Identifikácia sústruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Oliver007

13. 8. 2020, 10:29

Zdravím všetkých,

Chcem Vás poprosiť o pomoc s identifikáciou malého stolového sústruhu. Typovo sa podobá na Shaublina no nemá žiaden štítok ani označenie na liatine. Je veľmi tuhý , zachovalý a ťažký. (viac ako 100kg) Delenie nóniusov priečneho a pozdlžneho posuvu na 1 dielik je 0,01mm (merané indikátorovymi hodinkami). Za každú pomoc a odpovedˇ vopred dˇakujem.
Přílohy
Malý sústruh.jpg
Maly sustruh1.jpg
nellospeed

13. 8. 2020, 12:27

Zdar, naco chceš soustruh identifikovat? buď se ti hodí jak je nebo ne, tohle prodáš vždycky, no a jestli ho chceš mermomoci pojmenovat tak mu dej nějaký jméno podle kalendáře třeba svatej Pavel, já mám pojmenovanou frézu - Ester
Zdenek Valter

13. 8. 2020, 12:41

nellospeed píše: 13. 8. 2020, 12:27 Zdar, naco chceš soustruh identifikovat? buď se ti hodí jak je nebo ne, tohle prodáš vždycky, no a jestli ho chceš mermomoci pojmenovat tak mu dej nějaký jméno podle kalendáře třeba svatej Pavel, já mám pojmenovanou frézu - Ester
O prodeji nebo nákupu Oliver007 nepsal.
Zřejmě jako nový majitel shání info co je jeho úlovek zač, zda jsou k tomu dostupné nějaké díly atd.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
doncarlos

13. 8. 2020, 12:51

Z příspěvku nelze poznat, zda už jsi majitelem, je to sice pěkná litina,
na dřevo a plasty dobrý, ale u kovových součástek velice rychle narazíš na absenci závitů a posuvů,
tohle navíc ani vůbec nemá ruční podélný posuv - pracuje se jen malým suportem,
nešel bych do něj
Thomeeque

14. 8. 2020, 8:42

Vypadá to jako nějaký Schaublin 102 klon..

doncarlos píše: 13. 8. 2020, 12:51 tohle navíc ani vůbec nemá ruční podélný posuv - pracuje se jen malým suportem,
nešel bych do něj
Také už bych si to rozmyslel.. :roll:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Oliver007

14. 8. 2020, 11:07

Zdravím všetkých,

Ešte na vysvetlenie, sústruh som kúpil skôr, no asi pred mesiacom sami podarilo kúpiť SV 18RA ( šrotový stav) . Zvažujem ten malý predať no nesúri to a ani mi nezavadzia.Skôr ma zaujíma cena či sa oplatí predať alebo si ho nechať.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2020, 11:55

Thomeeque píše: 14. 8. 2020, 8:42 Vypadá to jako nějaký Schaublin 102 klon..

doncarlos píše: 13. 8. 2020, 12:51 tohle navíc ani vůbec nemá ruční podélný posuv - pracuje se jen malým suportem,
nešel bych do něj
Také už bych si to rozmyslel.. :roll:
já už s pánem komunikoval po emailu přede dvěma dny, takže co chtěl cca vědět jsem mu napsal a dál to nehodlám rozebírat, nicméně ta tvoje poznámka ně zaujala, znamená to, že bude neotor na prodej, jako že ti nevyhovuje?
mě naopak tento typ ručních soustruhů maximálně vyhovuje hlavně při výrobě přesných součástek, zvláště pokud je k němu rozsáhlé příslušenství pásnoucí na schaublina :D :D

tu informaci o osumnáctce jsem neměl, nicméně pokud je to šrotový stav, tak si ji dovedu představit, tohle bych si v tom případě nechal k osumnáctce, jsou soustružnické operace, mnohdy převažující, kdy se naopak tu osumnáctku nevypatí vůbec zapínat, čímž samozřejmě netvrdím, že tohle umí zvládnout všechno, ale jako doplněk k velkému soustruhu je k nezaplacení, kdo s tím umí dělat dá mě zapravdu a jsem za sebe docela rád, že ty názory co psal doncarlos většinově pořád přetrvávají :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Engineer
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2020, 12:59

Jak píše kolega Tumlík, je spousta prací na které je takový malý stroj i bez těch Vašich "nezbytných" strojních posuvů a závitování mnohem lepší volba než nějaká vykloktaná SV18, ale to je asi mnoha uživatelům celkem těžké vysvětlovat. :wink:
Thomeeque

14. 8. 2020, 1:18

tumlik píše: 14. 8. 2020, 11:55 nicméně ta tvoje poznámka ně zaujala, znamená to, že bude neotor na prodej, jako že ti nevyhovuje?
mě naopak tento typ ručních soustruhů maximálně vyhovuje hlavně při výrobě přesných součástek, zvláště pokud je k němu rozsáhlé příslušenství pásnoucí na schaublina :D :D
Za mne, pokud si člověk pořizuje soustruh s tím, že to bude jeho jediný (můj případ), asi by si měl pořídit soustruh s podélným posuvem, kde support jede po loži, přecijen pro určité aplikace je to o dost výhodnější (má to výrazně větší rozjezd, vyšší a konzistentnější tuhost a člověk nepřichází o malý podélný support s nastavitelným úhlem). Pokud možno strojním. Neotor na prodej není, na mé hobby použití to bude dobré (dělám spíš malé věci), mám k tomu ty pákové supporty, které překonvertuji na NC ovládání, takže absenci "velkého" podélného posuvu do určité míry vykompenzuji, ale ne zcela a určitě to není cesta pro každého.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
turnigy

14. 8. 2020, 2:26

Tiež by som bral takýto malý sústruh k môjmu, keď človek potrebuje vyvŕtať 0,2mm dierku do nejakej trysky tak je to celkom problém na sústruhu, kde koník váži 100kg a maximálne otáčky sú 1000/min. Ale keby som si mal vybrať iba jeden, tak si určite nechám môj veľký TOS. Pretože na veľkom sústruhu spravíš aj tú 0,2mm dierku, aj keď je to otrava. Opačne to ale nefunguje. Takisto je celkom problém dosiahnuť dobrý povrch s karbidom bez strojného posuvu, hlavne s nožom do diery, kde nerovnomerný posuv spôsobí ohýbanie noža.
Tos C45-2000
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2020, 5:32

turnigy píše: 14. 8. 2020, 2:26 Tiež by som bral takýto malý sústruh k môjmu, keď človek potrebuje vyvŕtať 0,2mm dierku do nejakej trysky tak je to celkom problém na sústruhu, kde koník váži 100kg a maximálne otáčky sú 1000/min. Ale keby som si mal vybrať iba jeden, tak si určite nechám môj veľký TOS. Pretože na veľkom sústruhu spravíš aj tú 0,2mm dierku, aj keď je to otrava. Opačne to ale nefunguje. Takisto je celkom problém dosiahnuť dobrý povrch s karbidom bez strojného posuvu, hlavne s nožom do diery, kde nerovnomerný posuv spôsobí ohýbanie noža.
já to nerozporuju velký vs malý, i když tady soused přes pět baráků ode mě má nějakou neidentifikovatelnou horizontální ruskou frézku, má tak dobře 6-7 tun, sehnal to za pár kaček, posadil na desku, pak stavěl dílnu, přemýšlel úplně stejně na velké uděláš i malé věci, na malé velké ne, podle jeho slov na ní dělal tak třikrát za dvacet let, ono totiž když tam chceš něco upnout tak na to potřebuješ schůdky :D takovej krám jsem ještě neviděl, na všechno abys potřeboval jeřáb, motor snad 15kw, stovka hlava na tom vypadá jak gravírka, má to snad jen max. 200 otáček, fyziku prostě neojebeš, respektive ojebeš, nějak si prostě poradíš, ale mít vedle toho nějakou šikovnou nástrojovku, tak z té frézky je odkládací stůl, jsou věci, a nemusí jít o sériovku, kde to prostě bez optimálních otáček, nejde, nebo jde na úkor povrchu, tvaru, šišatosti ....tož tak

pokud to bereš z pohledu "iba jeden" tak to je jasný, ale já tvrdím, že iba jeden do baráku nestač :D :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
kenybz

16. 8. 2020, 10:40

původně jsem to tu nechtěl nějak komentovat i když jsem zahlédl první odpověď na onen dotaz.
ten soustružek má od pohledu schaubliní design a má své využití....v podstatě se jen přidávám k názorům co zde bylo psáno...
jo taky jsem na R5-ce udělal malou hřídelku o průměru 1mm vrtanou vrtákem 0,5mm a tu jsem potřeboval na prodloužení ulomené hřídelky manometru takže onu trubičku jsem nastrčil na část odlomené hřídelky nastrčil úlomek a zapájel a aby mě to jakože v sestavě ten cín nezatekl do uložení , tak jsem před nasazením trubičky namáčkl teflonovou pásku na trčící pahýlek půvoní hřídelky funguje to do teď...
trochu jsem se zapotil a asi náhodou jsem na tom "obrovském stroji" udělal co bylo třeba.
kdybych měl po ruce menší soustruh který je zde diskutován tak to mě neukápne ani kapka potu a vyrobil bych podobných trubiček více bez nervů pokud by bylo třeba.
I jako první setkání se soustruhem je toto dobrá volba a případně se prodá bez problémů.
Schválně si představte, že by to byl inzerát to by byla mela :)
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Mílap

17. 8. 2020, 9:45

Pěkný den,
rozhodně můžu doporučit, pokud je možnost, k většímu soustruhu pořídit nějaký menší. Zrovna včera: na S28 kleština, a tak upíchnutí silonu pr.40 a zarovnání konců na samodomo soustruhu (un. pr.160, t.d. 300, ruční posuvy).
Rovnoměrnější posuv se dosáhne obouručním ovládáním kličky suportu (ruce si otáčení předávají ).
Oliver007

17. 8. 2020, 11:10

Zdravím všetkých,

Dˇakujem za všetky odpovede,prehodnotil som to celé a nechám si ho. Jeden z mojich synov prejavil záujem o modelárstvo tak bude mať dobrý stroj.
Thomeeque

17. 8. 2020, 11:17

Může si časem spíchnout nějaké takovéto udělátko (příp. pro začátek jen adaptér na kličku pro akušroubovák :)):

Nejlépe sundavací a na obě osy.

tumlik píše: 14. 8. 2020, 5:32 ..ale já tvrdím, že iba jeden do baráku nestač :D :D
:lol:
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“