutně musím připomenout Trona (i toho Wolfova na prodej) - X a Y zhruba stejné, Z pravda menší. Já jsem rozhazoval kde se dalo, ale postavil jsem levněji než za 80 000Kč.bobik píše:Si nemyslím, že pojezdy 1000 na 500 jsou odvážné u frézky s pohyblivým portálem a s konstrukcí MDF. Odvážný by to bylo, kdyby jí dělal z duralu nebo oceli. Takhle se jedná jen o délky vedení a šroubů a na tom moc neušetří. Také vůbec nepočítá s obráběním kovů. A když se podívám na ceny lineárů z cncshopu, tak proč ne. Potřebuje 12 vozíků po 1500Kč, 4m klejnic po 3000Kč. To mi vychází na 30000 jen za vedení. Za šrouby bajvoko 20 000Kč a za motory dalších 20000Kč. Plus cena MDF tak 5000 a nějaký drobnosti, mohl by se vejít do 80 000Kč. To když to bude stavět s využitím nových komponentů. Jestli se spokojí s použitým zbožim, tak by částka mohla být poloviční. A tady v sekci prodej se dají sehnat pěkný věci lacino. Klidně ať jde do lineárů.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Autor tohoto vlákna chtěl cituji: postavit nějakou cnc frezku hlavně na naučení a získaní nějakých nových zkušeností...
Takže pochybuju že do toho bude chtít dát 80litrů..
Lineáry bych taky na frézku z MDF nepoužil - podle mě stačí podepřené/nebo nepodepřené tyče + ložisková pouzdra.
Moje první frézka byla z lamina a nábytkového vedení a na naučení a seznámení s problematikou to bohatě stačilo..
Hlavně to chce vymyslet tu konstrukci tak, aby frézka byla dostatečně tuhá..
Takže pochybuju že do toho bude chtít dát 80litrů..
Lineáry bych taky na frézku z MDF nepoužil - podle mě stačí podepřené/nebo nepodepřené tyče + ložisková pouzdra.
Moje první frézka byla z lamina a nábytkového vedení a na naučení a seznámení s problematikou to bohatě stačilo..
Hlavně to chce vymyslet tu konstrukci tak, aby frézka byla dostatečně tuhá..
Ach jo, si dva členove vezmou z mého příspěvku jen tu cenu 80 litrů ale že tam píšu, že cena může být i poloviční už je natankuje.
Ty tyče ať podepřené nebo nepodepřené si myslím nenahradí použitý lineár. Tady jsem viděl, že někdo je schopen prodat 4 vozíky s kolejnicema za 3500. Tak za takovou cenu bych neřešil nějakou tyčovinu.
Ty tyče ať podepřené nebo nepodepřené si myslím nenahradí použitý lineár. Tady jsem viděl, že někdo je schopen prodat 4 vozíky s kolejnicema za 3500. Tak za takovou cenu bych neřešil nějakou tyčovinu.
no s tou přesnosti jsem to možná nevysvětlil zcela spravně jak jsem to myslel. Jde mi o to že jaká je přesnost opakováni, to znamená že provedu nějakou řadu pohybů v jednotlivých osach s konečným bodem v přesně určeném místě třeba 10 za sebou. no a jde mi o to zda ten bod bude vždy na stejném místě nebo bude o něco vedle. chápu že se do toho započítají veškeré nepřesnosti, vůle, atd. a mě jde hlavně o to zda se dá dosáhnout i s těma Mdf deskami dostatečne přesnosti, jako kdybych něco seriově obráběl, zda ty předměty budou totožné, nebo trošku v jiných rozměrech.
Jde mi totiž o to zda jsou ty desky natolik pevne aby se nemohlo stát že to linearní vedení někde uhne při několika málo průjezdech, v tom případě by asi bylo neekonomické ho použít i když ten cenový rozdíl již není velký.
ty velikosti os nejsou nějaké memento, ale vycházel jsem z toho, že čím větší by byla ta fréza tím lépe by ji šlo vyztužit, lepé by pohlcovala různé rázy od vřetene, přece jenom by to byla větší setrvačná hmota, zase by však museli být silnější motory.
K tomu tronovi, je to zajimavá konstrukce, ale je z plechu a z toho mám obavy, myslím si právě že ty desky patřičně vyztužené by měli z hlediska tuhosti podat lepší výkon.
Nebo je ještě jedna možnost, o které jsem uvažoval původně, že bych si pořídil frezu od optimy Bf20 a tu snad nějak předělal na cnc ale to už myslím nebude nějak jednoduché, a asi zatím moje strojní zařízení na to nebude stačit.
Jde mi totiž o to zda jsou ty desky natolik pevne aby se nemohlo stát že to linearní vedení někde uhne při několika málo průjezdech, v tom případě by asi bylo neekonomické ho použít i když ten cenový rozdíl již není velký.
ty velikosti os nejsou nějaké memento, ale vycházel jsem z toho, že čím větší by byla ta fréza tím lépe by ji šlo vyztužit, lepé by pohlcovala různé rázy od vřetene, přece jenom by to byla větší setrvačná hmota, zase by však museli být silnější motory.
K tomu tronovi, je to zajimavá konstrukce, ale je z plechu a z toho mám obavy, myslím si právě že ty desky patřičně vyztužené by měli z hlediska tuhosti podat lepší výkon.
Nebo je ještě jedna možnost, o které jsem uvažoval původně, že bych si pořídil frezu od optimy Bf20 a tu snad nějak předělal na cnc ale to už myslím nebude nějak jednoduché, a asi zatím moje strojní zařízení na to nebude stačit.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo... Proč pořád tolik divných řešení. Copak se toho železnýho plechu bojíš? Nekouše, je levnej, pevnej, laserem nařezat a naohýbat na ohraňováku není až takový problém. Akorát se musí natřít aby to nerezlo 
Mimochodem, čím je frézka větší tím hůř jde vyztužit

Mimochodem, čím je frézka větší tím hůř jde vyztužit

Aleš Procháska
Bobik: Omlouvám se za špatně volená slova. Vpodstatě jsem chtěl taky ukázat, že to jde levněji.
Svislak: BF20 je stroj určený pro jiný typ práce. Podle tvých velkých rozjezdů (když pominu Z) soudím, že ti jde o router (řezání z plochy), kdežto BFku vidím spíš na menší díly narostlé do výšky.
Zkombinovat obě tyto funkcionality v jednom zařízení je poněkud jiná konstrukční a cenová kategorie.
Radek
Svislak: BF20 je stroj určený pro jiný typ práce. Podle tvých velkých rozjezdů (když pominu Z) soudím, že ti jde o router (řezání z plochy), kdežto BFku vidím spíš na menší díly narostlé do výšky.
Zkombinovat obě tyto funkcionality v jednom zařízení je poněkud jiná konstrukční a cenová kategorie.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
no a v tom je ten základní problém nemám možnost řezaní laserem, a ručně to stříhat take není realne. ohybání už by se snad podařilo zajistit. No a u toho dřeva to je naopak, mám cirkulárku s vedením, okružní pilu, ruční frezku a i nějaké zkušenosti se skládáním a výrobou skříní. Ty lineary byl jen takový návrh zda jsou přínosem pro takovouto konstrukci a pozdejc by šli využít na něco jiného. A skutecně mi jde spise o nějaký router a Z osa by postacovala i tech 100mm.
To Svislak: Podle mých zkušeností není MDF vůbec špatný materiál pro konstrukci stroje. Jen je třeba zvolit vhodnou konstrukci a neošidit spoje. Viděl jsem několik MDF frézek - použité většinou pro výrobu dílů RC modelů a rozhodně dokáží přesnost 0.5mm. Jde však mj.o kvalitu např vřetene, protože některé ,,pseudo Dremely´´ z Číny mají velmi pozoruhodné vůle už z výroby.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud by se Ti při opakovaném obrábění někde načítala nepřesnost, tak to se buď na mašině něco uvolnilo a brzy to upadne, nebo ztrácíš kroky. S přesností a tuhostí jako takovou to myslím nemá nic společného.svislak píše:no s tou přesnosti jsem to možná nevysvětlil zcela spravně jak jsem to myslel. Jde mi o to že jaká je přesnost opakováni, to znamená že provedu nějakou řadu pohybů v jednotlivých osach s konečným bodem v přesně určeném místě třeba 10 za sebou. no a jde mi o to zda ten bod bude vždy na stejném místě nebo bude o něco vedle. chápu že se do toho započítají veškeré nepřesnosti, vůle, atd. a mě jde hlavně o to zda se dá dosáhnout i s těma Mdf deskami dostatečne přesnosti, jako kdybych něco seriově obráběl, zda ty předměty budou totožné, nebo trošku v jiných rozměrech.
Petr Spáčil