vrtání na soustruhu

obrabeni na klasice
rawen
Sponzor fora

5. 12. 2009, 7:11

Nazdar.
dneska jsem potřeboval vyrobit slepou díru 18+setinka (tolerování neumím) v délce cca 11mm. Tož jsem vzal vrták s 18Hx s MK2, narazil ho do pinoly koníka a vyvrtal. Potud v pořádku.
Nicméně díra má necelých 18. Na to jsem byl (teoreticky) připraven - popadl jsem cosi, o čemž jsem byl přesvědčen, že je výstružník 18H8 dlouhý cca 15cm, ale ten je v díře volný. Po přeměření jsem zjistil, že je poněkud kuželový :? a 18 má až u dříku.

Tak bych se chtěl zeptat, jak je to s tím výstružníkem a jak (jinak než ručně šmirglpapírem) upravit tu díru. Podotýkám, že vyvrtávací nůž do ní nedostanu a mimochodem výrobek bude držákem těch vyvrtávacích nožů :) .

Předem děkuju za tip, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 7:37

to je asi ruční výstružník , ten je mírně do kužele , jinak ruční maj na konci 4hran na vratidlo ,ale nemusí to bejt možná pravidlo :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Laco19

5. 12. 2009, 7:55

kovohemil píše:to je asi ruční výstružník , ten je mírně do kužele , jinak ruční maj na konci 4hran na vratidlo ,ale nemusí to bejt možná pravidlo :D
No to je pre mna prekvapenie. Takze strojove vystruzniky nie su kuzelove? Tie som v ruke este nemal ale nejako som predpokladal ze budu kuzelove ako rucne.
bobik

5. 12. 2009, 7:59

Obecně platí, že s vrtákem uděláš větší díru i o pár desetin (záleží, kdo to ostří), než kolik je na něm napsáno. Takže předpokládám, že už ji máš moc velkou na výstružník. Pro osumnácku díru musíš vrtat odhadem 17,5-17,8mm vrtákem. A pak teprve vystružit.
rawen
Sponzor fora

5. 12. 2009, 8:13

Výstružník je z výprodeje nepoužitý s čtyřhranem/ruční. Možná bude někdy na nějakou průchozí díru...

Aktuálně teda mám díru "skoro 18" a potřebuju "18 a fous", aby pasovala na trn nožového suportu, co se okolo otáčí nožová hlava. Jak ji rozšířit a nepřetáhnout?

Radek
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 8:17

No to je pre mna prekvapenie. Takze strojove vystruzniky nie su kuzelove? Tie som v ruke este nemal ale nejako som predpokladal ze budu kuzelove ako rucne.[/quote]

No nevím co Laco máš ,ale moje strojní výstružníky zcela a určitě kuželové nejsou ,pokud se bavíš o pracovní části, a ta čast výstružníku co se upíná mám v té větší řadě na Mk . Co se týče ručních tak mám celkem velkou sadu a ta se liší tím že délka zubů ( pracovní části) je asi 100mm a do kužele a strojní má tak cca 20mm. Možná že si asi nerozumime :D
Snad už bude brzo ATC

Laco19

5. 12. 2009, 8:45

kovohemil píše:No nevím co Laco máš ,ale moje strojní výstružníky zcela a určitě kuželové nejsou ,pokud se bavíš o pracovní části, a ta čast výstružníku co se upíná mám v té větší řadě na Mk . Co se týče ručních tak mám celkem velkou sadu a ta se liší tím že délka zubů ( pracovní části) je asi 100mm a do kužele a strojní má tak cca 20mm. Možná že si asi nerozumime :D
Myslel som pracovnu cast. Nemam ziadny strojny vystruznik, len rucne a tie maju prednu cast (cca 20% dlzky pracovnej casti) kuzelovu. Zvysok dlzky neviem aky je ale snad by mal byt valcovy.
Takze strojne vystruzniky maju ovela kratsiu pracovnu cast? Kuzel na nich nejaky je?
Vacsinou aj tak vystruzniky pouzivam na sustruhu, no mam len rucne - je nejaky rozdiel v pouziti strojnych, zeby som si nejake kupil?
jova
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 9:15

Kup si nějaký menší (10x10) vnitřní ubírací nůž s připájenou destičkou z SK, přibruš ho a otvor 18mm do hloubky 11mm s ním vytočíš bez problémů a vyjde tě to mnohem laciněji. Jinak doporučuji koupit vyvrtávací stavitelnou hlavu. S tou se pak takovéhle otvory dají dělat i na frézce.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 9:50

kovohemil píše:No to je pre mna prekvapenie. Takze strojove vystruzniky nie su kuzelove? Tie som v ruke este nemal ale nejako som predpokladal ze budu kuzelove ako rucne.

No nevím co Laco máš ,ale moje strojní výstružníky zcela a určitě kuželové nejsou ,pokud se bavíš o pracovní části, a ta čast výstružníku co se upíná mám v té větší řadě na Mk . Co se týče ručních tak mám celkem velkou sadu a ta se liší tím že délka zubů ( pracovní části) je asi 100mm a do kužele a strojní má tak cca 20mm. Možná že si asi nerozumime :D[/quote]

Neboj ty kužely na břitech "pracovní části" tam jsou :wink: řezný kužel,kalibrační plocha(jediná nekuželová a konec je zas kuželový do negativu a pak upínací kužel :lol:
je úplně jedno jestli je to ruční nebo strojní,u ručního je to jenom víc viditelné a řezný kužel je oproti strojnímu "neúměrně" delší
vždycky řeže jenom řezný kužel a výstružník s brousí hlavně na něm
není třeba speciální literatury,je to i v tabulkách ovšem nabrousit výstružník v praxi je alchymie :wink:
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2009, 11:50

No řekl bych že zacházíš až moc do detailů :D byla řeč o ručním a strojním a tam je dost velkej rozdíl :shock:
Snad už bude brzo ATC

Laco19

5. 12. 2009, 11:58

kovohemil píše:No řekl bych že zacházíš až moc do detailů :D byla řeč o ručním a strojním a tam je dost velkej rozdíl :shock:
Cim viac detailov tym viac informacii :wink: .
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2009, 1:30

kovohemil píše:No řekl bych že zacházíš až moc do detailů :D byla řeč o ručním a strojním a tam je dost velkej rozdíl :shock:
a jo tak to po tom jooo :lol: :lol:
Jiří Pavlík

6. 12. 2009, 9:21

Kup si nějaký menší (10x10) vnitřní ubírací nůž s připájenou destičkou z SK, přibruš ho a otvor 18mm do hloubky 11mm s ním vytočíš bez problémů a vyjde tě to mnohem laciněji. Jinak doporučuji koupit vyvrtávací stavitelnou hlavu. S tou se pak takovéhle otvory dají dělat i na frézce.
Já bych to udělal úplně stejně, jenom bych možná použil nabroušené radeco. Těch pár stovek to vezme bez problémů, jenom to chce přiměřené otáčky a chladit.
rawen
Sponzor fora

6. 12. 2009, 7:53

Udělal jsem dva pokusy:
1. brusný váleček upnutý napevno v nožové hlavě - váleček v háji, povrch jen lehce ohlazen. - NEÚSPĚCH (asi malé točky)
2. nůž z vyvrtávací hlavy upnutý stejným způsobem - ÚSPĚCH - povrch si mohl být lepší... ale zadařilo se!

Všem děkuju za rady.

Radek
jova
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2009, 9:14

Brusný váleček je taky dobrý, ale musí být ještě upnutý v mezičlánku – brusce, který jí dá patřičné otáčky. Na milimetrové úběry to, ale není. :lol:
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“