Kovove prasky
-
Zdravim,
ako vzdy uvazujem nad nesmrtelnostou chrusta.
Potreboval by som si vyrobit kovove prasky z roznych kovov a v roznych zrnitostiach (stredna velkost zrn od 0.01mm do 0.1mm, rozne frakcie, tvar zrn nie je extra dolezity, ale mal by byt zhruba uniformny). Je mi jasne, ze to musim nejako rozomliet a potom trusit cez sita. Len neviem, ako na to "mletie". Potrebujem to na najdenie optimalnej rychlosti pri chemickych reakciach (prilis rychlo, aj prilis pomaly je zle, koncentracie reaktantov mam obmedzene kvoli zivotnosti zariadenia... ) Ide mi vlastne o ziskanie optimalneho povrchu na danu hmotnost kovu. Mate niekto skusenosti s takymto mletim ? Alebo sa to da niekde zohnat za rozumnu cenu ? Diki moc.
Andrej
ako vzdy uvazujem nad nesmrtelnostou chrusta.
Potreboval by som si vyrobit kovove prasky z roznych kovov a v roznych zrnitostiach (stredna velkost zrn od 0.01mm do 0.1mm, rozne frakcie, tvar zrn nie je extra dolezity, ale mal by byt zhruba uniformny). Je mi jasne, ze to musim nejako rozomliet a potom trusit cez sita. Len neviem, ako na to "mletie". Potrebujem to na najdenie optimalnej rychlosti pri chemickych reakciach (prilis rychlo, aj prilis pomaly je zle, koncentracie reaktantov mam obmedzene kvoli zivotnosti zariadenia... ) Ide mi vlastne o ziskanie optimalneho povrchu na danu hmotnost kovu. Mate niekto skusenosti s takymto mletim ? Alebo sa to da niekde zohnat za rozumnu cenu ? Diki moc.
Andrej
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
Nejsou ale ty z brusirny prilis zoxidovane az spalene (tudiz neco jineho nez puvodni kov/slitina), kdyz tazatel to (ruzne hruby prasek) chce na overeni chemicke reakce (resp. "... optimalnej rychlosti pri chemickych reakciach...") puvodniho kovu?prochaska píše:Věděl bych jak na železo: zajít do nejbližší brusírny, nabrat si tam na lopatku něco prachu a přebrat ho magnetem
A v tech reakcich kazda primes (napr. oxyd/oxid) muze mit vliv (neco jako katalyzator).
-
Ano ta oxidacia a znecistenie je problem.
Po precisteni by sa spony dali pouzit, ale ja som skor myslel urobit to tak, ze zakupim material s overenym zlozenim (myslim, ze su na to certifikaty) a ten nejako pomeliem v inertnom prostredi. Samozrejme je to urcene pre buduce seriove zariadenie, takze vyroba praskov by mala byt v rozumnych medziach. Este mi napadlo drvenie pri extremne nizkej teplote, kedy sa vlastnosti kovu podobaju sklu. len neviem, z akych materialov by mali byt vyrobene suciastky drtica schopneho pracovat pri cca -100 stupnoch Celsia.
Po precisteni by sa spony dali pouzit, ale ja som skor myslel urobit to tak, ze zakupim material s overenym zlozenim (myslim, ze su na to certifikaty) a ten nejako pomeliem v inertnom prostredi. Samozrejme je to urcene pre buduce seriove zariadenie, takze vyroba praskov by mala byt v rozumnych medziach. Este mi napadlo drvenie pri extremne nizkej teplote, kedy sa vlastnosti kovu podobaju sklu. len neviem, z akych materialov by mali byt vyrobene suciastky drtica schopneho pracovat pri cca -100 stupnoch Celsia.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
O jaké kovy jde?
Třeba hliníku dělá -100 stupňů vyloženě radost, při téhle teplotě má nejlepší mechanické vlastnosti. Nevím, jestli by se při teplotě největší houževnatosti dobře mlel
Ale určitě jsou i jiné postupy. Jako mladí hoši jsme například připravovali práškový sodík (neptejte se na co, všechno popřu) tavením v baňce s olejem a prudkým protřepáním
Třeba hliníku dělá -100 stupňů vyloženě radost, při téhle teplotě má nejlepší mechanické vlastnosti. Nevím, jestli by se při teplotě největší houževnatosti dobře mlel

Ale určitě jsou i jiné postupy. Jako mladí hoši jsme například připravovali práškový sodík (neptejte se na co, všechno popřu) tavením v baňce s olejem a prudkým protřepáním

Aleš Procháska
-
Pojde hlavne o zelezo, nikel, titan, chrom a med. Tu teplotu som len strelil. Ale aj hlinik by mohol byt zaujimavy.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak tohle všechno se používá v práškové metalurgii, nějaký dodavatel z oboru by to možná uměl poskytnout.el_fuego333 píše:Pojde hlavne o zelezo, nikel, titan, chrom a med. Tu teplotu som len strelil. Ale aj hlinik by mohol byt zaujimavy.
Aleš Procháska
-
Viac menej vsetky kovove prasky su riskantne. Netreba to hromadit do velkych nadobKrutor píše:Tak s tím hliníkovým práškem bych byl opatrnej, prej je to výbušný

Jasně, co nejjemnější přáškovej hliník, síru a hypermangan, dobře promíchat..
A vznikne flash, to je to stříbrný, co je v petardách. Víc než 5g bouchá. Už mě ale pyromanské sklony přešly 

www.tc-pipa.wz.cz
-
Ja to potrebujem na galvanicke pokovovanie - vytvorit stratovu elektrodu s extremne velkym povrchom. Asi ostanem pri tych sponach/pilinach.pipa píše:Jasně, co nejjemnější přáškovej hliník, síru a hypermangan, dobře promíchat..A vznikne flash, to je to stříbrný, co je v petardách. Víc než 5g bouchá. Už mě ale pyromanské sklony přešly
-
Zkus se inspirovat postupy výrobců slinutých karbidů.
K mletí kovových prášků používají kulové mlýny, kdy se do válcové nádoby nasype zrnitý materiál (ten co chceš drtit) a kovové kalené koule (nebo ze slinutého karbidu) a otáčením dochází k převalování koulí a drcení zrn materiálu. Pro nejjemnější drcení ještě přidávají kapalinu - nějakou variantu vody nebo oleje. A samozřejmě následuje sušení
K.B.
K mletí kovových prášků používají kulové mlýny, kdy se do válcové nádoby nasype zrnitý materiál (ten co chceš drtit) a kovové kalené koule (nebo ze slinutého karbidu) a otáčením dochází k převalování koulí a drcení zrn materiálu. Pro nejjemnější drcení ještě přidávají kapalinu - nějakou variantu vody nebo oleje. A samozřejmě následuje sušení

K.B.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokovování... Podle tvýho nicku jsem soudil na jiný účelel_fuego333 píše:Ja to potrebujem na galvanicke pokovovanie - vytvorit stratovu elektrodu s extremne velkym povrchom. Asi ostanem pri tych sponach/pilinach.

Aleš Procháska
-
Jaj nickprochaska píše:Tak pokovování... Podle tvýho nicku jsem soudil na jiný účelel_fuego333 píše:Ja to potrebujem na galvanicke pokovovanie - vytvorit stratovu elektrodu s extremne velkym povrchom. Asi ostanem pri tych sponach/pilinach.