označení destiček
Nazdar.
Můžete mi prosím někdo říct, jaký je rozdíl mezi
SANDVIK WCMX 050308 R-53 černá barva
a (BOW) WCMX 050308F zlatá barva ?
Díky, Radek
Díky, Radek
Naposledy upravil(a) rawen dne 2. 11. 2009, 10:40, celkem upraveno 1 x.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Ja ten katalog mam , le nechce se mi v nem hrabat a predpokladam ze si laik tak ti staci jednoducha odpoved pro laika.
Barva povlaku je dana materialem ktery byl pro povlakovani pouzit ta cerna je treba TiN.
Kazdy je na neco dobry a kazdy ma urcite vlastnosti pri obrabeni .
Zlata je dobra na hrubovani a cerna nebo stribroseda na dokoncovani.
Zlata vydrzi cca 500 st. celsia cerna 750.
Proste predpokladam ze ty cerne jsou dokoncovaci.
RADEK
Barva povlaku je dana materialem ktery byl pro povlakovani pouzit ta cerna je treba TiN.
Kazdy je na neco dobry a kazdy ma urcite vlastnosti pri obrabeni .
Zlata je dobra na hrubovani a cerna nebo stribroseda na dokoncovani.
Zlata vydrzi cca 500 st. celsia cerna 750.
Proste predpokladam ze ty cerne jsou dokoncovaci.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Ale na hobby soustruhu, je to asi úplně jedno jakou tam máš destičku, protože její kvalitu, pro kterou je určená nevyužiješ ani náhodou, kolega si půjčil nůž, pravý stranový ( 93° x 55°) z Masturnu, dal ho do SV 18, zabral stejnou třísku jako na cnc, a výsledek - SV 18 se zastavila a špička z plátku v tahu
Rosta

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
SV 18 není "tahoun" to víme. Kdysi vedoucí v práci koupil pravý stranový držák s destičkama od Sandviku. Bylo to na nerez a SUI 50 to neutáhl na hodnoty podle řezné tabulky. Od spojkové skříně do předlohové skříne je 7 klínových řemenů a ty klouzly. Výsledek stejný jak píšete. Musel jsem si to vzít domů a dělat to na SU 50, který nemá nikde řemen, má kola od motorů až na vřeteno. Na tom to šlo ale zapínal i druhý motor.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Až budeš mít volněji od dcerky tak mrkni ještě do toho katalogu PRAMETrawen píše:Nazdar.
Díky, Radek
Ty destičky jsou tvarově totožný včetně rádiusu na špičce poslední 2číslí 0.8mm co je za číslama je už různé dle výrobce a to je utvařeč -tvar viz jeho daný katalog. Ta barva je většinou závislá od povlaku karbidu. Já řežu nejradši černý běžná ocel

Příklad: Kdysi dávno dělal Pramet Šumperk karbid 210K černá barva VBD super karbit na litinu. Pak to zrušily že zlatý je lepší a podobný cancy!! Všichni dělali totiž zlatý. Fšechny jsem vyzkoušel Nestál za nic ANI JEDEN a pak se zjevil asi cca. před 3 roky znovu černý povlak např Walter TIGER , Iscar, Sandvik a i Pramet na zlatém podkladě, přesné označení neznám , ale je to cca. parametry 210K , jen ta cena je asi o 50% vyšší... blbost je neomezená a co by taky pořád vyvyjeli. Tak to točí dokola.... Černá.....zlatá...černá občas nějakuý odstín šedi a lesku hliníku

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Dneska jsem na poště přebral balík od Prametu. Poslali mi to jakože do školy, tak jsem to přerozdělil, plakáty (špičkové! a fakt užitečné) zabavili strojaři a přijdou na nástěnky, mě zůstaly příruční katalogy.
Takže vřele doporučuju, konkrétně zástupce pro Olomoucký kraj pan Mazák byl velmi vstřícný a poradil i nože s destičkama pro můj soustruh. (Potom jsem sice zjistil, že do soustruhu patří nože větší, ale to je jiná věc.
)
Radek
Takže vřele doporučuju, konkrétně zástupce pro Olomoucký kraj pan Mazák byl velmi vstřícný a poradil i nože s destičkama pro můj soustruh. (Potom jsem sice zjistil, že do soustruhu patří nože větší, ale to je jiná věc.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
Ten sandvik je středová destička do vrtáku s výměnnými destičkami a pro klasické soustružení moc vodný neni.
Na SV18 a slabší soustruhy se nejlépe hodí nástroje s pozitivní geometrií právě kvůli malému výkonu. Na SV18 můžete používa i negativní destičky s pozivními řeznými vlastnostni jako je KNUX nebo destičky geometrií SI (SIMPLEX).
Na SV18 a slabší soustruhy se nejlépe hodí nástroje s pozitivní geometrií právě kvůli malému výkonu. Na SV18 můžete používa i negativní destičky s pozivními řeznými vlastnostni jako je KNUX nebo destičky geometrií SI (SIMPLEX).
- Jojanisberg
jestli chce někdo katalogy, mě se toho tady válí snad 30 Kg
jak říkám za ferneta a odvoz

Johanisberg
Ferda píše:Až budeš mít volněji od dcerky tak mrkni ještě do toho katalogu PRAMETrawen píše:Nazdar.
Díky, Radek
Ty destičky jsou tvarově totožný včetně rádiusu na špičce poslední 2číslí 0.8mm co je za číslama je už různé dle výrobce a to je utvařeč -tvar viz jeho daný katalog. Ta barva je většinou závislá od povlaku karbidu. Já řežu nejradši černý běžná ocelNedá se to říci 100%, ale jistá část černých povlaků byla dříve dělána Fyzikální cestou PVD dělaný za nižší slinovací teploty a mne ty destičky případají trvanlívější!! Zlatý (chemický CVD) byl dřív dělaný za vyšší teploty. Tím nechci vyvolávat diskusi o barvě . Každý je zvyklý jinak.
Příklad: Kdysi dávno dělal Pramet Šumperk karbid 210K černá barva VBD super karbit na litinu. Pak to zrušily že zlatý je lepší a podobný cancy!! Všichni dělali totiž zlatý. Fšechny jsem vyzkoušel Nestál za nic ANI JEDEN a pak se zjevil asi cca. před 3 roky znovu černý povlak např Walter TIGER , Iscar, Sandvik a i Pramet na zlatém podkladě, přesné označení neznám , ale je to cca. parametry 210K , jen ta cena je asi o 50% vyšší... blbost je neomezená a co by taky pořád vyvyjeli. Tak to točí dokola.... Černá.....zlatá...černá občas nějakuý odstín šedi a lesku hliníku
Když jsem se sháněl asi před třemi lety po 210K, tak mi technik od prametu zdělil, že tato sorta je pro její neekologickou výrobu bez náhrady zrušena a prozatím ani žádnou náhradu neplánují.
- Jojanisberg
Já na to taky nedám dopustit, když jsem kupoval nástroje do firmy, tak to trvalo i dva tři měsíce než se vybrala správná sorta destičky, to se bavím více méně o Walter, Sandvik, Tungaloi, Fette, Pramet se vylepšil až poslední rok,rawen píše:V dílně nemám internet... A hlavně jako informatik nedám dopustit na tištěné knihy.
Radek
dobrý a levný destičky jsou Korloy a Kyocera - zastupuje Grumant
Byly doby žě jsme spotřebovali cca 80 000 destiček ročně.
další nástroje nepočítaně 100 procent karbid a jakej

Tak se v tom trochu vyznám
Johanisberg
Ahoj,Vasek píše: Když jsem se sháněl asi před třemi lety po 210K, tak mi technik od prametu zdělil, že tato sorta je pro její neekologickou výrobu bez náhrady zrušena a prozatím ani žádnou náhradu neplánují.
Tak tuhle jejich výmluvu slyším prvně!! Nebylo zaměněno místo neekologickou za neekonomickou. Tu naši modrou planetu mám rád a jestli to bylo neekologický tak to beru. Už mlčím

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Co si pamatuji, tak neekologickou protože by na to nedostali certifikát ISO.Ferda píše:Ahoj,Vasek píše: Když jsem se sháněl asi před třemi lety po 210K, tak mi technik od prametu zdělil, že tato sorta je pro její neekologickou výrobu bez náhrady zrušena a prozatím ani žádnou náhradu neplánují.
Tak tuhle jejich výmluvu slyším prvně!! Nebylo zaměněno místo neekologickou za neekonomickou. Tu naši modrou planetu mám rád a jestli to bylo neekologický tak to beru. Už mlčím![]()
Jen aby ty zlatý sajrajty nebyly 10x jedovatější.
Ke zrušení této sorty prý došlo po převzetí prametu novými majiteli ze švédska, kteří hned zaváděli nový způsob výroby a prozatím se nechtějí zabývat vývojem sorty na tvrdré nebo kalené materiáli, tak jsme to nahradili kennametalem. Z hlavy teď nevím jestli je to sorta 5410 nebo 5010, ale funguje stejně dobře jako 210K a jak od té doby postoupili u prametu nevím.