nějakou dobu už mi nedá spát myšlenka na pořízení CNC frézky pro "hobby" použití. Hobby je schválně v uvozovkách, protože nyní používám jako hobby FA2U a rád bych se posunul trochu dál. Tím, že je to pro moje hobby, tak se snažím udržet rozpočet na nějakých vyšších desetitisících v nákupu a objevila se mi teď možnost koupit vyřazenou TOS FGS 32 CNC. Byl jsem si jí prohlídnout a vše víceméně funkční (závady např. hučící ložisko motoru vřetena apod.).
Zkoušel jsem vůli v posuvech tisícinovými hodinkami (tlačení vší lidskou silou sem tam, Z pajcrem), v X 0,01, Y 0, Z 0,005 [mm]. To se mi nezdá úplně špatné na stroj z r. 88.
Řídící systém Heidenhain TNC 155. Odměřování s přesností 0,005mm
Poběží cca 2x týdně, nepočítám, že by se musela nutně zaplatit svou prací, ale nechci úplný klump, který nebude vůbec přesný a zároveň bude nespolehlivý. To radši zůstanu u konvenčky.
Pracuji s ocelí i vysokopevnostní, ale třeba i s plastem nebo dřevěnými formami, což mě navádí na nedostatečnost řídícího systému - TNC155 údajně umí max. 100 řádků a pomalé načítání přes RS232, tudíž k frézování obecných tvarů asi nebude úplně vhodný a vnucuje se myšlenka na přestavbu např. na LinuxCNC. 1) Je to vůbec reálné za nějakou rozumnou cenu?
Driver je tam Simodrive 6SC 6101-3A-Z, kde Z=3xA30+G10, tzn. vstupy jsou +-10V
Pohony s enkodérem 1FU1050-6AC, kde jsem nenašel žádný datasheet a tak ani nevím, jaký má výstup. Tím pádem nevím, zda by šlo použít toto na převod STEP/DIR na +-10V.
Další věc je řazení, které je řešeno bůhví jak, ale je evidentně mechanické, jen nějak předělané na automatiku - neCNC stroj má 3 páky, tady se v Heidenhainu napíší otáčky, pak to v mašině před startem zahrká a přeřadí

Ze zapojení elektroniky strach nemám (škola, praxe) a Linuxu se nebojím, v tom jsem velmi pokročilý uživatel (administruji vlastní NAS na linuxu, server...)
Moje otázka zní: 2) Má cenu kupovat takovýto stroj?
3) Je to doopravdy s tím TNC155 tak špatné?
4) Lze ládovat v reálném čase z RS232?
5) S jakou přesností umí kruhovou interpolaci?
6) Má cenu stroj přestavovat na LinuxCNC (Mesa + převodník +-10V + komplikace s řazením?).
7) Jaký používáte v LinuxCNC ovládácí panel?
8 ) Jak se s LinuxCNC řeší JOG tímto?
9) V Mese mi připadá vždy velmi málo DIO, je možnost levného rozšíření jiná než oficiální od Mesy?