Předělání fa2u na cnc frézku na dřevo .

Jan Danda
Sponzor fora

7. 12. 2009, 10:21

Dobrý večer,chtěl bych předělat fa2u na horizontální cnc frézku na dřevo,pro výrobu čepů a dlabů na dveře atd.Moje představa:Trapézové šrouby osy x,y bych vyměnil za kuličkové.Na osu x KM 4,5nm ,na osu y 8,5nm a na osu z 8,5nm+převodovka nebo 8,5nm+pomocný vzduchový píst a tím pádem kulič.šroub na ose z .Max otáčky vřetena jsou 2800ot/min,motor 1410ot/min , 2,4kw.Zvýšit otáčky pomocí freg.měniče alespon na 4000ot/min ve vřeteni.Při průměru nástroje 100mm jakž takž obvod.rych.dostačující.Ale nevim co na to převodovka,ložiska by to asi zvládly.Chci poprosit o komentář a rady.Díky Honza
Přílohy
fréza 003.jpg
capumpor

7. 12. 2009, 11:28

Jan Danda píše:Dobrý večer,chtěl bych předělat fa2u na horizontální cnc frézku na dřevo,pro výrobu čepů a dlabů na dveře atd.Moje představa:Trapézové šrouby osy x,y bych vyměnil za kuličkové.Na osu x KM 4,5nm ,na osu y 8,5nm a na osu z 8,5nm+převodovka nebo 8,5nm+pomocný vzduchový píst a tím pádem kulič.šroub na ose z .Max otáčky vřetena jsou 2800ot/min,motor 1410ot/min , 2,4kw.Zvýšit otáčky pomocí freg.měniče alespon na 4000ot/min ve vřeteni.Při průměru nástroje 100mm jakž takž obvod.rych.dostačující.Ale nevim co na to převodovka,ložiska by to asi zvládly.Chci poprosit o komentář a rady.Díky Honza
Já nevím, žádné CNC jsem ještě nepostavil a zatím si netroufnu, ale není škoda předělávat klasickou frézku na kov pro frézování do dřeva? Nevím v jakém je ta Fa2u stavu, ale tyhle frézky jsou na internetu kolem 50 tisíc. (Otázkou je jestli jsou za tu cenu prodejné :lol: )
Nevím jak jsou drážky tvarově složité, ale jestli by nestačila klasická dlabačka na dřevo. Případně předělat na CNC tu.
Sběratel strojů :-)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2009, 7:15

Stemito stroji je trosku problem, na ose Y neni sroub jak se domnivas, je tam ozubeny hreben a presny brouseny snek.
Osa Z nese prilis velkou vahu, chce to nadlehcit. S tim pocitas.
Ta Z-tovka pak ma casto velkou mrtvolu , ale na dlabani dreva by to mohlo stacit. A ty srouby bych vubec nemenil. Na osach Y a Z je to v tomto stavu priserna prace.
Radsi bych to komplet doladil at to lehce chodi a volil bych silnejsi pohony.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 10:19

Dobrý den,co se týče ceny,já ji koupil za 20000kč bez hlavy vůl.Ted je na bazoši za 18000kč i s hlavou.Litinovou dlebačku,trošku slušmou pod 15000kč nekoupíte a nemá tak dlouhé posuvy které potřebuji.Na všech osách frézky jsou určitě trapézy,už jí mam doma.Přestavbou nechci přijít o částečnou možnost ručního ovládání.Další výhodou je že ve vřeteni je iso40 a na aukro dost levně seženete nové trny a nástroje na kov ,které lze dost úspěšně použít i na dřevo.Posuvy jdou přiměřeně lehce. Díky za prípadné další rady a názory.Honza
pipa
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2009, 2:53

No nevím, jak chceš zachovat ruční ovládání, když tam budeš mít kuličkový šrouby..
www.tc-pipa.wz.cz
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 4:52

Tím asi myslíš ,že kul.šrouby nejsou samosvorné.Abych řekl pravdu to mě nedošlo.Ted se pouštím na tenkej led.Proč nejsou samosvorný?Asi jeden z hlavní důvod je ,že mezi matkou a šroubem je minimální třecí síla.Tak tu třecí sílu budu muset vytvořit mezi šroubem a uložením na stroji.Tím myslím,že bych na domečku na ložiska přidělal silonovou rozříźlou objímku.Kde bych štelovacím šroubem dotáhl potřebné tření mezi objímkou a kulič.šroubem.Při práci jako cnc,by byla objímka povolená a při práci kličkou bych nastavil potřebné tření.Možná je kravina,ale podle mě by to mohlo fungovat. Honza
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2009, 5:02

To komplikujes a zaroven je to kravina.

proste si tam das tri IRC kolecka namisto klicek. Nebo jedno a budes prepinat osy.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 5:27

Člověk se pořád učí. :lol:
ledvinap

8. 12. 2009, 6:12

Vytvoreni treci sily by hlavne nefungovalo. U samosvorneho sroubu (sroub je mechanicky naklonena rovina) plati, ze cim vetsi sila na nej pusobi, tim vetsi treci sila pusobi proti (a je vzdy vetsi).
Pokud bys tam dal objimku, tak treci sila bude konstantni - bez zateze to pujde zbytecne ztuha, kdyz se to do toho dostatecne opre nastroj, tak to podklouzne.
Ferda

8. 12. 2009, 7:46

Ahoj, hoši. Tak tu pročítám ty ceny a chtěl bych říci, že při nákupu je nutno taky počkat a nebrat hned první nabídku. Jasně , že jsem si taky pěkně naběh, ale zde čas opravdu někdy přinese i velkou ůsporu. A někdy člověk pak přijde na stroj za suprovou cenu. Pro ilustraci http://www.netbid.com/cz/aukce/detail-p ... zka-FA-4U/ toto je internetová dražba a tak nevím , kde to může zkončit. Teď je ti s provizí na 15000 jestli dobře počítám. Ale byla tam již klasická dražba a nikdo to možná nevzal a tak to půjde i třeba dolů. To je už velký stroj odhad tak 2000 kg a bude to v dobrom stavu Škodovka ta o to pečuje :!:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2009, 8:23

Tvůj odhad je asi správný , mám FA4H a má 2,1 t :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Pavel R

8. 12. 2009, 8:29

Neznám kovoobráběcí stroje, zato dřevoobráběcí stroje mě živí. Tak jen malá poznámka : dlabačka s otáčkami 4000/min je vcelku nepoužitelná. Dlabání se na CNC strojích vcelku běžně provádí, ovšem s tím, že dlabačkou je frekvenčně řízené vřeteno, takže otáčky se pohybují okolo 18.000 ot/min. Rovněž nástroj o prům. 100 mi přijde celkem nepoužitelný, protože např zámky se typicky zadlabávají stopkovou frézou o pr.18mm. Neumím si představit, jak to vydlabat stovkou frézou. Totéž čepové spoje, pakliže dveře mají tl. 55mm, vychází zádlab 18mm - taky nevím, jak to udělat stovkou. Na CNC jsem dělal i čepy, jde to celkem v pohodě - právě tou 18mm frézou. Ale troufnu si říct, že dlabání je na tuhost stroje celkem náročné, koneckonců i mnoho klasických dlabaček má obrovské problémy s tuhostí a mnohý truhlář zlatem vyvažuje staré komunistické litinové dlabačky, anžto na těch soudobých plecháčcích nejde udělat dlab tak, aby nebyl oskákaný. Popravdě - neumím si představit stroj, který by byl levný a zároveň slušně a výkonně dlabal třeba do dubu. Ale možná by se v bazaru někde našla poloautomatická dlabačka - pamatuju to za socíku - byly to klasické dlabačky doplněné o pohon (pneu?) chodilo to od dorazu k dorazu. Ale to dělalo použe dlaby, čepovačky byly jako další mašina.
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 9:06

Dobrý večer,soukromě trulařinu dělám asi 10leta na dřevoobráběcí cnc jsem dělal 2roky.Čepy samozřejmě dělám frézou 16 nebo18mm a vim ,že víc otáček by bylo lepší.Většina dlabaček má 2800ot a taky to jde.Tou 100mm frézou chci objed čep kolem dokola ,aby měl rovnou osazení péra ,odskok z jedné strany na polodrážku a dva poloradiusy 16 nebo18mm.Tím velkým průměrem se snažím dohnat otáčky.Honza
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 9:21

Na těchto korunách ted potřebuji,místo kuletých děr kolem dokola dělat hranatý s radiusema v rohách.A ruční frézkou nic moc ,navíc jsou ještě pod úhlem 28 stupnů .
Jan Danda
Sponzor fora

8. 12. 2009, 9:24

První odeslání fotky se nepovedlo.
Přílohy
KORUNA.JPG
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“