Tak se mi podařilo za 12 tisíc koupit 10 let starou Bernardo KF 20L Super (delší vozík, silnější motor). Vše jsem rozebral na součástky, vycházel jsem z toho, že "made in Austria" je přesně přeloženo "vyrobeno v Číně na objednávku z Rakouska). Vřeteno bylo OK, setinkové hodinky se jen chvějí v rámci dílku, vše ostatní hrůza. Zdokonalil jsem se v zaškrabávání, chvílemi jsem už chtěl použít brusku

. Po několika (mnoha) hodinách rovnání rybin chodí stolek jak má, ale svislý posuv je konstrukčně vymyšlený tak, že americká modelka by to blběji nenavrhla...
Už se o tom psalo v jiném vlákně, že na vrtání to není

, vysoká spotřeba vrtáků atd. Prostě nadzdvihovat 13kg "pinolu" vinutou pružinou a pákou (mimochodem navíc obrácenou, aby to nebylo moc rovnoměrné

) je nápad za korunu. Vyřešil jsem to 15kg závažím a kladkostrojem, posun ve svislé ose je v celém rozsahu rovnoměrný, po uvolnění se "pinola" zvedá jako u dospělé vrtačky. Jediné minus tohoto řešení je nemožnost frézku přesunout - dvě kladky ve stropě a kuličková kolejnice pro olověný ingot na zdi.
Jako hobíka mne asi baví víc to dávání do pořádku, než vlastní používání.
Z Lidlové "vrtačky" jsem si navykl na laserový kříž, tak už jsem si vyfrézoval držáčky na čárkové laserové moduly, časem možná i čínský digitální odměr.
V současné době jsem velmi spokojen, 16 čtyřzubka čelní a běžná konstrukční ocel funguje, což je mnohem víc, než jsem čekal.
--------
Původní majitel si na mé doporučení koupil OPTIMill BF20L Vario. A je samozřejmě také spokojený