Tak co jsem zatím dočetl, tak LinuxCNC by se s tím měl poprat velmi dobře - inverzní kinematiku zvládá, stačí mu nadefinovat ty nevimteďkoho parametry (počítá s rozšířenou verzí těch nevimteďkoho parametrů), což jsou defacto vzdálenosti a posunutí jednotlivých kloubů od sebe. Zvládá i různý počet kloubů.
Jelikož na to co potřebuju mi stačí tři osy, stačila mi na to i matematika základní školy

Ale proč obcházet již hotové.... Jen mi přišla sranda, že ty tři osy jsou vlastně základ, a další osy by byly defacto samostatná část, takže stačí dopočítat výstupní bod té koncové části, a pak dopočítat polohu toho výstupního bodu až k patě. Matematicky to zas tak šílený není, jak to vypadalo.
Samozřejmě mít už jen rameno složené z šesti kloubů, jak některé hračky mívají, to už je jiná matematická výzva...
Brzdy nevím, spíš počítám s harmonickýma převodovkama, což bude trošku finanční sranda, ale přijde mi to v podstatě jako mechanicky geniální řešení, lepší než řešit ty brzdy a pak stejně ještě převodovky i s jejich vůlema...
...a v případě harmonických převodovek už by se krokáče dost trápili, takže samozřejmě serva. Ano, absolutní enkodéry jsou vlastně nutnost, díky za připomínku.