Vypadavání kroků při sepnutém vřetenu
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Mám tady docela zajímavý oříšek a sám si nějak nevím rady.... Dneska už to vypadalo že soustruh dodělám do zdárného konce a když jsem chtěl začít soustružit tak přišel problém.... Když zapnu vřeteno (relé) a pustím do něho step a dir pulzy z Mach3 (přes převodník z polského cnc fora do měniče) a chcu hýbat motorama, tak se sice hýbou, ale podle zvuku je jasné že vypadavají kroky, někdy se ale zastaví uplně. První varianta byla že to nestíhá LPT, takže jsem zkusil jiné a rychlejší PC. Naprosto stejné. Poté jsem odpojil řízení vřetena, sepnul pouze relé a vřeteno řídil z vlastního zdroje 0-10V. Ale je to to samé...
Takže teď mně napadá, může kolem sebe frekvenční měnič šířit něco co zblbne drivery? Nebo snad motor? Monitor který mám vedle tak se vlní a celkem pořádně i přes plechový kryt soustruhu. Drivery jsou ale přišroubovany na ocelové desce tloušťky 5mm a za nima je sériový komutátorový motor 1,1kW(tak to je napsané v manuálu). Dle fotek...
Nenapadá někoho co s tím? Je to celkem dost podstatné.... Teďka musím odjet, takže případné dotazy můžu zodpovědět až večer.
Díky moc za rady!!!!!!!
EDIT: Motory bez vřetena jezdí v pohodě jak divé, dokonce až 4,5m/min při MKK 800. S vřetenem nejedou ani na 1m/min při MKK 200
Takže teď mně napadá, může kolem sebe frekvenční měnič šířit něco co zblbne drivery? Nebo snad motor? Monitor který mám vedle tak se vlní a celkem pořádně i přes plechový kryt soustruhu. Drivery jsou ale přišroubovany na ocelové desce tloušťky 5mm a za nima je sériový komutátorový motor 1,1kW(tak to je napsané v manuálu). Dle fotek...
Nenapadá někoho co s tím? Je to celkem dost podstatné.... Teďka musím odjet, takže případné dotazy můžu zodpovědět až večer.
Díky moc za rady!!!!!!!
EDIT: Motory bez vřetena jezdí v pohodě jak divé, dokonce až 4,5m/min při MKK 800. S vřetenem nejedou ani na 1m/min při MKK 200
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
hadam to na ruseni od menice
ten nekdy dokaze svitit pekne daleko a zarusi ledasco
nevim jestli tam mas filtr pred menicem a stineny kabel mezi menicem a motorem mozna by to pomohlo ale predem by to chtelo hlubsi analyzu oscilem na tech driverech co se na nich lihne pripadne i co posila mach
ten nekdy dokaze svitit pekne daleko a zarusi ledasco
nevim jestli tam mas filtr pred menicem a stineny kabel mezi menicem a motorem mozna by to pomohlo ale predem by to chtelo hlubsi analyzu oscilem na tech driverech co se na nich lihne pripadne i co posila mach
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle fotky bych rekl ze si zamichal signalove a silove kabely dohromady a to pokud ma fungovat ma svoje pravidla protoze se vetsinou stane to, co se ti stalo. Jako prvni bych skusil separovat ty silove kabely , ale pokud je to ruseni az tak znat , tak to urcite nepomuze. Pomuze jedine ihned za LPT vytvorit odolnejsi signalovou linku treba RS 422 nebo 485 a tu vest az k driverum. Anebo vymenit veskera vedeni za kvalitnejsi stinena a to stineni se snazit vest v bedne do jednoho bodu(pripadne si to radsi nakreslit a kontrolovat aby zase nevnikla nejaka indukcni smycka)
Popis toho jak ma kabelaz vypadat byva i v kazdem lepsim PDF k driveru ci menici.
RADEK
Popis toho jak ma kabelaz vypadat byva i v kazdem lepsim PDF k driveru ci menici.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Mozna by pomohlo vsechny signalove draty tahnout nejakym dobre stinenym kabelem, kroucene pary zem+signal. Vse prizemnit v jednom bode. Urcite oddelit silovinu (a asi ji take tahnout stinene). Ale kdo vi, jak to dopadne.
Pokud maji budice na vstupu optroclen, tak si clovek 485/422 moc nepomuze. Spis by pomohl ten krouceny par pro kazdy vstup zvlast.
Pak jeste clovek muze zacit pridavat nejake stinici desky/kovove krabicky, ale bacha, ze to muze jak pomoct, tak ublizit.
Mozna jeste zkusit dat nejake odrusovaci ferity na konce silovych dratu. Idealne par zavitu skrz toroid(vsechny draty paralelne), ale i ty nacvakavaci by mohly trochu pomoct.
Pokud maji budice na vstupu optroclen, tak si clovek 485/422 moc nepomuze. Spis by pomohl ten krouceny par pro kazdy vstup zvlast.
Pak jeste clovek muze zacit pridavat nejake stinici desky/kovove krabicky, ale bacha, ze to muze jak pomoct, tak ublizit.
Mozna jeste zkusit dat nejake odrusovaci ferity na konce silovych dratu. Idealne par zavitu skrz toroid(vsechny draty paralelne), ale i ty nacvakavaci by mohly trochu pomoct.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Proc ne , ihned do LPT strcit desku kde udelam 422 a hned u driveru znova prijmu a prevedu zpet na TTL. Takze tam proti zemi nebude mozna temer zadna smycka a ta 422 je velmi odolna v podstate to uplne oddeli od zeme takze pokud v driverech jsou ty optocleny take mimo zem tak ma vyreseno.ledvinap píše: Pokud maji budice na vstupu optroclen, tak si clovek 485/422 moc nepomuze. Spis by pomohl ten krouceny par pro kazdy vstup zvlast.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Zalezi, jak je ten optoclen zapojenej. Pokud by led mela vyvedene oba draty, tak tam zadna zem neni. Optoclen na rozsviceni potrebuje nejaky proud+minimalni napeti. Takze se chova ciste diferencialne. Pokud se do obou dratu naindukuje stejne napeti (coz u krouceneho paru celkem plati), tak ruseni nezpusobi zadny proud optoclenem. Jen tam bude nejake napeti pres izloacni barieru, ale kapacita pres optoclen je tak mala, ze to snad jde zanedbat a staci neprekrocit elektrickou pevnost.Radek-B píše:ledvinap píše: Proc ne , ihned do LPT strcit desku kde udelam 422 a hned u driveru znova prijmu a prevedu zpet na TTL. Takze tam proti zemi nebude mozna temer zadna smycka a ta 422 je velmi odolna v podstate to uplne oddeli od zeme takze pokud v driverech jsou ty optocleny take mimo zem tak ma vyreseno.
RADEK
Pro prijimac 485 bude treba nekde vzit napeti - takze bud k budici povede napajeni od paralelu, nebo se vezme z budice.
V pripade napajeni od paralelu si nepomuzes (sumova imunita 485 je +-200mv diferencialni, u led bude kolem +1V)
Pokud by se prijimac napajel primo z budice, tak prichazis o galvanicke oddeleni a navic bezne prijimace vzladnou jen -5 - +13V common mode, takze pokud se mezi data a zem naindukuje vic, tak v nejlepsim pripade jen prestane fungovat.
Jedine, co by mohlo trochu pomoct je zakoncovaci rezistror, Ale proti optronu to IMHO nebude zadna vyhra.
Profi a bezproblemove reseni by bylo pouzit pro rozvod signalu opticke vlakno, ale to je zatim cenove nekde trosku jinde ...
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak vsiml sis ze pisu o 422 ta ma 400mA, nakonec mi bylo jasne za ta bude jistejsi, a pokud tam maji optaky spolecnou zem , tak tam to oddeleni neni uz ted. Mel jsem samozrejmne na mysli klasicke zapojeni s terminalovym odporem. Nejjednodussi je pouzit 26ls31 jako vysilac a 26ls32 jako prijimac. Ty obvody oba stoji do 10,- a stoji za to to alespon zkusit.
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
http://downloads.industrial.omron.cz/IA ... Manual.pdf
To co tam máš vydrátováno okolo fr. měniče, to se jen tak nevidí.
Filtr před měnič a stíněný kabel k motoru to je základ. Pokud to nestačí, tak se na výstupní fáze ještě přidává toroid. kroužek.
Takže to vyškubej a pěkně dle návodu. Navíc silová vedení a ovládací vedení min. 100mm od sebe.
Čím máš zajištěnou bezpečnost, když strčím kliku do universálky a klikne mi někdo PC, nebo se i to PC zmrcne samo - co se bude dít?
NOT-AUS relé TOTAL-STOP?
Jestli to je na prodej, tak nevím, nevím.
Možná jsem moc tvrdej, ale jsem v tomhle každý den, takže srry a pls. nekamenujte mě moc.
To co tam máš vydrátováno okolo fr. měniče, to se jen tak nevidí.
Filtr před měnič a stíněný kabel k motoru to je základ. Pokud to nestačí, tak se na výstupní fáze ještě přidává toroid. kroužek.
Takže to vyškubej a pěkně dle návodu. Navíc silová vedení a ovládací vedení min. 100mm od sebe.
Čím máš zajištěnou bezpečnost, když strčím kliku do universálky a klikne mi někdo PC, nebo se i to PC zmrcne samo - co se bude dít?
NOT-AUS relé TOTAL-STOP?
Jestli to je na prodej, tak nevím, nevím.
Možná jsem moc tvrdej, ale jsem v tomhle každý den, takže srry a pls. nekamenujte mě moc.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Takže více méně jste mi potvrdili měnič.... S tím jsem tak trošku počítal....
Jinak motor od měniče k motoru jde nejkratší možnou cestou, čili z měniče nad něj a hned kolem měniče zpět dolů za desku k motoru... V těch kanálech jdou pouze napětí z trafa a pak signály....
jinak co se rozmístění týče, tak je to všecko jak to bylo původně, včetně drátů, ty jsou skoro na stejných místech. Takže mi zůstává záhadou proč to nerušilo ty staré drivery... Na ukázku dávám i fotku....
K té bezpečnosti, pokud nechám kliku a zapnu tak letí, tak to bylo i do teď, vyráběla to firma HMV v Bratislavě, teď už není, prej zkrachovala, možná taky proto.... Máš samozřejmě pravdu, ale to by potom bylo uplně něco jiného a cena toho stroje by byla taky někde jinde... Obsluha je vždy s učitelem, teda pouze obsluhuje učitel, takže riziko je skoro, říkám skoro minimální.... A budu doufat že se nikdy nic nestane, tak jako se nestalo za těch 15 let provozu do teď. A jinak myslím že ten kryt který se přes univerzálku zavírá tak přes kliku zavřít nejde, ale zase nikde není hlídané jestli je nebo není zavřený....
Jinak motor od měniče k motoru jde nejkratší možnou cestou, čili z měniče nad něj a hned kolem měniče zpět dolů za desku k motoru... V těch kanálech jdou pouze napětí z trafa a pak signály....
jinak co se rozmístění týče, tak je to všecko jak to bylo původně, včetně drátů, ty jsou skoro na stejných místech. Takže mi zůstává záhadou proč to nerušilo ty staré drivery... Na ukázku dávám i fotku....
K té bezpečnosti, pokud nechám kliku a zapnu tak letí, tak to bylo i do teď, vyráběla to firma HMV v Bratislavě, teď už není, prej zkrachovala, možná taky proto.... Máš samozřejmě pravdu, ale to by potom bylo uplně něco jiného a cena toho stroje by byla taky někde jinde... Obsluha je vždy s učitelem, teda pouze obsluhuje učitel, takže riziko je skoro, říkám skoro minimální.... A budu doufat že se nikdy nic nestane, tak jako se nestalo za těch 15 let provozu do teď. A jinak myslím že ten kryt který se přes univerzálku zavírá tak přes kliku zavřít nejde, ale zase nikde není hlídané jestli je nebo není zavřený....
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi to nedalo a i když jsem už dávno v pyžamu tak jsem tam šel... Přivedli jste mně na zajímavou myšlenku a to jestli ten driver má na optočlenu mínus pol i na chladiči.... Změřil jsem a měl, odpojím svorkovnice a neměl a už to šlo jedno po druhém... Nakonec jsem zjistil že mám přišroubované LPT konektory do plechu celého stroje a tím se to někam dostává na GND piny CNC IO Boardu... Takže jsem připojil kabel z PC přimo na CNC IO Board, nastartoval PC, rozjel Mach a z hrůzou čekal co se stane po stisknutí šipek.... A ejhle, motory jezdí opět jako divé!!!! Takže bych řekl že problém je nalezen, teď to jen udělat tak aby to bylo OK. Zítra hned z rána se do toho pustím, protože mně to zajímá jestli jsem to opravdu identifikoval správně...
Ale stejně nechápu proč, když stejně po připojení PC do zásuvky se ty GND piny opět ukostří, ale už přes zásuvkové okruhy celého baráku...
Ale stejně nechápu proč, když stejně po připojení PC do zásuvky se ty GND piny opět ukostří, ale už přes zásuvkové okruhy celého baráku...
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Doufám že teda bude k čemu a nebyla to jen nějaká blbá náhoda zase, že to šlo....
Už se mi to kdysi stalo, že jsme dělali snímání síly na trhacím stroji a po utrhnutí tyčinky SW zahlásil neznámou chybu, dlouho jsme laborovali proč, někdy to udělalo někdy ne a nakonec se zjistilo že při tom utrhnutí se stroj tak zatřepe že došlo ke spojení obalu USB konektoru s kostrou stroje a to házelo tu chybu... Takže proto mně to napadlo...
Už se mi to kdysi stalo, že jsme dělali snímání síly na trhacím stroji a po utrhnutí tyčinky SW zahlásil neznámou chybu, dlouho jsme laborovali proč, někdy to udělalo někdy ne a nakonec se zjistilo že při tom utrhnutí se stroj tak zatřepe že došlo ke spojení obalu USB konektoru s kostrou stroje a to házelo tu chybu... Takže proto mně to napadlo...
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Tak když LPT odpojím od kostry stroje tak to je v pohodě, když ale vezmu drát a spojím kostru soustruhu s plechem na PC tak je to zpátky... Navíc mi není jasné proč v PC jsou spojené GND piny LPTčka s obalem LPT, tím není PC galvanicky oddělené od sítě, což sem si několik let myslel že je.... 

- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jestli to psát sem, nebo spíš do měničů, ale když už ten problém je rozřešený tady, tak v tom pokračuju... Takže identifikace je jasná a to že z měniče něco leze do zemnícího vodiče, protože když vezmu, připojím soustruh zásuvky na jedné straně baráku a PC na druhé straně tak není žadný problém, protože se to někde na vedení ztratí... Ale když je připojím oba do stejné zásuvky, nebo vezmu a při prvním je propojím zemnícím vodičem tak je problém zase na světě....
V manuálu k měniči jsem se dočetl (je to POUZE v textu): "Použijte vhodný typ odrušovacího filtru" a tedy dle čeho zvolit odrušovací filtr a pomůže mi skutečně když se to rušení šíří po zemnícím vodiči?
Jsem strojař a tohle už je pro mně vyšší dívčí
, takže prosím o rady..
Díky moc
EDIT: Samozřejmě ještě typ měniče... YASKAWA JUSPEED-F CIMR-B15-AS3-2019
V manuálu k měniči jsem se dočetl (je to POUZE v textu): "Použijte vhodný typ odrušovacího filtru" a tedy dle čeho zvolit odrušovací filtr a pomůže mi skutečně když se to rušení šíří po zemnícím vodiči?
Jsem strojař a tohle už je pro mně vyšší dívčí

Díky moc
EDIT: Samozřejmě ještě typ měniče... YASKAWA JUSPEED-F CIMR-B15-AS3-2019
Odrusovaci filtry urcite pujdou sehnat vsude mozne, ale tohle neni muj salek caje ...
Ale mozna bych jeste promeril odpor vstupu 230 a dratu k motoru proti zemi. A zkontrolovat zemeni menice.
Ted jeste koukam na obrazky, ze zadni strany to vypada, ze draty od menice k motoru vedou spolu s vodici ze sekundaru trafa a dost nadivoko(ale moc se v tech dvou fotkach neorientuju). Mozna to zkus dat tak, aby draty byly co nejdal od vseho ostatniho. Mozna, ze ti tam leze ruseni tudy ... (coz by spojeni zeme mohlo vyrazne zhorsit)
Ale mozna bych jeste promeril odpor vstupu 230 a dratu k motoru proti zemi. A zkontrolovat zemeni menice.
Ted jeste koukam na obrazky, ze zadni strany to vypada, ze draty od menice k motoru vedou spolu s vodici ze sekundaru trafa a dost nadivoko(ale moc se v tech dvou fotkach neorientuju). Mozna to zkus dat tak, aby draty byly co nejdal od vseho ostatniho. Mozna, ze ti tam leze ruseni tudy ... (coz by spojeni zeme mohlo vyrazne zhorsit)