Na zvedání těžkejch věcí, což je u mě skoro všechno, jsem potřeboval vyřešit zvedání. Žirafa má problém s nohama dopředu, a tak bylo potřeba něco co dosáhne i za mašinu. V první fázi byla žirafa prakticky otočená a na zkrácený nohy zátěž. Dokonce jsem toto řešení později našel na netu, kde to byl vlastně paleťák, na kterým byl vršek z žirafy a na paleťáku ještě bedna na zátěž, cenovka jak za Fabii

asi jako ta traverza za 70. Další upgrade byl pojízdnej vozík, ca 120x80, na velkejch kolech, kterej měl v sobě integrovaný otočný rameno. Vyřešil by se tím transport i nandávní. Problém byl v tom, že to i tak zabíralo dost prostoru. Portálovej jeřáb u sebe díky nízkýmu stropu zrealizovat nemůžu, tak se začal vymýšlet sloup. Prvně za mašinou, ale zase nedosáhl všude. Nakonec to dopadlo tak, že se na roh ponku postaví sloup, ten se bude otáčet kolem dokola, a z něj bude výsuvný rameno který dosáhne všude kam je potřeba + po obvodu dílny bude dráha na opěru ramene při větším vyložení.
První varianta byla čistě suvná záležitost, kde by se do sloupu vevařil jekl, kterým by procházel menší jekl suvně. Účel by to asi splnilo, ale jak se to ladilo, přišly na řadu rolny, tím už byl jekl zbytečný. Konečná podoba na fotkách níž.
Základna je udělaná z brzdovýho kotouče z auta. Ten je super v tom, že má v sobě integrovaný ložisko, takže při výměně obržděnýho kotouče nestojí litr, ale 3,5k

Brzdící část se odpíchne, a zbyde litinová miska s dvojitým kuželíkovým ložiskem, takže při tlaku ze zhora se to pěkně do sebe opře. V ložisku je díra 30mm. Do toho je zalisovanej čep s distancem a na druhý straně je nalisovanej do kostky vevařený v jeklu. Jekl mám 100x60x4 v místě průchodu ramene je vypálenej plazmou a zapilovanej pilníkem. Nahoře je zase vevařená kostka a další 30mm čep, kterej je v ložisku suvně, kdyby se hejbalo s vejškou stolu. Vrchní ložisko je v domku a ten je našroubovanej do nosníku.
Na sloupu je udělanej dvojitej trojúhelník, z pásoviny 15x60. Vrchní rameno 80cm, zbylý dvě 75. Ten je spojenej čepama 17mm s osazením pro rolny s vnitřkem 45mm na ložiskách za 10,- kus
Detail spodního ložiska, je chycený do stolu 4xM10 12,9. Ta točna je super věc, pár jich mám, když se na soustruhu trochu zarovná, tak se to dá použít na cokoliv, je to hotovej domek, víceméně s ložiskem kterýmu nic není. Mělo by to udržet auto co dokáže proletět stovkou zatáčku, tak i pevnost by měla být dostatečná.
detail vrchního domku, spodní pásovina je nějaká 20mm, kolmá 15, přišroubovaná do nosníku střechy dvěma M16.
No a pár detailů
Teď budu na to dodělávat vozík, což budou dvě rolny na cca 20cm trojůhelníku, ve spodní části pod ramenem ve třetím bodě spojeným čepem pro zavěšení zvedacího zařízení. Dva silonový dorazy, jeden na konci abych to nevytáhl celý z rolen, a jeden v prostředku, aby se na něj dalo dojet a otočit tak rameno kolem dokola aniž bych urazil třeba rozvodnou krabičku, nebo na druhý straně rozvaděč
V příštím tejdnu bych pak koupil nějakej kladkostroj, ještě si zavolám na prodejnu a trochu to proberu, Původně jsem zamejšlel Brano, alezdá se mi širší, tak jsem se díval i po tomto
https://www.pavlinek.cz/rucni-kladkostr ... g-haklift/ předpokládám že s tím budou mít zkušenosti, nakonec prodávají oboje.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...