Zase jedna.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny na tomto foru.Dnes jsem dokončil svou první mašinku a rád bych od zkušených slyšel kritiku.
Konstrukce je kovová,osa X jezdí na tyčích 30/1000,kuličková pouzdra,Z-ko je na tyčích 20,Y lin vedení. Trapéz šrouby 16/4,krok. motory 1,9 Nm a 2x 2,2Nm.Už se to hejbá.pod MACHEM 3. [/b]
Konstrukce je kovová,osa X jezdí na tyčích 30/1000,kuličková pouzdra,Z-ko je na tyčích 20,Y lin vedení. Trapéz šrouby 16/4,krok. motory 1,9 Nm a 2x 2,2Nm.Už se to hejbá.pod MACHEM 3. [/b]
Naposledy upravil(a) Zdeněk Daněk dne 12. 11. 2009, 4:03, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš dílnu, stačily by koupit podpěry pod ty tyče,připevnit je z boku a upravit domky ložisek.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Co chceš kritizovat, vždyť je to téměř dokonalé. A krásné. Mně se líbí i ta zelená
Ale pokud máš už lineáry, tak není co řešit. Prostě až budeš frézovat tak produktivně, že Ti začnou nepodepřené tyče vadit, tak to předěláš na lineáry, a jsi úplně někde jinde.
Velká pochvala!

Ale to by potřeboval místo uzavřených lineárních ložisek otevřené, ne? A to znamená prakticky celou investici znovu. Já myslím, že 30-ky plné tyče už něco unesou, a metr není zase tolik. Nečekal bych problémy s vibracema, akorát počítám že portál bude mít pár desítek kilo, takže se to prohne vlastní vahou o pár stoveček, takže uprostřed to bude zabírat trošku víc do hloubky. Řešení je přefrézovat pracovní plochu stylem "sama sebe".cncp100 píše:Pokud máš dílnu, stačily by koupit podpěry pod ty tyče,připevnit je z boku a upravit domky ložisek.
Ale pokud máš už lineáry, tak není co řešit. Prostě až budeš frézovat tak produktivně, že Ti začnou nepodepřené tyče vadit, tak to předěláš na lineáry, a jsi úplně někde jinde.
Velká pochvala!
Petr Spáčil
Jednou jsem dělal pokus s ložiskem LBCR16 od SKF. Je to klasické lineární ložisko. Na netu jsem si stáhnul řez ložiskem a ložisko otevřené a zavřené mají řady kuliček úplně stejně. Jen na otevřeném jedna řada chybí.
Tak jsem ho skusil v domečku vyfrézovat. A bylo to poté vlasně to samé.
Získáš otevřený linear set. To jen pro zajímavost.
Ale máš pravdu, ať zkusí a uvidí.
Tak jsem ho skusil v domečku vyfrézovat. A bylo to poté vlasně to samé.
Získáš otevřený linear set. To jen pro zajímavost.
Ale máš pravdu, ať zkusí a uvidí.
-
- Kontaktovat uživatele:
Původně má představa byla úplně někde jinde.Nějakou MDF ku,pár závitů,elektroniku zbastlím sám a je poděláno.Pak jsem začal pročítat toto forum a už nároky stoupaly.Když už byl hotové rám,usazené tyče,osa Z hotová, přijel kamoš jestli nechcu tak3,5m lineáru,8 vozejků,dva kul šrouby 25 s matkama aji s pytlem ,
jenže už jsem to měl udělané.Co dodat.
Pokouším se protlačit nějaký vídejko,ale nedaří se.
Bude li zájem hodím ještě nějaké foto.

Pokouším se protlačit nějaký vídejko,ale nedaří se.
Bude li zájem hodím ještě nějaké foto.
Naposledy upravil(a) Zdeněk Daněk dne 30. 11. 2009, 6:27, celkem upraveno 1 x.
Dotaz pro cncp 100, prosím tě mohl bys mě prozradit, jakým nástrojem jsi frézoval to kuličkové pouzdro a jak jsi potom z toho pouzdra dostával ven třísky a ty velmi malé, až mikroskopické třísečky, a pořád mě bude scházet na tom pouzdru stěrací lištičky po délce celého kuličkového pouzdra,proti vnikání nečistit
Rosta

-
- Kontaktovat uživatele:
Mám tam toto.
Naposledy upravil(a) Zdeněk Daněk dne 13. 11. 2009, 5:46, celkem upraveno 1 x.
Ložisko je celé z plastu, jen ty kuličky jsou v plechových drahách. Celkem je drah 7. Jednotlivé dráhy a kuličky jdou vyndat. Stačí vyndat jednu dráhu a je to. Frézuješ jen plast. Viz obrázek.
Prachovky jdou z ložiska vycvaknout ale frézoval jsem je samozřejmě s nimi.
Fézoval jsem to klasickou HSS frézou. Natočil havu o určitý úhel (již si nepamatuji kolik °) a frézoval, poté pootočil hlavu na druhou stranu a bylo to. Celé to bylo frézováno jako komplet v duralovém domečku.
Poté jsem ložisko vyndal a omyl ty "mikroskopické částečky" na mycím stole. To je vše.
Prachovky jdou z ložiska vycvaknout ale frézoval jsem je samozřejmě s nimi.
Fézoval jsem to klasickou HSS frézou. Natočil havu o určitý úhel (již si nepamatuji kolik °) a frézoval, poté pootočil hlavu na druhou stranu a bylo to. Celé to bylo frézováno jako komplet v duralovém domečku.
Poté jsem ložisko vyndal a omyl ty "mikroskopické částečky" na mycím stole. To je vše.
Moje chyba, nedíval jsem se do katalogu co je to za typ kuličkového pouzdra, pokud se jedná o plast, tak se není o čem bavit, myslel jsem, že jsi frézoval kuličkové pouzdro typ třeba UBM 25, ale stejně mě není jasné, použitelnost takového rozříznutého plastového kuličkového pouzdra, jak bude třeba držet v domečku - mám ten pocit, že takové kul. pouzdro plastové se dá pouze jenom vlisovat do plného otvoru, aby tam drželo, jako rozříznuté pouzdro si myslím, už je tak dobré akorát do popelnice, ale třeba se mýlím
Rosta

-
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jsi nepsal, co na to manželka.