Kotvení navijáku do zdi
Nejdřív pár obrázků
Chci do cihlové zdi vyvrtat dvě díry a do nich usadit dvě trubky o průměru 50 mm do cementové malty. Na ně pak lešenářskými spojkami připojím tu svislou. Jde mi o to, jak hluboko je potřeba zasadit ty kotvící trubky - máte s tím někdo zkušenost? Podle zadání to rameno smí nést max 600 kg. Dík za radu i názory. 
Mini soustruh SC-4
to je jednoduchá mechanika.
pomer ramien je tam cca 3 (1100/390)
tak ten horný držiak musíš ukotviť tak, aby ho cca 1800kg nevytiahlo. Pred kotvením by som ešte premyslel, či to tá stena vôbec udrží.
EDIT: 750/390 pri 600kg, tj sila na vytiahnutie je "len" cca 1200kg
ak by som to robil ja, tak na závitové tyče cez stenu, na druhú stranu pridať ešte niečo na roznesenie síl na väčšiu plochu. možno by stačil aj obyčajný hranol, alebo účko z pod stola.
určite je napr. dôležité, či je tá stena navrchu spevnená vencom, prípadne dekou nasl. podlažia.
pomer ramien je tam cca 3 (1100/390)
tak ten horný držiak musíš ukotviť tak, aby ho cca 1800kg nevytiahlo. Pred kotvením by som ešte premyslel, či to tá stena vôbec udrží.
EDIT: 750/390 pri 600kg, tj sila na vytiahnutie je "len" cca 1200kg
ak by som to robil ja, tak na závitové tyče cez stenu, na druhú stranu pridať ešte niečo na roznesenie síl na väčšiu plochu. možno by stačil aj obyčajný hranol, alebo účko z pod stola.
určite je napr. dôležité, či je tá stena navrchu spevnená vencom, prípadne dekou nasl. podlažia.
- Zdenek Valter
Pokud je to nosná zeď, ta o kterou to chceš opřít tak tam bych se nebál, pokud je to nějaká příčka pak bys měl řešit i stojinu která Ti ty síly ponese,
(Nejsou zrovna malé). Tu stojinu pak můžeš ke zdi chytit a samozřejmě i ke stropu.
(Nejsou zrovna malé). Tu stojinu pak můžeš ke zdi chytit a samozřejmě i ke stropu.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Je to nosná zeď, třicítka. Já se hned na začátku upnul na ty trubky, tak jsem to chemické kotvení neuvažoval, ale s tou závitovkou se mi to líbí. Nejradši bych ji taky prohnal "skrz", soused to tak má, koukám na to léta, tak bych mu to vrátil 

Mini soustruh SC-4
Když jsme kotvili stožárky pro základnové stanice, tak tam bylo namáhání kotev více na střih než na vytržení, přesto se u cihlového zdiva často šlo skrz stěny a zevnitř se dávaly roznášecí plotny, nebo se v kritických případech, u méně pevného nebo tenkého zdiva dával zevnitř ocelový U profil s patkami, které se kotvily do podlahy a stropu...
Třicítka cihlová zeď, to není nic moc. Taky bych projel durch, závitový tyče tak M20 z materiálu 8.8 a plechovou plotnu na roznesení sil. I když, jestli je ta zeď z chujového materiálu, tak ti jí to klidně vytrhne metr čtvereční, zvlášť jestli se to bude namáhat dynamicky (zhoupne se to, ....).
to r4cv: uvažoval jsem nad to "jednoduchou mechanikou" - nerozloží se ty síly ještě jinak? Skutečné body ukotvení nejsou v těch místech, kde je přidělaný ten "forichtung", takže když udělám tu nosnou trubku třeba metrovou a dolní kloub bude u jejího spodku, tak horní kloub bude tahat za trubku sotva v polovině.
Mini soustruh SC-4
- Zdenek Valter
No pokud je tu někdo statik tak by Ti řekl, jestli ta zeď vyhoví.
Pokud si nebudeš jistý dáš tam stojinu - nějaký profil U, T jackel, který Ti snese to namáhání.
Ke zdi a stropu to vetneš těma chemickejma kotvama a na zem dáš patku. To pak bude většinou namáhané taky na střih.
20 závitovka podle musí vyhovět
Pokud si nebudeš jistý dáš tam stojinu - nějaký profil U, T jackel, který Ti snese to namáhání.
Ke zdi a stropu to vetneš těma chemickejma kotvama a na zem dáš patku. To pak bude většinou namáhané taky na střih.
20 závitovka podle musí vyhovět
- Zdenek Valter
Ano ta svislá trubka nebo jak jsem psal obecně stojina rozloží to namáhání, a pokud jí správně nadimenzuješ a připevníš tak bude ze zdí tvořit pevnou oporu Tvého ramene.Miller píše: ↑20. 9. 2020, 2:26 to r4cv: uvažoval jsem nad to "jednoduchou mechanikou" - nerozloží se ty síly ještě jinak? Skutečné body ukotvení nejsou v těch místech, kde je přidělaný ten "forichtung", takže když udělám tu nosnou trubku třeba metrovou a dolní kloub bude u jejího spodku, tak horní kloub bude tahat za trubku sotva v polovině.
Přiznám se, že jsem z toho teď dost nesvůj, výrobce předpokládá, že to zedníci přidělají na lešení, jak je to na obrázku a nebudou se s tím moc "prdět". Já si říkal, dám to do zdi, to bude pohoda
Teď dumám, jestli si to vůbec koupím - naviják můžu dát i jinak, jen se mi tenhle způsob zdál šikovný.

Teď dumám, jestli si to vůbec koupím - naviják můžu dát i jinak, jen se mi tenhle způsob zdál šikovný.
Mini soustruh SC-4
Ak to má byť stabilné, tak tam treba min. 2ks kotviacej tyče. nepočítal som to, ale zo skúseností by som dal 2ks M12 v akosti 8.8 a 2matice na seba, alebo vysokú maticu. určite by som skontroloval kvalitu závitu matica/tyč aby bola vôla primeraná a nestrhlo závit.
No na střih, protože stožár je připlácnutý příložkami na zdivo, podle velikosti stožáru a druhu zdiva je upevnění provedeno závitovými tyčemi chemickými kotvami do zdiva nebo skrz zdivo. Tíha stožáru působí prakticky svisle, proto jde o namáhání převážně na střih (aktivní plocha příhradového stožáru i vlastních antén je malá), dimenzace upevnění je taková, že uchycení musí snést vlastní tíhu stožáru, dále tíhu antén a koaxiálních kabelů a také se počítá s přístupem k anténám, kdy se počítá i se dvěma osobami na stožáru. Ty svorníky měly běžně tak průměr 16 mm a počet byl 8 a více podle konkrétního projektu a statiky.
Myslíš místo té horní tyče 20 dát dvě vedle sebe (pod sebe) nebo jak?
Mini soustruh SC-4