Naše první frézka
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všem. Vrhli jsme se s kolegou na stavbu CNC frezky modifikací konstrukce ze stránek www.digisonic.cz. Cílem je souřadnicová vrtačka, gravírka, frézování desek plošných spojů, dřeva a občas trochu duralu. Puvodne jsme chteli, aby se pohyboval stul na kterem je upnut obrobek a aby byl pevny portal. Stul mel jezdit po nepodeprenych tyčích o prumeru 20mm a délca cca 60cm. Z toho vycházela naše konstrukce viz obrázek. Dnes se nám povedlo levně zakoupit hliníkové profili 160x40 a pokusili jsme se z nich udělat pracovni desku, ktera by se pohybovala. Pod profili je umistěna deska o sile 10mm, a čela profilu jsou take zakryta 10mm duralem. Hmotnost vychazi na cca 26.378Kg Toto je již asi velka hmotnost na nepodepřené tyče že ? Jak by jste doporučili pokračovat ? Pevny portál a nebo posuvný ? Zavrhnout stul z profilů ? Díky za radu
-
- Kontaktovat uživatele:
A co si myslíte k dotazu ? Udělat posuvný nebo pevný portál ? Vůbec tet nevím jak dál. Možná by jsme ty klasické tyče vyměnili za podepřené. Pokud bude ale stůl jezdit a bude vážit 28Kg tak bude dynamika v háji.svist píše:je nutné vystužiť tie bočnice pre zvislú os, lebo pri obrábaní kovu sa potom prejaví znížená tuhosť.
- Martinhora
26 kg není až tak moc. Osobně si myslím, že ten portál o moc lehčí nebude. Každopádně 20 mm nepodepřené tyče bych tam nedával (ty se prohnou už sami o sobě
). Když tyče tak podepřený. A ten stůl se mi moc líbí ... - určitě nazavrhovat

-
- Kontaktovat uživatele:
dobrá, dáme minimálně podepřené tyče 20mm, klasické nepodepřené tedy zavrhuji.
-
- Kontaktovat uživatele:
motory budou Sanyo Denki 1.65Nm cca. Vedeni zvažuji lineární použíté z ebay.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, moc se v tom nevyznáme, a tak nevíme jaký koupit. Hlavně je problém v tom, že na ebay nevíme jestli je předepnutý nebo není.prichy píše:muzes mi prozradit proc tam nedas kulickovy sroub?
jeste to pochopim, kdyz jde o dlouhe srouby, ale na ebay takovy sroub vyjde na 16 kil...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tím chceš říct ,že trapézovej budeš mít předepjatý
,na tvůj účel se na toto nekoukej a ber kuličkáč jakej koliv s trapézem jen ztrácíš čas 

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
-
- Kontaktovat uživatele:
OK, už koukám po kuličkáčích 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ještě takovej malej podmět, já když stavěl frézku tak jsem nejdříve sháněl kuličkáče a lineáry a podle toho stavěl velikost frézky, lineáry jdou bez problému zkrátit (i nastavit),ale ty kuličkáče už se musí obrábět, po skrácení.Jinak obdivuji jak to všichni umíte nakreslit ve3 D ,já při stavbě mám pár papírků a stejně je vše v hlavě ,už se těším jak to snad jednou taky dokážu 

Snad už bude brzo ATC
-
- Kontaktovat uživatele:
No já bych se bez toho 3D modelování neobešel. Než sem dám jeden obrázek tak každý díl aspoň 10x předělám, protože strojařině příliš nerozumím. Výhodou je, že se neučím něco novéhokovohemil píše:Ještě takovej malej podmět, já když stavěl frézku tak jsem nejdříve sháněl kuličkáče a lineáry a podle toho stavěl velikost frézky, lineáry jdou bez problému zkrátit (i nastavit),ale ty kuličkáče už se musí obrábět, po skrácení.Jinak obdivuji jak to všichni umíte nakreslit ve3 D ,já při stavbě mám pár papírků a stejně je vše v hlavě ,už se těším jak to snad jednou taky dokážu

-
- Kontaktovat uživatele:
Prave resim zafrezovani kolejnice linearniho vedeni THK SR-20. Chci to pridelat na profil ITEM Profile 8 80x40. Ten ma silu steny 4,5mm. Napadlo me vyfrezovat drazku o hloubce 2,5mm a do te umistit linearni vedeni. Toto vedeni ma zkosene hrany az po vzdalenost 1.179mm pri mereni od spodni plochy na ktere to lezi. Kdyz umistim vedeni do drazky o hloubce 2.5mm tak se bude dotykat s profilem na vzdalenosti 1.321mm coz by mohlo byt dostatecne. Co me trapy je vsak fakt, ze po odfrezovani se profil zeslaby na tloustku 2mm a take budu muset udelat nejaky dil dovnitr profilu ke kteremu budu moci linearni vedeni přitahnout (cerveny dil). Pri dotahovani sroubu vedeni bude tento dil navic rozevirat hlinikovy profil. Co vy na to ? Jak toto vyresit ?