Tron +, otázky ke stavbě

Odpovědět
spetrs

13. 12. 2009, 5:19

Ahoj. Koupil jsem s kolegou plány na Tron+ a začínáme se tím prokousávat.
Jsme naprostí začátečnici. Použití předpokládáme na balzu a umělou hmotu.
Po prolistování fóra nám zůstává pár otázek, prosím o pomoc.

1) V návodu na Tron jsou fotky s odkazy. Bohužel ty odkazy jsou neaktuální a fotky v návodu jsou poměrně rozmazané. Nevíte jaké jsou aktuální adresy těch fotek?

2) Budou motory 57STH76 dostatečné pro všechny osy?

3) Spojky k motorům: kde a jaké typy v ČR koupit?

4) Trapézové šrouby a matky: kde a jaké typy v ČR koupit?

5) Ložiska: kde a jaké typy v ČR koupit?

6) Řemenice a řemen: kde a jaké typy v ČR koupit?

7) Kčemu vlasně slouží spojení řemenic, když každý šroub má vlastní motor?

No prozatím stačí, děkuji za pomoc, odpovědi.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2009, 5:38

3) třeba http://www.cncshop.cz/
4) třeba http://www.cncshop.cz/ nebo zkus poptat u uživatele Ferda
5) kde? strejda Google
6) kde? strejda Google
7) k synchronizaci os ( kdyby jeden motor selhal aby se nerozhodila kolmost)
Jiří Pavlík

13. 12. 2009, 6:36

Mechanické díly na Trona vyrábí a dodává rychle a spolehlivě: http://www.krutor.cz/manufacturing/tron/cz.htm
rawen
Sponzor fora

13. 12. 2009, 7:00

2) takové motory mám u Trona (bez plusu, ale jinak stejný) a jsou OK. Teda vlastně skoro o polovinu krouťáku předimenzované oproti doporučení. :)

5) u nás v Prostějově máme hned tři prodejny s ložisky. Když se porozhlídneš, taky najdeš.

4) a 6) TEA technik Brno

Fotky neřeš. Až budeš mít v ruce duralové díly, pochopíš, že složit se to dá jen jedním způsobem. :)

Doporučuju začít s pojezdama, protože když jsem to řešil loni touhle dobou, byla s Hennlichem příšerná komunikace. Později jsme to vyřešili k mé plné spokojenosti, nicméně nadšený začátečník zažil šok. :)

Jinak taky vřele doporučuju Krutora.

Radek

P.S.: Doporučuju překontrolovat vypálené plechy a hlavně průměry otvorů. Několik nás mělo malé díry na M5 a díry na ložiskové domky chtěly taky líznout. Je dost hloupé na to přijít v polovině montáže...
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
spetrs

13. 12. 2009, 8:10

Diky za odpovědi, jeste bych se pro upresneni doptal:

3) třeba http://www.cncshop.cz/
Které jejich spojky doporučíte? Tady na foru jsou nektere neprilis chvalene.
-Je tam spojka s vnitrnim prumerem 6,35mm. Stahne se, bez nepriznivych vlivu, na hridel 6 mm?

5) kde? strejda Google
6) kde? strejda Google
Strejda google je sice prima, ale psal jsem ze jsem prosel toto foru a zapomel jsem napsat ze jsem i "googlil". Ovsem jde mi o zkusenosti a doporuceni mistnich. Vygoglil jsem, nez jsem sem napsal, ze kulickove loziska uvedene v kusovniku jsou loziska doporucovane do koleckovych bruslich.
-Tak se ptam, zda loziska, ktere jsou uvedene v kusovniku jsou dostatecne nebo je lepsi koupit nejaky jiny vhodnejsi typ, pokud by to byl nejaky spesl typ tak kdo jej prodava?.

-TEA technik Brno, maji tam remenice uvedene primo u Tron+, nebo je treba vybrat podobne? Kupoval nekdo u nich remenice a remen pro Tron +, jake a jaky remen?

p.s.
Pokud by se vsechny odpovedi resily stylem hledej v googlu, tak by cely google nasel jen "hledej v googlu", no flame :D .
pipa
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2009, 12:13

Spojka s vrtáním 6,35mm se ti na 6mm nikdy nestáhne. A když jo, už ji nikdy nepovolíš. Vím to z vlastní zkušenosti, chtěl sem ji dotáhnout na průměr 6,2. Tak sem to utáhnul na krev, a stejně šla rukou protočit. Ale nastal menší problémek, se kterým jsem nepočítal. Šroub ve spojce je M3 s inbus hlavou. Když jsem to pak chtěl povolit, ukroutil se inbus klíč. Když jsem vzal jinej, protočil se inbus ve šroubu. Dostat se ke šroubu se více méně nedá. Takže ho leda odvrtat.
Proto ti radím, raději pořádně a přesně vytoč zakončení šroubu na 6,35mm !
www.tc-pipa.wz.cz
Jiří Pavlík

14. 12. 2009, 6:35

Taky jsem si jednou pěkně naběhnul. V domění, že díra je o průměru 6 mm, jsem si konce šroubů stáhl na 6,05 a čuměl jsem jako vejr, když jsem to na sebe nastrčil. No nic, díry jsem přetočil na sedmičky, udělal vložky, prořízl a běží to jako víno. Jinak ty spojky z CNC shopu nejsou v podstatě špatný, jenom ty, co jsem měl v ruce, byly blbě proříznutý. Prořízl jsem si je pořádně a mám jich v provozu asi 9 ks. a bez problémů.
spetrs

14. 12. 2009, 7:13

Tak jsem ty fotky nase, samozrejme kde jinde nez na strankach trona.
Akorat jsou sbalene v jednom souboru.
http://tron-cnc.de/downloads/TRON-PLUS-IMAGES.zip :lol:
Petr
brum
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2009, 9:33

Spojky mam od Microconu. Rychle a prijemne jednani. Poridil jsem typ Huco Oldham XY19 6 / 6.35 mm (Clamp style), kus za 470 Kc s DPH, postovne 119,- celkem za 4 kusy 1999,-

Trapezove srouby, matky i loziska, nejen duralove dily mam od Krutora
Franta
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2009, 10:51

Děkuji za kladne reference na mé služby.
petr.spacil@krutor.cz
http://www.krutor.cz/manufacturing/tron/cz.htm
Petr Spáčil
spetrs

16. 12. 2009, 3:17

Tak uz se nam to zacina schazet hromada sroubku..., plechy, motory. Hlinik a srouby jsme objednali u Krutora. Jen od Hennlicha se nikdo stale neodpovida. Cvicne jsme sklepli par plechu zakladny, je to trosicku vetsi nez jme cekali.
Chtel bych se zeptat na to lepeni. Muzem to svarit, nebo je lepsi lepit?
Opravdu to lepidlo tak ukrutne drzi?
GMAN

16. 12. 2009, 5:11

1. S tím Hennlichem je to docela problém, poslal jsem jim objednávku a když mi do tří týdnů nic nepřišlo, tak jsem jim napsal znovu a pak se teprve ozvali, že si mě zařadili do pořadníku, tak teď čekám znovu 3. týden a pořád nic.. Jejich jednání je fakt děsný(mluvím ze své zkušenosti, možná mám pouze smůlu). Takže doporučuji poslat další email a uhánět je dokud se něco nezačne dít.
2. Lepení je možné, ale je o dost pracnější než vaření, musíš mít spoustu svěrek, aby jsi to všechno najednou stáhnul. Taky musíš počítat s tím, že když to slepíš, tak musíš alespoň den čekat, než to vytvrdne. Já jsem lepil pouze osu Z, ostatní jsem bodoval CO. Lepidlo drží víc než jsem čekal. Takže je na tobě a tvých možnostech, jaký způsob si vybereš..
Přeji hodně štěstí při stavbě :)
rawen
Sponzor fora

16. 12. 2009, 6:18

Hennlicha otravovat, telefonovat, psát. Na druhou stranu, teď před Vánocema...
Taky si hlídej ceny, protože za stejné položky to lítá až o polovinu. Prostě nastřelí, čekají, jestli jim to vezmeš. Můžeš argumentovat tím, že mají pro Tronisty zhruba od léta vypracovanou jednotnou kalkulaci, které by se měli +-držet.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“