Materiál na formu
Dobrý den, potřebuji vyfrézovat předlohu pro negativní formu na výrobu křídla. Velikost obráběné desky by měla být 770x200x cca 8mm. Jaký materiál je vhodný?
Materiál by měl splňovat tyto parametry:
Lehce obrobitelný, aby netrvalo frézování dlouho, samozřejmě levná pořizovačka, dosažení hladkého povrchu, tím pádem leštitelný. Pevnost nemusí být moc vysoká, příjde to nalepit na podkladovou desku a dále na obrobenou část jen nanést formovací pryskyřici a takto obtisknout.
Prozatím mne napadá pouze plexi, ale nevím zda je vhodné.
Materiál by měl splňovat tyto parametry:
Lehce obrobitelný, aby netrvalo frézování dlouho, samozřejmě levná pořizovačka, dosažení hladkého povrchu, tím pádem leštitelný. Pevnost nemusí být moc vysoká, příjde to nalepit na podkladovou desku a dále na obrobenou část jen nanést formovací pryskyřici a takto obtisknout.
Prozatím mne napadá pouze plexi, ale nevím zda je vhodné.
http://model.ypsi.cz/
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jestli je plexi zrovna vhodné na předlohu,myslím ,že né.Já to vyrábím z EPP je to polystyrén na zateplování ,mají to v každém stavebnictví.Samozřejmě ,že se to musí dále upravovat ,jako vybrousit ,olaminovat a zase vybrousit ,kytovat a stříkat.Záleží jak dobře to umiš nakreslit a zároveň i vygenerovat G-kód.Nemalou část úspěchu je zvolení dobrého nástroje do frézky a i samotné řezání.Za asi dva roky praxe jsem schopen na frézce vyřezat kopyto pro formu modelu lodi.Kámoš Max-box mi poradil na polystyrén otupit a zaoblit vrták.Na filálovku mám kulovou šestku s prodlouženou stopkou.Jako vůbec nejlepší je samozřejmě výroba kopyta do umělého dřeva ,kde za tu Tvoji desku bys vysolil zhruba 5000,- teď to nevím přesně ,někde mám odkaz na prodejce ,určitě bych ho po chvíli našel.Samotné řezání není moc náročné ,je to asi jako řezání do dřeva ,jen je větší borbel ,chce to mít odsávač pilin,protože piliny jsou lehčí než třeba dřevěné a tak to lítá po dílně.Dalším materiálem ,který já používám je tvrdé dřevo.Tam dělám přímo formu do které po naseparování naleju polyesterovou pryskyřici a mám kopyto které opět musím dále upravovat.Když se vrátím zpět k Tvému požadavku na křídlo jen leštitelné kopyto .tak bych upozornil ,že mám kámoše v Hradci Kr. co se zabývá výrobou křídel na éra ,ale ten si to nechá vyříznout do umělého dřeva a stejně i tak je to jen forma na výrobu kopyta.Abys přímo do umělýho dřeva laminoval křídla není to pravý.Musíš to kopyto nastříkat plničem ,brousit, pak nastříkat barvou ,já používám dvousložkový akrylátový a pak koupit dvoutisícovku brusný papír a dva ,tři dny brousit a brousit dokud se ty nastříkaný kapičky uplně nestratí.Pokud nemáš zkušenosti s výrobou zkus něco na googlu.
Baxi.bax:
Tato technologie je pro tyto účely nepoužitelná. EPP je měkké a zároveň nepřesné. U profilu křídla je 0,5mm propastná míra a odtokovka musí být do papíru. Křídla k olaminování pozitivu si řežu odporovým drátem, to není problém, ale tady jde o eliptické křídlo. Postup mám vymyšlený jiný, než jsi myslel. Plexi bude sloužit jen jako předloha pro výrobu kopyta a z toho pak teprve forma.
Kopyto ze dřeva přetmelené a stříklé dělám na trupy, tam je to v pohodě.
Má představa výroby je taková:
Přesná forma z plexi, tu vyleštit co půjde, napatlat formovacím gelcoatem, na to laminát a vnitřek křídla vyplnit sádrou.
Takto mi po vyloupnutí vznikne křídlo s lehce matným povrchem z formovacího epoxidu.(chci se vyhnout stříkání a tmelení, je to další nepřesnost) Tento pak vybrousit 2000 jak píšeš a vyleštit do skla. Teprve toto tuhé kopyto použít pro výrobu formy samotné.
Cokoliv měkkého v jádře kopyta nepřichází v úvahu, protože to pak pruží a velmi těžce se upíná do dělící roviny, zvlášť, když to má ještě vzepětí do V. Výsledné kopyto bude mít pak 1,5m na délku a profil v nejtlustším bodě 11mm, který se na 10cm zužuje do papíru. Taková žiletka.
Teď se dívám, že jsi si asi popletl označení. EPP je expandovaný polypropylen a ve stavebninách ho nikde nekoupíš. Strukturou je stejný jako normální kuličkový polystyren EPS, ale je gumový a jen tak lehce jej nezlomíš. Nevím jestli to děláš z expandovaného polystyrenu -EPS, nebo z extrudovaného polystyrenu XPS známý též pod označením Styrodur. Je to stejný materiál jako EPS, akorát nemá kuličky a je to homogenní pěna. Takže pokud to děláš z kuličkového, kup si ve stavebninách XPS (používá se na zateplení do země, protože je nenasákavý) a uvidíš, že to bude mnohem lepší, protože bude hladký povrch.[/img]
Tato technologie je pro tyto účely nepoužitelná. EPP je měkké a zároveň nepřesné. U profilu křídla je 0,5mm propastná míra a odtokovka musí být do papíru. Křídla k olaminování pozitivu si řežu odporovým drátem, to není problém, ale tady jde o eliptické křídlo. Postup mám vymyšlený jiný, než jsi myslel. Plexi bude sloužit jen jako předloha pro výrobu kopyta a z toho pak teprve forma.
Kopyto ze dřeva přetmelené a stříklé dělám na trupy, tam je to v pohodě.
Má představa výroby je taková:
Přesná forma z plexi, tu vyleštit co půjde, napatlat formovacím gelcoatem, na to laminát a vnitřek křídla vyplnit sádrou.
Takto mi po vyloupnutí vznikne křídlo s lehce matným povrchem z formovacího epoxidu.(chci se vyhnout stříkání a tmelení, je to další nepřesnost) Tento pak vybrousit 2000 jak píšeš a vyleštit do skla. Teprve toto tuhé kopyto použít pro výrobu formy samotné.
Cokoliv měkkého v jádře kopyta nepřichází v úvahu, protože to pak pruží a velmi těžce se upíná do dělící roviny, zvlášť, když to má ještě vzepětí do V. Výsledné kopyto bude mít pak 1,5m na délku a profil v nejtlustším bodě 11mm, který se na 10cm zužuje do papíru. Taková žiletka.
Teď se dívám, že jsi si asi popletl označení. EPP je expandovaný polypropylen a ve stavebninách ho nikde nekoupíš. Strukturou je stejný jako normální kuličkový polystyren EPS, ale je gumový a jen tak lehce jej nezlomíš. Nevím jestli to děláš z expandovaného polystyrenu -EPS, nebo z extrudovaného polystyrenu XPS známý též pod označením Styrodur. Je to stejný materiál jako EPS, akorát nemá kuličky a je to homogenní pěna. Takže pokud to děláš z kuličkového, kup si ve stavebninách XPS (používá se na zateplení do země, protože je nenasákavý) a uvidíš, že to bude mnohem lepší, protože bude hladký povrch.[/img]
použil bych blokovej PUR materiál. Ty s větší objemovkou jsou i leštitelné.... bohužel, požadavek na nízkou cenu nesplňují.
deska z umělého dřeva, červenohnědá barva ( www.ebalta.cz) stála loni cca 1500+DPH,
rozměr 1500x500x25 mm
Opracovává se to dobře, ale dělá to strašný bordel.....
http://www.youtube.com/watch?v=JWhG1b73MEM
rozměr 1500x500x25 mm
Bordel mi nevadí, nebudu to dělat jáivčo píše:deska z umělého dřeva, červenohnědá barva ( www.ebalta.cz) stála loni cca 1500+DPH,
rozměr 1500x500x25 mm

Akorát formát je na prd. Potřebuji 1500mm výrobek a oni mají 1500 formát, tak půlku vyhodím. Je to leštitelné?
Napíšu dotaz na cenu a dám vědět.
Pokud bude ale povrch podobný a drsný jako dřevo, tak se bude špatně separovat a následně brousit a leštit. Nikdy jsem tento materiál neviděl, tak nemám představu jak to vypadá. jestli je to strukturou jako sololit, čili savé, nebo jemňoučká pěna ....? Vidím, že křídla taky děláš. Jde mi o profil AG445 a tam moc místa na broušení není, zvláště na koncích křídel, kdy má hloubku jen 90mm.ivčo píše:ta cena sedí
to robokop: možná jsi měl jinou měrnou hmotnost - zelená barva ???
to ikar: leštit budeš až to co z formy vypadne
Nebo používáš jiný postup na výrobu forem, než jsem uvedl já?
Dotaz na cenu jsem už poslal, tak uvidím.
-
- Kontaktovat uživatele:
JO je to Styrodur,soráč.To umělý dřevo je leštitelný ,opět dvoutisícovkou papírem.Má to docela nevýhodu v tom ,že to je měkký.Tj. při očišťování z již vzniklého výrobku se může lehce poškrábat,nemá tak kvalitní a pevný základ jako gelcoat.Docela by mně zajímal názor na řezání do plexi.Občas zkusím něco vyřezat ,jako třeba okýnka do modelu ,ale frézovat z něj kopyto mě nenapadlo.Nepeče se to ?Jakým nástrojem to děláš? Už jsi to někde viděl?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Plexi je na nějaké obrábění ve velkém dost pakárna, natavují se na to špony a hřeje se to, v tenké vrstvě zase s oblibou praská. Aby se v tom po obrobení neobjevily vlasové trhliny tak se to musí povařit ve vodě ale tím se to zase kroutí. Co na to křídlo ale bohužel neporadím. Vynikající plast na obrábění je POM ale nevím co jeho tvarová stabilita při takhle tenké desce.
Aleš Procháska