Odfrezovaní HSS závitníku
Obcas se nam v praci stane ze se holt nekde sekne zavitnik a jedina metoda jak ho dostat ven je poslat to na hloubicku coz sice neni nejak drahe, ale casove narocne.
Kdysi jsem videl na youtubku reklamni video na nejakeho vyrobce frezicek jak nejakou spesl frezou vyfrezuje do jine VHM frezy drazku tak me napadlo ze pokud to umi tohle slo by s tim i odvrtat (odfrezovat) HSS zavitnik.
Muze s tim nekdo poradit?
Kdysi jsem videl na youtubku reklamni video na nejakeho vyrobce frezicek jak nejakou spesl frezou vyfrezuje do jine VHM frezy drazku tak me napadlo ze pokud to umi tohle slo by s tim i odvrtat (odfrezovat) HSS zavitnik.
Muze s tim nekdo poradit?
EdgeCAM 2014 a 2017
Jelikoz jsem stara guma,tak na kazde masine zalomim jeden zavitnik.
Resim to tvrdokovovou frezou prislusneho prumeru.Chce to citlivoou ruku a v pohode jde zavitnik odfrezovat.
Resim to tvrdokovovou frezou prislusneho prumeru.Chce to citlivoou ruku a v pohode jde zavitnik odfrezovat.
tak to video jsem nasel http://www.youtube.com/watch?v=Wl5JSG4Lfe4
EdgeCAM 2014 a 2017
Me se to zatim nepodarilo. Jakou reznou rychlost davas?Pupak píše:Jelikoz jsem stara guma,tak na kazde masine zalomim jeden zavitnik.
EdgeCAM 2014 a 2017
- Jojanisberg
Speciálně na tvrdý věci firma Fraisa - na kalený věci --zastoupení firma DEKtechnik Brno - tady by mohli mít i něco skladově - občas jsem ten sklad viděl,:D
popřípadě SEMACO Šumperk - co maj na skladě nevim

popřípadě SEMACO Šumperk - co maj na skladě nevim
Johanisberg
Na to pouzivam radsej vyiskrovanie .. je mi proste luto frez ..
Ako vyiskrovacku pouzivam amatersku konstrukciu .. svojho casu som si to upravil cele z nejakej vyhodenej elektrickej striekacej pistole. Pistol ma magnet, zapnutim prudu pritiahne ihlu k zavitniku .. tam nastane v elektrolite (alebo aj bez neho) vyboj a nasledne ihla odskoci .. Nieje problem dostat von uz 1.6mm zavitnik bez poskodenia zavitu.
Napajanie ihly je z baterie kondikov ktore sa nabijaju cez odpor z cca 40V zdroja (zvaracie trafo). silu vyboja riadim zmenou kapacity kondiku (odpojenie casti baterie kondenzatorov).
BTW.. mnohkrat staci na zavitnik kvapka kyseliny dusicnej .. a podari sa ho uvolnit. (potom samozrejme zneutralizovat .. )
Ako vyiskrovacku pouzivam amatersku konstrukciu .. svojho casu som si to upravil cele z nejakej vyhodenej elektrickej striekacej pistole. Pistol ma magnet, zapnutim prudu pritiahne ihlu k zavitniku .. tam nastane v elektrolite (alebo aj bez neho) vyboj a nasledne ihla odskoci .. Nieje problem dostat von uz 1.6mm zavitnik bez poskodenia zavitu.
Napajanie ihly je z baterie kondikov ktore sa nabijaju cez odpor z cca 40V zdroja (zvaracie trafo). silu vyboja riadim zmenou kapacity kondiku (odpojenie casti baterie kondenzatorov).
BTW.. mnohkrat staci na zavitnik kvapka kyseliny dusicnej .. a podari sa ho uvolnit. (potom samozrejme zneutralizovat .. )
Z čeho je ta jehla?k píše:Na to pouzivam radsej vyiskrovanie .. je mi proste luto frez ..
Medeny drot ..Avenger píše:Z èeho je ta jehla?k píše:Na to pouzivam radsej vyiskrovanie .. je mi proste luto frez ..
Inac pre "experimentatorov" - prvotne "hranie sa" jednosmerny zdroj cca 12V zapojte cez cca 47 ohm 5W odpor na sadu kondikov spojenych paralelne .. stacia 16V. Nepouzivajte jeden kondenzator velkej kapacity ale radsej 30 kondikov mensej kapacity spojenych paralelne. Ako nutnu spodnu hranicu kapacity volte cca 4700uF .. Kondenzator potom vybijate do zavitnika .. (s pripojenym zdrojom tolko ten odpor a zdroj musia vydrzat).
Realne treba naozaj aspon 40V (pouzivam 63V kondiky, zvaracie trafo dava po usmerneni cca 48V) a kapacitu aspon 470000uF a odpor zmensujem na moznosti zdroja .. (teplota trafa a diod)
na zavitnik nakvapkam olej .. resp. snazim sa iskru drzat pod kvapalinou .. elektrodu priblizim k zavitniku ... vyboj co prebehne vythne aj 0.2mm kovu zavitnika na jedno priblizenie. Niekedy sa elektroda "pripecie" k zavitniku ale odrthnut to ide. Prave na to tam mam tu cievku co s tym kmita. Vyboje nie su plnej energie . nakolko kmitanie je rychlejsie ako sa kondiky stihaju nabit .. ale na odoberanie materialu to staci .. max co som skusal cca M8-cku .. ale prevazne to pouzivam na mensie zavitniky (M2 az M4). Priblizujem to k matrialu pomocou bezneho stojanu na vrtacku ..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To zní zajímavě,občas taky něco zalomím a většinou se to stane v trochu více dražších součástech
. Bližší informace a foto by se hodilo 

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Neni to zadna veda, i ty nejkvalitnejsi HSS zavitniky bezne nechavam odfrezovat nebo odvrtat beznymi tvrdokovy. Samozrejme otacky rapidne dolu, vetsi zavitniky, pokud je lom skoro rovny, rovnou vrtat, u sikmeho lomu nejprve zafrezovat po spirale rovinu a pak vrtat. Male zavitniky - tak do M12 - rovnou spiralove frezovat. Freza to vetsinu neprezije, proto pouzivam male D4, jsou dost levne. Je-li zavitnik vcelku a pevne zakousnuty, pak je to v pohode. Spatne jdou zavitniky, ktere cele popraskaly a nebo praskly pri vyjezdu - pod tlakem frezicky se pohybuji
a ta jde do kytek. Minuly tyden jsme znicili na jednom takovem M20
ctyri frezicky a vrtak, takze to i neco stoji, ale ve vyrobe je strasny kvalt a neni mozno to sundavat z masiny a nekam posilat na vyjiskreni.
a ta jde do kytek. Minuly tyden jsme znicili na jednom takovem M20
ctyri frezicky a vrtak, takze to i neco stoji, ale ve vyrobe je strasny kvalt a neni mozno to sundavat z masiny a nekam posilat na vyjiskreni.
Tak jsem rád jak se to tu rozjelo. Protože dnes jsem zalomil 12ku závitník na hřídeli jednoho stroje a bohužel nejde to rozebrat (moc veliké). O vyjiskřovačce jsem slyšel, ale nikdy v praxi neviděl. Pokud je to taková banální záležitost, tím lépe.
Není to něco podobného jako vyjiskovačky na popisování do kovu, ale silnější??
Není to něco podobného jako vyjiskovačky na popisování do kovu, ale silnější??
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já měl na mysli taky vyjiskřovačku , jestli to jde udělat v domácích podmínkách tak jsem jedno ucho
možná by se o tom mohl K trochu více rozepsat a nebo rovnou taky založit nové téma ,aby to každej našel 

Snad už bude brzo ATC