Koupím menší soustruh
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Zdravím.
Už nějakou dobu sháním nějaký menší soustruh do garáže za rozumnou cenu. Sem tam občas potřebuju něco stočit a vyrobit a nosit to pořád do práce není to pravé ořechové.
Ideální by byl nějaký starý litinový stolní soustruh, nemusel by být v kompletně funkčním stavu, pokud by byla nabídnuta přijatelná cena tak bych si ho i opravil. Představu o délce mám tak kolem 800-1500mm celkové délky, aby byl schopen řezat závity a měl koník.
Ideálně bych se chtěl vlézt do rozpočtu 15 000 až 20 000 ale záleží na domluvě.
Děkuji za případné nabídky.
Už nějakou dobu sháním nějaký menší soustruh do garáže za rozumnou cenu. Sem tam občas potřebuju něco stočit a vyrobit a nosit to pořád do práce není to pravé ořechové.
Ideální by byl nějaký starý litinový stolní soustruh, nemusel by být v kompletně funkčním stavu, pokud by byla nabídnuta přijatelná cena tak bych si ho i opravil. Představu o délce mám tak kolem 800-1500mm celkové délky, aby byl schopen řezat závity a měl koník.
Ideálně bych se chtěl vlézt do rozpočtu 15 000 až 20 000 ale záleží na domluvě.
Děkuji za případné nabídky.
Kombinace menší soustruh za rozumnou cenu dávno neexistuje. Za tvých nabízených 20k bych to viděl leda tak na nějaký transmisák a nebo náhodu. Každopádně držím palce 

Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
Vylámané zuby nie sú až taký problém spraviť, ak sú iba v prevodovke, tiež som to na mojom tak robil. A s tým, že sú lože vyjazdené som sa zmieril
ono to vyjazdené lože nemá až taký vplyv na presnosť, ako s tým poniektorí strašia

Tos C45-2000
Možno keby som robil hriadele do hodiniek tak tá desatina o ktorú sú vydraté lože prejaví, zatiaľ som ale robil najmenšiu asi 20mm a nebol s tým žiadny problém. Pre hobbíka na hranie do garáže je ale aj tak nejaká stovka hore-dole
Tos C45-2000
Počítám že nejsi "tumlik" s dílnou plnou strojů a součastně ani "důchodce" ze spoustou času.
Pak bych zvednul cenu nebo zmenšil rozměry.
Ono věnovat stovky hodin do opravy nějakého šrotu, když cílem je něco si stočit nedává smysl.
Rozumné stroje jsou cenově přemrštěné a je to jak honba za klenotem Nilu. Čína je zase čína, člověk musí s něčím prostě počítat.
Abys nakonec neměl doma hromadu železa a pořád jezdil do práce, protože se na tom nic kloudného neudělá.
PS: Za tu cenu jsou pěkné nové malé strojky, jen to nebude délka 800mm, ale jede to hned.
Pak bych zvednul cenu nebo zmenšil rozměry.
Ono věnovat stovky hodin do opravy nějakého šrotu, když cílem je něco si stočit nedává smysl.
Rozumné stroje jsou cenově přemrštěné a je to jak honba za klenotem Nilu. Čína je zase čína, člověk musí s něčím prostě počítat.
Abys nakonec neměl doma hromadu železa a pořád jezdil do práce, protože se na tom nic kloudného neudělá.
PS: Za tu cenu jsou pěkné nové malé strojky, jen to nebude délka 800mm, ale jede to hned.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Technicky vzato jsem ještě student, dalo by se říct že strojařinu mám jako hobby a pokud by se mi dostal pod ruku nějaký ten "menší" starší soustruh, bral bych to jako příležitost si s ním vyhrát a vyladit ho (samozřejmě je mi jasné že s vůlemi bych asi nehnul).
Tranmisák by mi ani nevadil. Pravda měl jsem na mysli spíš něco jako Mn80, Rivett 608 nebo Myford (tohle jsou jen příklady co mě napadly, je mi jasné že konkrétně u těchto soustruhů by šla cena několikanásobně nahoru).
Jojo, to jsem teď hledal, malej soustruh se tu už jednou řešil přímo z Číny, myslím nějak 1000mm moc velký to nebylo, psal o něm robokop, byl kolem 100k rovnou z číny i s dopravou, dokonce ho kupoval, zprovozňoval a má o tom reference od těch co ho používají. Akorát to nemůžu najít. Ten byl pěknej a podle referencí i funguje. Myslím že by se dokonce našla i cesta se na to podívat.
Někde jsou tady na něj i odkazy na yt.. třeba to někdo najde
Někde jsou tady na něj i odkazy na yt.. třeba to někdo najde
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Tady to je viewtopic.php?t=24964&start=300
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Jo,jo, to bylo myslím ono. Jen cena nebyla 100 ale ta co uvadím, protože za 100 už by mi vrčel v dílně
odměřování, rychloupínaí, plynulé posuvy, atd, prostě opravdu vonaffka.

Naposledy upravil(a) elbarto dne 4. 5. 2020, 10:00, celkem upraveno 1 x.
Nene, ten Švýcar byl jen příklad tý kopie. Cena byla 130 za ten Saltec z toho videa. Musí se to přečíst stránku zpět a 4 dopředu, pak to dává smysl.
Podle mě ty cesty jsou, akorát to končí na tom, že buď nejsou peníze, nebo z nějakýho důvodu je tam nedůvěra. V tomto případě (toho Saltecu) je ale dobrá šance ji rozptýlit viz ta debata dál.