Prosím konzultace - větší frézka

WenCa
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 7:38

Zdravíčko, jsem takovej domácí kutil a pořád něco podnikám - zvlášť co se motorek týče. Momentálně jsem začal dělat do motorů a při mém vybavení to jde všechno hrozně pomalu. Začal jsem tedy přemýšlet o CNC frézce, pročítat zdejší fórum, projíždět stránky příznivců, výrobců atd... No, došlo to tak, že jsem svojí představu nakreslil (viz. obrázky níže). Moje představa je taková, že mašina musí umět dělat hliník. Pak už jen měkčí materiály (dřevo, polystiren). Velikost prostoru, kam se nástroj dostane je 500 x 500 x 300mm. Super přesná ta mašina být nemusí, 0,5mm bude dostačující (ale když bude více, tak tím lépe). Další požadavek je co nejnižší cena. Rád bych se vešel do 15tis. kč. Konstrukce je navržena z jeklů 50x30 a sešroubována (sváření asi nepřipadá v úvahu kvůli kroucení ?). K železu budu mít přístup buď za velice dobrou cenu nebo dokonce zadarmo. Kolejnice, po kterých jezdí "most" (nevím, jak to nazvat) jsou podepřené tyče o průměru 16mm. Most bude stát na 4 otevřených linearsetech. Pojezd "kočky" (zase nevím, jak se tomu říká - tenhle výraz znám z mostových jeřábů) bude na dvou vodících tyčích průměru 16mm. Po každé z nich bude jezdit jeden uzavřený linearset. Na nich bude připevněna deska (10mm plech), kde budou 4 linearsety, skrz které povedou dvě vodící tyče průměru 16mm. Pohyb po všech osách budou zajišťovat trapézové šrouby. Motory jsou krokové Microcon SX23-1020 (statický moment 2Nm, proud 1,05/2,1A, indukčnost 40/10, odpor 4,4/2,1, moment setrvačnosti 0,044, hmotnost 1,1kg) - tady si vůbec nejsem jistý, jestli budou stačit (fakt se v tom nevyznám). Motory jsem vybral jednak z důvodu ceny a jednak proto, že jejich proud ještě umožňuje použitá driverů od Maczaka (http://maczaka.webz.cz/deskata.htm). Tu jsem taky vybral z cenových důvodů a postavitelnosti doma. Jinak co se týče mých možností... Sám mám v dílně základní vybavení (vrtačka, flexa, závitníky... žádné velké stroje), ale mám přístup do velice dobře vybavené zámečnické dílny (strojní fréza, soustruhy, stojanové vrtačky, pásová pila, svéření, lis... nevím, co všechno). Tak snad jsem napsal všechno, co jsem měl na srdci, děkuji všem, co se dočetli až sem a ještě více děkuji všem, co poradí :-)
Přílohy
2
2
1
1
Mambo

4. 11. 2009, 7:59

Tak dopredu se da asi rict ze tohle + hlinik nebude delat dobrotu. Ty tyce a tohle vylozeni je vylozene spatne reseni. Kdyz uz tak zkus pouzit jen podeprene. Navic 16ky to je pidi prumer a bude se to prohybat. Jen takovy dotaz co presne planujes obrabet ? Ono velke dily (cemuz by odpovidalo rozsah v Z ) chtej taky trosku vetsi frezu pizlat to pidi frezou je docela na budku. Potom i to vreteno nebude za par korun ale cenove se muzes dostat i na tech 15 s menicem.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 8:02

Velmi podobné koncepce se tu probíraly už mnohokrát, doporučuju si to projít, protože tam jsou odpovědi na většinu tvých otázek a i na mnohé na které ses ani neptal a jsou při tom důležité.

Konkrétně k obrázku a popisu: vidím tam nízkou tuhost mostu "na délku mostu" (chybí jakékoliv vzpěry). Ne že by se to ohýbalo, ale vibrace jsou potvůrky. Ve směru nejdelší osy se zdá most vyztužen dobře, ale ta konstrukce je staticky taková divná, svislý sloupek se opírá o "nic". Základový rám vypadá poněkud subtilně, doporučuji zesílit.

Přesnost 0.5 je nesmysl, diskutovalo se to tu x-krát, přečti si to, je tam spousta informací.

Tyče ať už podepřené nebo nepodepřené jsou kategorie "hračka". Uvažuj o lineárních vedeních :-)
Aleš Procháska
WenCa
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 8:18

Tak koukám, že jsem to napal špatně, ty spodní podepřené tyče jsou 20mm.

Mambo> OK, předělám tedy návrh na podepřené tyče průměru 20mm. Co konkrétně máš jinak na mysli tím, že to je špatné řešení?

Co se obrábění týče, tak v převážné většině to budou asi menší součástky, ale občas tam chci dát karter a něco upravit (např kanály u dvoudobého motoru), Můj plán bylo nejprve vyrobit třeba dřevěný model motoru, nechat odlít a následně opracovat dosedací a funkční plochy
WenCa
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 8:25

prochaska> Takže most například vyztužit na zadní straně plechem? Ten sloupek by se dal vyřešit posunutím linearsetu přesně mezi zadní a prostřední sloupek. Základový rám je spíše pro představu a rozmístění prvků, rozhodně bude ještě vyztužen nebo celý přepracován.

S tou přesností je to myšleno jak? Že je to moc? Co se týče lineárního vedení VS tyče, tak to je jen a jen na financích...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 9:17

WenCa píše:Takže most například vyztužit na zadní straně plechem?
Ano, nějaký ne moc slabý plech by tomu určitě pomoh. Nebo dvě tyče do X.
WenCa píše:Ten sloupek by se dal vyřešit posunutím linearsetu přesně mezi zadní a prostřední sloupek.
Osobně bych tam nechal jen dva nosníky, to je jedno jestli svislý a šikmý nebo dva šikmé a počítal tuhost jen z nich.
WenCa píše:S tou přesností je to myšleno jak? Že je to moc?
To ne, spíš, že se takhle o přesnosti vůbec nedá mluvit. 0.5 znamená opakování najetí? Nebo že pojede rovně, pak uskočí o 0.5 mm do strany a dál pojede rovně, takže tolerance bude i tak 0.5? Nebo - a to už by mohla být i reálná situace - při záběru 0.1 mm do dřeva pojede přesně a při záběru 5 mm o 0.5 vedle?
Aleš Procháska
bobik

4. 11. 2009, 9:35

Za 15000Kč? Tak jestli to za tu cenu dokážeš, tak padnu na zadek. Ale možná to jde, záleží jen na tom, jak jsi šikovnej. Reál je podle mě minimálně dvojnásobek.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2009, 9:37

Kup si poradny kus litiny , a ten si predelej na CNC. Takto na ten svuj bastl budes jen pridelavat dalsi a dlasi jeckly a furt nebudes spokojen.
To chce tuhost a kus hmoty.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Mambo

4. 11. 2009, 10:33

No hlavne to vedeni nepodeprenyma tycema.
EDIT: Vzhledem k tomu ze me motorky a 2T taky zajma (JAWA 350 je vdecny stroj k upravam) tak drzim palce. Ale kdyz si zacal s tema kanalama tak jen takova uvaha. Kdyz vemu ze na ten kanal abys ho rozsiril po cele delce budes potrebovat tak 120 mm vylozeni nastroje, nastroj bude muset mit maly prumer aby se vsude dostal. Tak kdyz vemu ze nejake levne vreteno bude mit max prumer nastroje 8mm tak si predstav prumer 8 mm delka 120 mm ktery bude muset mit nejaky tocky a jak spicku vychylis kvuli tomu jak se ti poda horni vedeni. Asi si umis predstavit ten vrtulnik co ti ten nastroj udela. A jeste si vem jak se ti vibrace budou scitat.. Proto je potreba mit perfektne tuhy stroj na dlouhe nastroje.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 5:57

WenCa píše:Můj plán bylo nejprve vyrobit třeba dřevěný model motoru, nechat odlít a následně opracovat dosedací a funkční plochy
Aha, tak to s takovýmhle strojkem nepůjde... Poslechni Radka-B a máš šanci :-)
Aleš Procháska
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 9:38

OK OK, díky za připomínky, zítra návrh trochu přepracuji...

AD. litinová deska... Já vím, že to je ideální řešení a že se mi snažíte poradit co nejlépe, ale musím to postavit s ohledem na cenu :-( Co takhle tu spodní konstrukci dát na rovnou betonovou podlahu a přišroubovat k ní? Případně zabetonovat do podlahy?
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 9:39

A ještě dodám, že ta mašina nemusí být nějak supr rychlá...
k

5. 11. 2009, 10:12

prv ako by som prehodnocoval ako to bude rychle, co a ako vystuzit a ci to pojde len do plastu alebo na hliniku sa to z nebude dat pouzivat, by som sa pozrel inde..

Upravu by som asi zacal cenou .. Velmi sa obavam, ze to pojde spravit do 50kCz resp. za nizsiu cenu to bude len "demo" stroj ..

(v cene 50kCz samozrejme este nie su nastroje ani riadiaci soft a samozrejme ziaden CAD/CAM).
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 10:16

Mambo> Momentálně stavím "závodní" ČZ 175. Všechno jsem zvládl nějak vyrobit... Ale byla to hrozná lidová tvořivost... A vyrábět týden jednu malou přírubu, to se mi už znova nechce... I když to za pomocí vrtačky, stojanu, flexy a pilníků jde... Ale... Pár ukázek:

Obrázek
tohle dalo nejvíc práce, ale celkem to vyšlo... Spojil jsem to šrouby a utěsnil tmelem

Obrázek
frézováno vrtačkou ve stojanu, karter jsem držel rukama (žádný XY stůl) (Na tohle bych CNC sakra ocenil)

Obrázek
před vyvařením

Obrázek
Vyvařeno a vybroušeno (za pomocí malé přímé brusky)

Takže jak vidíte, odhodlání mám a se vším si nějak poradím, jen to nejsou moc konvenční metody...

PS: ten motor už běhá :-)

EDIT: obrázky...
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 10:25

k> CAD a CAM mám ze školy a vzhledem k tomu, že budu dělat jen pro sebe (žádná komerce), tak další licenci nepotřebuji. Co se týče řídícího SW, vystačím si zatím s MACHem. Cena se případně ještě dá upravit, ale chci to stlačit co nejvíce.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“