WINDOWS versus LINUX

Odpovědět
Fizol

8. 12. 2009, 10:42

WINDOWS versus LINUX.

Neviete niekto o nejakej dobrej stranke? Raz som nieco dobre zahliadol, ale uz neviem kde to bolo. Potrebujem to pre dceru na SOC.

Dik.

PS: Potom Vas poprosim o vyplnenie dotaznika, ked to bude hotove.
rawen
Sponzor fora

9. 12. 2009, 8:00

Jako člověk pracující 20 let v oboru ti můžu říct, že PRAVDA a tedy nějaká dobrá stránka NEEXISTUJE. A jelikož mám i nějaké povědomí o tom, jak funguje SOČ, je to téma velmi ošidné. (Více k tomu možná napíše zde přítomný několikanásobný vítěz celostátního kola. :D)

Na téma Windows x Linux najdeš spoustu flamewaru a hádek, ale jelikož neexistuje objektivní autor (neznám uživatele používající paralelně a stejným způsobom oba systémy), tak nenajdeš objektivní názor.
Mohla by to být kvalitní SOČ za předpokladu, že ji napíše někdo, kdo Linux zná, aktivně používá a sám ví, proč ho používá. To, že se jím líp ovládá CNCčko je jen střípek. Stejně jako uživatelské distribuce typu Debian. Síla Linuxu je v milionech aplikací na webových serverech, v NASech a jiné domácí elektronice, o které BFU (běžný Franta uživatel) nemá ani tuchy, že nějaký systém obsahuje.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
risa

9. 12. 2009, 8:36

Má se to asi taka nějak,
používam linux asi 6 roků, prošel jsem od MADRIVA SUSE,DEBIAN,UBUNTU,jako obyčejný uživatel,proti Windows je to zlaté,na to, že za wokna člověk zaplatí ,tak si hromadu věcí musí dodělat sám doma (DODO)nastavit system najít a nainstalovat různý software ,od bezpečnosti až po media a různé serepetičky.
Mám nainstalovaný i Windows a linux.Windows jenom pro speciální programy Eagle,3Dcad,
prostě pro SW kde u linuxu není náhrada,i když u eagle už je.Nechci vychvalovat win ani linux,každý ma své mouchy

Teď používam Ubuntu,pokud z vlastní blbosti něco nepo.... tak je stabilní.přechod na linux byl krušný,hleděl jsem na to jako puk,prostě jiná architektura,jiný přístup k datům ,systému.je to jako když bydlíš v luxusním zámku(wokna) a nemáš klíče od všech pokojů a díváš se skrz klíčovou dírku dovnitř,na ten luxus, a pak se přestěhuješ do hradu,chatrče (linux) se 4 stěnamy ,které jsou odolné,rozšiřují se dle prostoru,který potřebuješ,a přitom se cítíš volný jako pták v přírodě.

je to asi rok co jsem sestře instaloval nový notebook (winxp pro šváru na hry a linux pro práci a internet,) den a půl jsem se drbal woknama, než jsem je dal do slušného stavu,SW,ovladače,....,pak jsem instaloval Ubuntu ,boot z live cd ,nakonfiguroval sít pro aktualizaci online,za 20 minut ukunčená instalace,boot za 20sec,a notebook připravený pro práci.Ze začátku setra nechtěla ani slyšet o linuxu,ale přes počáteční problémy(formát dokumentů Oppenoffice x MS office),teď na něho nedá dopustit.Vysvětlil jsem ji že windows je jako cibule, s jádrem na ktěré se nabalují vrstvy a ty narůstají,až to bouchne,zato linux ,je jako babiččin kredenc,s hromadou šuplíčků a zásuvek .LInux je jíný system ,složitější (že ho člověk nezná)ale jak mu přijde na chuť,.....

Doporučil bych nainstalovat windows ,se vším ,co dcera potřebuje ,a zároveň tam dát linux ,ať se pomalu učí ,a pak se může kdykoliv rozkhodnout co používat,je to ideální stav pro uživatele co přechází z woken.
muže to být Ubuntu,madriva nebo bez instalace jenom na flash (slax,Puppy) ve slaxu je fakt pěkná grafika jako z hračkářství,a je v CZ,
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2009, 8:52

kdysi jsem ne zcela umyslne udelal takovy socialni experiment
na jedne zakladni skole nedotcene pocitaci jsem cekal na licence windows ktere meli uz davno dorazit a jelikoz se to protahlo o pul roku tak jsem tam jeste pred jejich instalaci vsude dal linux
lidi se to naucili a pouzivali to
az na neustale drobne problemy s microsoft office dokumenty vse ok

to bylo revu kdyz jsem to vymenil za windows
argumenty ze to pouziva vetsina republiky mozna sveta byli marne

proste je uplne jedno co to je kdyz si na to uzivatel zvykne a ma se mu to vymenit tak TO JE NEJVETSI PROBLEM

nic vic nic min

osobne mam linux velmi rad ale na desktopu pouzivam windows z duvodu kompatibility s kolegy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

9. 12. 2009, 9:03

risa píše: Mám nainstalovaný i Windows a linux.Windows jenom pro speciální programy Eagle,3Dcad,
prostì pro SW kde u linuxu není náhrada,i když u eagle už je.Nechci vychvalovat win ani linux,každý ma své mouchy
eagle pre linux no problem, priamo debian balik existuje.. ak mate vlastnu licenciu je mozne ju pouzivat aj na linuxe. Samozrejme balik obsahuje tu "frree" licenciu ..
el_fuego333

9. 12. 2009, 9:20

Tiez by som na to siel trosku socialne:
Clovek, co vymyslel takuto temu na SOC je urcite zaryty linuxak. Windows lidi toto ani nenapadne zrovnavat. Takze celu SOC by som ladil tak, ze linux je super a windows spehovaci nastroj.. Hned bude mat o stupen lepsie hodnotenie.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
vak

9. 12. 2009, 9:24

Mám to stejně jako robokop, Windows používám v práci z důvodu kompatibility a kvůli vývoji. Doma mám PC s Linuxem, který využívají i rodiče k běžné činnosti (surfování po Internetu, psaní v OpenOffice, pošta) a nikdo si nestěžuje. Myslím, že na běžnou práci Linux stačí, odpadá většina problémů s viry a běží to i na starším PC, na kterém by Windows skoro ani neběželo. Myslím si že je to hodně o zvyku i když dnes se obojí k sobě hodně přiblížilo.
Avenger

9. 12. 2009, 11:06

Já v současnosti používám linux i na desktop.
Začal jsem linux doma oťukávat jako student na svém Atari (Debian 2.2 68k).
Později jsem začal pracovat v IT a dostal jsem k dispozici PC s Win NT (mé první seznamování s Win ;-) , ale kolegové co měli PC doma už dávno měli win 3.11, 95, 98 ). Poté co Atari ukončilo výrobu těch skvělých strojů, byl jsem nucen pořídit nějaké PC domů. Tam jsem dal v té době dostupné win 98 a později XP a zároveň postupně SuSE Linux 7.0-10.2. V zaměstnání jsem s upgrady hardware postupně přecházel na Win 2000 Profi až po Win XP Profi (včetně serverových Win). Po změně zaměstnání (opět na IT :-) ) jsem vyfasoval NB na kterém byly opět win XP Profi a jako druhý systém jsem prvně nasadil Ubuntu 6. V zaměstnání jsem do té doby stále používal na desktop windows (servery máme všechny na redhat linuxu, solarisech a HP-UX) a doma používal výhradně to Ubuntu. Nyní jsem opět vyměnil job (tentokrát IT na ŽL), pořídil vlastní NB který jsem pořídil s Vistama (mnou vybraný NB bez OS neměli). Nainstaloval rovnou poslední verzi Ubuntu a Visty nechal na menším oddílu na hry.
Stále mám pro případ nouze v linuxu nainstalovaný VirtualBox pro "prasácké" vymoženosti zákazníka (třeba VPNka řešená nějakými ActiveX z IE a podobně).

Pokud můžu zhodnotit základní výhody a nevýhody obou systémů z mého pohledu tak asi takto:
Linux:
+Snadnost a rychlost instalace díky repozitářům (čerstvé aktualizace)
+Zabezpečení (neřeším antiviry, spyware, ...)
+Oddělení uživatelských prostorů (home)
+Je to zdarma
-Při aktualizacích jádra je obvykle nutné překompilovat grafický ovladač (časem se z toho stane rutina)
-Ne všechen hardware je podporovaný či snadno instalovatelný (někdy hw funguje jen částečně)
-občas nutná emulace windows kvůli některému software (wine, virtualbox s win)

Windows:
+Ovladače jsou poskytované pro všechen hardware přímo výrobci
+Téměř veškeré hry jsou dělány na win
-Problémy s viry, spywarem a zabezpečením vůbec (pomalé vydávání aktualizací)
-Instalace trvá déle, protože člověk musí schánět základní software po všech čertech
-Člověk za ten OS platí

Použít mohu oba systémy, ale s linuxem mám celkově méně práce.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2009, 11:32

no ja jsem ted nedavno po obmene disku u sebe na stanici (na serverech doma mam linux) zkusil cvicne nainstalovat posledni ubuntu - vsechno bez problemu se nainstalovalo

bohuzel mam skener a fototermotiskarnu od Canonu - takze jsem splakal nad ovladaci - canon na ne pece a ovladac pro tiskarnu v linuxu sice existuje, ale asi je v nem nejaka bota a zere termofolii navic, skener zase neumel pulku veci

jinak bych nemel problem - vse co nema primou nahradu jako treba Nikon Capture NX2 k fotaku jsem rozjel pro Wine

nicmene musim priznat, ze Win7 ktere ted zkousim vypadaji uz zase velmi slusne a inspirace linuxem je jasne videt
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
ferguson

9. 12. 2009, 2:51

aj ja som rozmyslal na Linuxom, ale Inventor a podobne veci tam nerozbeham. Cize som len presiel na Win7. mat dva systemy (Linux+Windows) podla mna nema zmysel, ked tu istu robotu urobim aj v Linuxe a vi Win este nieco navyse. dolezite je ale hlavne to, co od toho ten ktory clovek caka.
Linux som zavrhol aj kvoli roznym divokym nastaveniam, ktorym som nerozumel a ani som nedokazal nainstalovat prehravac, aby mi isli filmy. pamatat si prikazy a pod. to nie je pre mna.
Fizol

9. 12. 2009, 7:45

Niekolko pocitacov uz doma mam, je ich tusim uz aj desiatka. Takmer na vsetkych je aj linux aj win, takze dcera linux tiez pozna, dokonca uz aj moja manzelka nieco o tom vie. Ja som s linuxom zacinal ovela skor ako som robil svoje prve CNC, takze ho tiez poznam, ale je sa stale co ucit.

Raz som nasiel celkom dobru stranku, kde boli porovnavane prave tieto OS.
Prirodzene hladal som nieco ine, ale neviem uz co. Za svet neviem, kde som to videl.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní odkazy“