čtvrtá osa
chtěl bych svoji hobby frézku (viz. foto) opatřit čtvrtou rotační osou.
Měl by prosím někdo nějaký dobrý ověřený typ, případně i výkresy.
Osa by měla mít univerzálu pr.100-150mm. a měla by obrábět dural.
Vřeteno co je na fotce bude vyměněno za Teknomotor C31/40 0.75kW, 24000ot. již je objednáno
předem děkuji za radu a pomoc
Vašek
Vřeteno co je na fotce bude vyměněno za Teknomotor C31/40 0.75kW, 24000ot. již je objednáno
Vašek
Kolik máš místa pod portálem? Já jsem taky původně uvažoval o čtvrté ose na Trona anebo alespoň otočném stolku, ale s ničím se nevlezu.
(Vrcholem mé naivity byl nákup děličky a stolku velikosti 100
)
Radek
(Vrcholem mé naivity byl nákup děličky a stolku velikosti 100

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
výška mezi stolem a zetkem je asi 190mmrawen píše:Kolik máš místa pod portálem? Já jsem taky původně uvažoval o čtvrté ose na Trona anebo alespoň otočném stolku, ale s ničím se nevlezu.
(Vrcholem mé naivity byl nákup děličky a stolku velikosti 100)
Radek
to jses celkem optimista nacpat do 190mm 150ku univerzalku... myslim ze i se 100kou budes mit problem, zmer si kolik ma prumer maximalne rozevrena univerzalka to uz jses u 100kovy nekde na 150mm, musis to mit kousek nad stolem pak si pridej delku nastroje a podle me budes rad kdyz tam nacpes tu 100ku kde budes mit cca 10cm nad osou pri obrobku prumeru treba 50 uz ti moc na nastroj nezbejva.. a to pocitam ze tim 190 myslis od klestiny.. pokud bych mel jeste pripocitat klestinu tak nezbyde skoro nic..vasa píše:výška mezi stolem a zetkem je asi 190mmrawen píše:Kolik máš místa pod portálem? Já jsem taky původně uvažoval o čtvrté ose na Trona anebo alespoň otočném stolku, ale s ničím se nevlezu.
(Vrcholem mé naivity byl nákup děličky a stolku velikosti 100)
Radek
ja mam Zko cca 300 a muzu jeste jezdit rucne stolem dolu o cca 10cm i vretenem asi 10cm nahoru mam 125ku rotacni osu a jsou veci ktery standartnim nastrojem neudelam ... hlavne kdyz vezmu upinac s vrtakem treba tak je to problematicky dlouhy..
Z-osu mohu zvednout vysoko, takže i když je tam nástoj je tam průchod 190mm, Je pravda že univerzála 150 je pro mě moc, použuji 100 možná max.125, Nic méně to ted není podstatné, mě šlo oto v první řadě získat nějaké rady , nápady, odkazy, výkresy na osy. Samozřejmě pokud možno co nejlevnější, ale taky to musí být hlavně kvalitní. Ted mám nabídku od pana Semence na jeho čtvrtou osu, která zatím asi vítězí, taky jsem dnes poptával cenu na osy od Iselu, tak uvidím co odepíšou. Taky jsem hodně krát narazil na obrázky na běžné děličky které jsou opatřené krokáčem, to jsem taky původně chtěl udělat, ale problém bude asi s vůlí, nebo ne? třeba tuhle http://www.bow.cz/produkt/3356110-horiz ... ul-rt-100/ je to blbost nebo je to možné použít?
Vašek
Vašek
doporučuju si vše před koupí pořádně vyzkoušet neboť to co může být dle slov prodejce vynikající bez vůlí vhodné na rotační osu může mít ve skutečnosti větší vůli než nový výrobek s udávanou max vůlí, rovněž vyzkoušet uchycení do tvého stroje atd.. možná si říkáš proč to ten člověk píše to je snad jasné,ale abys nedopadl jako já kdy jsem si taky myslel že pokud něco koupím na zakázku postavené že to bude OK a pak se člověk nestačí divit když to dáva dohromady a dolaďuje detaily na které zhotovitel laxním přístupem nepřišel..
-
- Kontaktovat uživatele:
moc prosím o informace ohledně Teknomotor C31/40 0.75kW, 24000ot. mužeš mi pomoct ? Davevasa píše:chtěl bych svoji hobby frézku (viz. foto) opatřit čtvrtou rotační osou.
Vašek
info@lamino.cz
moc prosím o informace ohledně Teknomotor C31/40 0.75kW, 24000ot. mužeš mi pomoct ? Dave
info@lamino.cz[/quote]
když to budu vědět, co by zajímalo?
info@lamino.cz[/quote]
když to budu vědět, co by zajímalo?
-
- Kontaktovat uživatele:
když to budu vědět, co by zajímalo?[/quote]vasa píše:moc prosím o informace ohledně Teknomotor C31/40 0.75kW, 24000ot. mužeš mi pomoct ? Dave
info@lamino.cz
zajímalo by mne jakým způsobem jsi objednal uvedené vřeteno a na kolik peněz to příjde .
Dále bych uvítal informace kolem te 4 osy .Snažím se také postavit si frezku a tohle mne velice zajímá .
Motor jsem objednal na www.opis.cz, pan Zavadil
ceny 5ti motoru jsou v přiloženém souboru, ten můj vyšel na 12700,- s dph
osu ještě hotovou nemám, ono hlavně ji nemám čím ovládat, používám Gravos, ale oni ještě nemají napsaný program pro čtvtou osu, prý se na tom pracuje a bude brzy, pokud ne, budu muset zkusit něco jiného co by běželo s elektronikou od Gravosu, pokud je to vůbec možné kombinovat, doufám že to ale nebude potřeba co nejdíve bude napsaný, už bych to hodně nutně potřeboval
jinak pro osu jsem tu na foru koupil planetovou převodovku 1/70, na ní dám krokáč od Microkonu 8N a 100 universálu
osu ještě hotovou nemám, ono hlavně ji nemám čím ovládat, používám Gravos, ale oni ještě nemají napsaný program pro čtvtou osu, prý se na tom pracuje a bude brzy, pokud ne, budu muset zkusit něco jiného co by běželo s elektronikou od Gravosu, pokud je to vůbec možné kombinovat, doufám že to ale nebude potřeba co nejdíve bude napsaný, už bych to hodně nutně potřeboval
jinak pro osu jsem tu na foru koupil planetovou převodovku 1/70, na ní dám krokáč od Microkonu 8N a 100 universálu
- Přílohy
-
- NAB40215.pdf
- (169.84 KiB) Staženo 744 x
-
- Kontaktovat uživatele:
děkuji za okamžitou reakci .Prosím jsem začátečník kolem CNC .Prosím můžeš mi nějak polopaticky vysvětlit tu planetovou převodovku pro tu 4 osu ? Nějaké fotky by hodně pomohly .vasa píše:Motor jsem objednal na www.opis.cz, pan Zavadil
je to buzvůlová planetová převodovka, do nějakého podrobnějšího vysvětlování se pouštět nebudu, páč tomu taky moc nerozumím
odkaz třeba zde http://www.opis.cz/tecnoingranaggi/LCpres.html
ceny jsou ale dost vysoké, při poptávání u různých firem byla nejlevnější asi za 9500,- s převodem kolem 1/70-1/100, s jední převodovým stupněm, myslím že jsou tak do převodu 1/10 se ceny pohybují asi od 6000,-. tu co mám já tak stojí 11000,-, tady jsem ji sehnal za 3000,-
Na osu pro naše hobby použití by měla být ta velikost 70-80-90 a asi okolo těch 40Nm, někde tu naforu tu bylo videjko takové osy s Microkem 8N a převodoukou myslím 1/80, lámal tam tím špalky dřeva, zkus hledat

ceny jsou ale dost vysoké, při poptávání u různých firem byla nejlevnější asi za 9500,- s převodem kolem 1/70-1/100, s jední převodovým stupněm, myslím že jsou tak do převodu 1/10 se ceny pohybují asi od 6000,-. tu co mám já tak stojí 11000,-, tady jsem ji sehnal za 3000,-
Na osu pro naše hobby použití by měla být ta velikost 70-80-90 a asi okolo těch 40Nm, někde tu naforu tu bylo videjko takové osy s Microkem 8N a převodoukou myslím 1/80, lámal tam tím špalky dřeva, zkus hledat
-
- Kontaktovat uživatele:
odesílám náhled 4 osy jak bych jí potřeboval já :http://www.kmsystem.fr/articles.php?lng=fr&pg=110vasa píše:je to buzvůlová planetová převodovka, do nějakého podrobnějšího vysvětlování se pouštět nebudu, páč tomu taky moc nerozumím![]()