Má první frézka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Benda

23. 10. 2009, 2:55

Ahoj všichni, rozhodl jsem se postavit vlastní CNCéčko. Tady sbírám "rozumy" a tak Vám taky musím ukázat, co z toho vzešlo.
Do začátku jsem raději koupil rozpracovanou konstrukci s motory (1 Nm, 1,9 Nm a 2,5) a H1 CNC controlerem. Pohony řemenem jsem nahradil kuličkovými šrouby a všechno ostatní jsem radeji taky předělal, nakonec vyměnil H1 za CNC I/O board s Drivery M542 (z cncshop.cz). Ale nelituji ničeho, získal jsem hodně zkušeností.
Frézka už chodí, vyrobil jsem snímač nuly (na stole) i snímací sondu do vřetena. Rozjezdy jsou X470, Y780 a Z275!!!
Teď se peru se softvérem :( , potřebuju nasnímat nějaké 3D křivky, ale to je jiné téma.....
Tuhost konstrukceje pro mne dostatečná - na plasty (extrémní naměřená síla nástroje do řezu je 3 kg, v provozu předpokládám max 0,5 kg.
Přesto mě zklamalo vedení v X - tyče D20 v rozteči 160 mm. Až provedu přesnější měření tak to sem napíšu.
Tak zatím to omrněte a pište názory, kritiky, připomínky, dotazy .......atd
Přílohy
Takhle vypadá ustrojená
Takhle vypadá ustrojená
...a takhle nahatá
...a takhle nahatá
ferguson

23. 10. 2009, 3:01

velmi pekna robota 8) , jednoznacne musim pochvalit. strasne sa mi stroje z ALU profilov.
jedine co by som mal pripomienky, je ta spominana tuhost. ale kd hovoris ze to tebe stacii, tak co ta budem prehovarat. naco prerabat nieco co je postacujuce...

parada!
Benda

23. 10. 2009, 4:08

Přesto že mi tuhost vyhovuje se s tím nechci spokojit a budu časem zpevňovat, až to přesně proměřím, tak se uvidí kde. Teď se raději učím ovládat soft, aby už frézka makala :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“