Podélný posuv

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
potraviny
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 10:12

Řešil jste někdo na mal.soustruhu vypínání stroj. posuvu nějakým dorazem? Nechci dávat ele.vypínač, jako doraz. Ty kabely by mi vadily a navíc po vypnutí dle otáček by to mělo ještě velký dojezd.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 6:50

myslim ze tam je pro ochranu vlozena spojka ktera se ma klouznout
zkontroluj to myslim ze ji najdes
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 7:05

Celé rozebráno, jen ozubená kola a nic co píšeš tam není. Myslel jsem udělat něco co by vracelo tu páčku zámku k záv.tyče.
Napadlo mě provrtat tu hřídelku co je páčka, dát tam např.škroub a ten by nějak narážel na doraz a tím vracel páčku do polohy kdy je ten zámek volný. Snad jsem to popsal k porozumění. Jirka...
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 8:08

U malých soustruhů, se nedělá vypínaní posuvu, to by ten strojek prodražilo, a navíc u nich není ani posuvová tyč. Takže doraz mít klidně můžeš - ale hlídat a pár milimetrů před dorazem vypnout posuv a dojet ručně, no a v případě, že se zapomeneš tak to ještě zpravidla jistí střižný kolík :wink: Rosta
petr557

6. 11. 2009, 8:16

Zdenek Valter

6. 11. 2009, 8:28

Díky Petře za odkaz ! Je tam mnoho inspirujícího !
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 8:39

Bob píše:U malých soustruhů, se nedělá vypínaní posuvu, to by ten strojek prodražilo, a navíc u nich není ani posuvová tyč. Takže doraz mít klidně můžeš - ale hlídat a pár milimetrů před dorazem vypnout posuv a dojet ručně, no a v případě, že se zapomeneš tak to ještě zpravidla jistí střižný kolík :wink: Rosta
dřív než se ten moment dostane ke kolíku tak se mu očešou plastové zuby a nebo protočí pero v plastu :wink:
leda že by je měl kovové 8)

mám takovej starej donauwerk a párkrát už jsem ho tady fotil a protože nemá taky to vypínání na doraz tak jsem se zaobíral myšlenkou že bych si tam to vypínání udělal přímo na závitovou tyč.

princip je stejnej jako na momentové závitové hlavě,po dorazu na pevný doraz na saních by tažný šroub přeskakoval v tom forichtungu přes kuličky tlačené pružinama a tlakem pružin na kuličky by se dal ten moment štelovat podle třísky,no ale pak jsem se na to vydlábl,musel bych přeříznout ten šroub a ten soustruh má pro mě spíš historickou hodnotu jak funkční :lol: a taky takový věci dělám na SV18 a tam ta spojka je
potraviny
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 6:52

Tak jsem se do toho pustil a napadlo mě tohle. Myslím, že nemá cenu nic komentovat, vše je vidět z obr. Na ten šroub M5 bude dělaný doraz a snad to bude makat. Myslím si, že ba mohlo. Vlastně pokud něco narazí na ten šroub tak klika sama pšeskočí, ten šroub je tam jen zatím, bude vyměněn.
Ten protikus dorazu udělán s vodící tyčí.
Přílohy
Doraz pojezdu 5.jpg
Doraz pojezdu 4.jpg
Doraz pojezdu 3.jpg
Doraz pojezdu 2.jpg
Doraz pojezdu 1.jpg
potraviny
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 6:55

Zdenek Valter

7. 11. 2009, 9:01

potraviny píše:Hlásí mi server nenalezen: http://www.gadgetbuilder.com/ThreadingT ... l#AutoStop
To je divné ! Mě odkaz funguje !
Posílal jsem petrovi mnoho díků za spoustu inspirativních přípravků pro naše číňánky.

BTW: proč jsi dlabal díru do toho držáku ?
Vždyť se to dá dát i na tu kličku samotnou ?
Zdá se mi to méně pracné ;-)

Fotky ze zmíněného WEBu:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
potraviny
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 5:14

Tak jsem trochu pokročil, bylo odpoledne volno. To dlabání jsem dělal na tohle viz foto. V té kulatině 10mm je drážka na ten šroubek. Docela to fachá lehce, myslím že to bude OK
Přílohy
Posu zkouška 2.jpg
Posuv zkouška 1.jpg
Radek
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 6:41

potraviny píše:Tak jsem trochu pokročil, bylo odpoledne volno. To dlabání jsem dělal na tohle viz foto. V té kulatině 10mm je drážka na ten šroubek. Docela to fachá lehce, myslím že to bude OK
Moc čisté a přesné vypnutí to nebude, výše uvedený vzor má vypnutí skokové. Tady to bude mít snahu očesat pozvolna se otevírající matici. Nicméně jse to už někde viděl. Jak s tím ale byl autor spokojený si ale už nepamatuju. Sám uvažuju o docela elektrikářtějším řešení. Dát tam elektromagnet a vypnutí řídit vhodným mikrospínačem. Jde pak udělat vypnutí i pro pohyb doprava.
Bob
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 7:15

Trochu jsi mě Radku předběhl s odpovědí prakticky bych napsal to stejné. Ale vem si to tak, že i na starších velkých frézkách máš doraz přes mikrospínač, ale stejně ten posuv má ještě malý doběh. Takže stejně se to vypínání posuvu nastaví tak, aby se vypl kousek před mírou a dojíždí se podle noniusu ručně, a pokud nepoužíváš vypnutí posuvu přes spínač a hlídáš si to očima kam až máš dojet, tak na boku stolu máš čárky červenou tužkou, kam až máš dojet a zase kousek před mírou vypneš posuv a dojíždíš ručně podle noniusu :wink: Rosta
potraviny
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 7:41

Musím říct, že na tuto volbu jsem přišel po rozebrání a zkoumání jak to tam narvat a vydedukoval jsem toto řešení. Jistě je takovýchto řešení více a jsou vlastně na stejném principu, možná jsem postupoval stejnými myšlenkami? Kod ví?
Jinak to jde docela lehoučce, psílám video. Jirka...
Pruduch

7. 11. 2009, 7:42

Asi jsem poněkud tupej, ale nějak nechápu funkci toho harapáku na http://www.gadgetbuilder.com/ThreadingT ... l#AutoStop . Když to dojede na doraz, ta tyčka co prochází suportem drbne do toho L ka a co se stane pak? Nějak nechápu vzájemnou polohu tyčky na Lku a tyčky na páce. Jak to má fungovat? Ty úhly kterýma to je vůči sobě postavený mi nepřipadaj že by to Lko mělo otočit pákou posuvu... nebo to je pod pérem a je tam zobáček kterej vyskočí a pružina to vyhodí?
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“