Lukas_2 píše: ↑15. 2. 2021, 6:20
Jako první - rozpočet ? Ať vidíme jestli to je vůbec reálné
Určitě tam chceš alespoň krokáče s enkodérem. Nejsou o moc dražší a vlastnosti mají uplně někde jinde. My máme tyhle na 100kg routeru a ty motory točí 2500 ot. - takže rychloposuv 10 000mm/min.
https://www.aliexpress.com/item/4001030 ... 4c4dCGDJmr
Šroub stačí se stoupáním 5mm. V kombinaci s krokáči s enkoderem to bude lítat i tak...
Co se přesnosti šroubů týče. Nemůžu říct jestli tam je poznat rozdíl, ale rozhodně čím přesnější tím lepší. rozhodně ale chceš předepnutou matici.
Děkuji, rozpočet je cca 150-180 tis.
Takřka vše co pujde bude jiste předepnuté, jak vozíky, tak matice + šrouby.
Dobře budu tedy stavet na 5mm stoupání a podle toho se odvíjet dále.
Ono takřka jsem byl rozhodnutý pro Nema34 - 4Nm, jenže pak jsem narazil na další vlákna a tam zase najdeš že nejsou vhodná, ztrácí krok a čím více Nm tím je to horší...takže to me vrátilo zpět.
Edit Mart:
jaké chyby máš třeba na myslí? tuhost rámu? špatně usazené kolejnice....? kdyžtak jsem jedno ucho. Návrhů jsem tady viděl dosti ale rozhodne nejdu variantou hliníku ani jeklů či podobných konstrukcí.
CNC sice bude pro mě první kus ale jinak se stavbou strojů už nějakou zkušenost mám a díky tomu, že mám vybavenou kovárnu (frézka, soustruh, bruska na plocho a další) tak jsem schopný si spoustu věcí obrobit.
Jinak konstrukce nebude vařená, bude vše sroubované tak jaj jsem zvyklý stavět a po následném smontování hlavního rámu bude celý kus posazen na vetší cnc a bude dolícována plocha pro osu Z. Vedení bude samozřejmě posazeno do drážky, kterou opět zhotoví cnc, takže tam se nebojím, že bych udelal tak velkou chybu aby se vozíky křížily či přetahovaly.
Děkuji za poznatky.
M.
Edit bornek999:
guláš ano, ale jen v té elektronice protože hold jeden doporučuje jistý produkt a na dalším vlákne zjistíš, že je vlasne k ničemu když nepoužiješ toto a toto, pak zjitstíš že to chce zase jiný zdroj protože použiješ další vylepšení na krokáče a jsi zase zmatený jestli použít stepper nebo arduino...a zase jsem jinde....

. Když už se rozhodnu pro silnejší nema, tak vlasne zjistíš ne méne je nekdy více a silnejší krokáče jsou spíše ke zhoršení chodu......omlouvám se jestli jsem to špatně popsal, tak nějak se to nabaluje. A určite nechci jít úplně cestou pokus omyl, to není můj styl práce abych postavil něco na čem se budu učit za úplného začátečníka se nepovažuji

a nejsem garážový stavitel.
Děkuji M.
Edit Mexx:
mechanika se u mě bude pohybovat v řádech 2-3 mesíců....pochybuji že by za tu dobu bylo zase něco tak extra nové

Děkuji za poznatek, ano rychlost na takto malé základně nebude potřeba, takže výše jsem dostal radu jít na stoupání 5mm.
Děkuji M.