doplnění soustruhu o sklíčidlo

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
radve

15. 12. 2020, 7:15

Zdravím,
koupil jsem používaný soustruh Elektra DB800. Soustruh má u řemenice namontovaný trn (přikládám fotky). Když jsem se podíval dovnitř na vřeteno, tak jde o "šroub" M8 '(pevnost 8.8 ). Jsem začátečník, takže se v tom nevyznám, proto se na vás obrací prosbou o radu.
Zda lze snadno doplnit soustruh o možnost instalace sklíčidla nebo lícové desky?
Počítám, že to možné je, na webu jsem i něco našel viz foto. Jde mi, ale o to, jestli by mi někdo takhle na dálku nedokázal poradit, co vše případně bude potřeba sehnat (krom toho sklíčidla) či co by bylo potřeba na stroji upravit.
Je to dost netypický průměr toho vřetena, tak nevím zda něco vůbec takového u nás existuje. Navíc nevím zda ten šroub/vřeteno snese i takové zatížení lícovou deskou? Myslím to aby se to vřeteno neukroutilo. Počítám, že ale toto řešení je z výroby, takže by to něco vydržet snad mělo. Zkoušel jsem na tom zatím jen nějaký cca 25x15 špalíček a to šlo bez problému.

Díky Radek
Přílohy
Trn na řemenici
Trn na řemenici
Vřeteno a trn
Vřeteno a trn
Lícová deska web
Lícová deska web
DB800_lícová deska1.jpg (9.72 KiB) Zobrazeno 3143 x
Sklíčidlo web
Sklíčidlo web
DB800_sklíčidlo.jpg (6.27 KiB) Zobrazeno 3143 x
Charon
Sponzor fora

15. 12. 2020, 7:29

Asi to nejak pujde, ale vsimnul jsi si, ze na posledni fotce ma univezalu az na te licni desce? Budes muset sehnat nejakou dokumentaci, ze by jsi to upnul letmo jen za osmičku nepocitej, sebevrazda se da spachat jednoduseji. Deska bude muset mit dosedaci kuzel na vreteno, sroub bude jen aby nevypadla. Proto ta dokumentace, nebo sikovny strojar co ti to vyrobi podle vretena co mu doneses.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 8:21

Toto je typický soustruh na dřevo uzpůsobený na soustružení mezi hroty. Nemá smysl ho nijak upravovat, a ani se o to pokoušet. Doporučuji se ho zbavit. Na to, aby se tam dala osadit jakákoliv univerzálka by bylo potřeba kompletně předělat celé vřeteno - a to vyjde několikanásobně dráž, než koupě jakéhokoliv nového nebo jetého soustruhu.
radve

15. 12. 2020, 8:30

Díky za odpověď. Toho jsem si nevšiml té lícní desky, myslel jsem si, že je to řemenice, ale vypadá to, že tam ještě něco je.
Uvažoval jsem, že bych zašel za jedním strojařem a domluvil se s ním na dodělání. Chtělo by to tedy ale udělat i nové vřeteno, které by nahradilo ten šroub M8 ne? Já tomuhle nerozumím, tak se raději zeptám, ten šroub označuji vřetenem, je to tak správně? Anebo vřeteno je to co je na té fotce? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale abych věděl co vše sebou případně vzít.
Kdybych tedy vynechal sklíčidlo a přidělával dřevo jen tu lícní desku, tak i tak to stávající vřeteno bude asi slabé, že?
Jinak k tomu soustruhu jsem toho moc nenašel, jak je to starší stroj, tak na webu jsem nic neviděl.
Přílohy
20201214_184842.jpg
milan.83

15. 12. 2020, 8:31

jsi si jistý, že je dobrý nápad tenhle soustruh "vylepšovat? Nebude lepší to prodat, ať se s tím trápí někdo jiný? Jak je tam vůbec to vřeteno chycené? Konstrukce toho soustruhu ve mě nevzbuzuje moc důvěry. Ono to nemá vřeteno, jestli se dobře dívám, ale to sklíčidlo bys chytal rovnou na řemenici, která bude na cca 10 cm dlouhé hřídelce, která je chycěná k bůhví čemu. Bál bych se, že když se tam dá dřevěný špalek, který bude malinko prohnutý, vypochoduje to ven a zajistí to kšeft zubařovi.

Pokud ale máš dobrý vztah se svým zubařem, udělej přírubu, kterou osadíš na ten kužel uvnitř řemenice (Možná bude potřeba do té řemenice hrábnout na soustruhu, ten kužel asi nebude obrobený, ale bude to jen odlité). Na přírubu pak dej to sklíčidlo. Přírubu zajisti šroubem, díru v té řemenici už máš, je v ní ten původní trn, který chceš nahrazovat. Šroub zajisti vhodným způsobem proti povolování a pak na ni přidělej sklíčidlo.

Já osobně bych se do toho nepouštěl, smysl to podle mě nemá. Sice se jedná pouze o soustruh na dřevo, ale konstrukce ze dvou jeklů, vřeteník pochybné konstrukce.. Jako jediný použitelný díl tam vypadá koník.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 8:45

ono, aby se dalo líp poradit je málo informací. Především nafotit celou mašinu, celý předek, ne jenom detaily. Ty samy o sobě nic neřeknou. Ono dost záleží na celkové konstrukci. Tyto typy soustruhů jsou stavěné na upnutí hranolku mezi dvěma hroty, z nihž ten na vřetenu je unašecí. Obrábí se ručně dlátem. Pro tento typ práce je soustruh určen. Upínání hranolku do univerzály je nesmysl.

jiná situace by byla, kdyby jste na tom chtěl dělat nějaké věci s nutným čelním soustružením - talíře, misky, solničky ...... V tomto případě by jste potřeboval univerzálu, nebo přípravek, na který by se to dalo upnout. A tady už je důležitá konstrukce toho soustruhu. Pokud je to to, co si myslím (tedy hrachovina na jeklech) tak je to čirý nesmysl, protože pro takovou práci ta mašina není určena.

Mrkněte se sem https://www.uni-max.cz/produkty/drevoob ... soustruhum - možná tu něco najdete, co by vám mohlo vyhovovat.
radve

15. 12. 2020, 8:52

Jak to tak čtu, tak do žádného vylepšování se pouštět nebudu :D myslím tedy co se týče stran sklíčidla apod.
Mám to jen na hobby použití (dřevo) - pro zábavu. Chtěl jsem zkusit právě i nějaké čelní soustružení misky apod. Proto jsem zvažoval o nějaké úpravě. Když jsem na webu našel nějakou fotku toho stroje, tak jsem si myslel, že to půjde. Ale teď vidím, že to moc dobrý nápad není :D
Zeptám se tedy z pohledu bezpečnosti, pokud bych to používal jen s tím trnem co tam mám a s tou "hřídelkou". Tak by to i tak bylo potřeba nějak vylepšit? Jakým způsobem když tak? Budu rád za jakýkoliv nápad.
K tomu uchycení "hřídelky" posílám fotku.
Večer to nafotím a pošlu fotku celého stroje.
všem díky za odpovědi.
Přílohy
20201212_173339.jpg
milan.83

15. 12. 2020, 1:38

Sundej to přední víko. Jak to vidím z fotek, tak lože jsou vlastně jen dva jekly. Viděl bych to tak, ze k těm jeklum je kolmo navařená zadní stěna vřeteníku. Na ni je chycen ložiskový domek, do kterého je chycené vřeteno. Celkově to bude slušná Hrachovina. Rád bych se mýlil, ale ta konstrukce podle mě za nic nestojí.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 3:27

Podle těhle fotek, se to příslušenství usazuje opravdu do řemenice a tak se domnívám, že protikus s tvarem toho zahloubení v řemenici, s namontovanou lícní deskou / sklíčidlem, nemůže být žádný problém. Ten šroub to pak bude jen jistit proti vypadnutí, zbytek zajistí ty kónusy řemenice.
http://www.hoork.com/drehbank-elektra-d ... -db-800-1/
aaa.jpg
radve

15. 12. 2020, 7:17

Tak jsem nafotil soustruh ještě z dalších pohledů + nějaké detaily.
Ten soustruh jsem kupoval z nějaké truhlářské dílny, kde se rozprodávaly nějaké stroje. Takže jsem doufal, že to pro mně-hobby bude použitelné (zvažoval jsem i něco z obchoďáku, kde ty soustruhy byly oproti tomu hračky, tedy aspoň mi to tak připadalo).
S tím šroubem je to tak jak píšete, přidržuje asi jen ten trn, ale já se v tom vůbec nevyznám.
Chtěl jsem teď něco pro vyzkoušení za pár peněz, s tím že bych pak třeba časem dokoupil něco lepšího.
Spíš tedy zvažuji tu bezpečnost, nerad bych skončil s umělým chrupem :D
Pokud by se tam dala dát lícní deska, či něco co by umožnilo čelní hoblování, tak bych byl rád. Ale když by to nešlo, tak se svět taky nezboří.
Všem moc díky za komentáře, je to pro mě zcela neznámá oblast.
Přílohy
20201215_172945.jpg
20201215_173035.jpg
20201215_194008.jpg
Tady je povolený trn
Tady je povolený trn
Tady je povolený trn
Tady je povolený trn
Tady je vidět šroub na který dosedá trn
Tady je vidět šroub na který dosedá trn
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 7:31

Jestli dobře vidím, tak by mělo stačit odšroubovat ty 4 zadní inbusy a vřeteno by se mělo dát sundat. To vezmi k tomu soustružníkovi, on už ti na to tu čelní desku podle toho vyrobí.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 7:35

Jeste by bylo potreba nahlednout sem
Přílohy
lozisko.jpg
Aleš Procháska
radve

15. 12. 2020, 7:41

Už jsem naložil ten odstrojený soustruh :D
Ale když tak to ještě oddělám, chtěl jsem aby i viděl alespoň i ten zbytek soustruhu.

Zeptám se pokud by ten šroub jen "přidržoval" ten trn či lícní desku, tak pak by to bylo bezpečné? Je mi jasné, že takhle přes web se to těžko hodnotí. Ale z toho co tady teď naposled zaznělo, tak mi přijde, že to uchycení/uložení trnu by mohlo být OK.
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 7:47

prochaska píše: 15. 12. 2020, 7:35 Jeste by bylo potreba nahlednout sem
Podle webu by to mělo vypadat takto:
bbb.jpg
Z toho usuzuju, že by ta lícní deska něměla být problém.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2020, 8:04

Jo, tenhle pohled jsem myslel. Ono z toho stejne neni moc patrne, jak je delane to ulozeni, pripadne delka hridele "vretena" (roztec mezi lozisky). Ale to ze je to na takhle tenke desce by me nabadalo k opatrnosti.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“