Tos rt26

fotky našich strojů, aneb co máme doma
isv
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2010, 9:34

dobry den)

mam doma kus litiny tak pro to hledam vyuziti

uvazuji automatickou revolverovou nastrojovou hlavu s 8mi pozicemi
bude mit obdobnou konstrukci viz. http://cnc-projects.de/

dily bych chtel vyrabet okolo +-0,01 tak vaham nad umistenim sroubu na ose x
obrabet bych chtel nerez, dural

na ose Z uvazuji linearni vedeni 20
na X šířka koleje 15
kulickove srouby 16 stoupani 5

pohon vretene uvazuji 1.5kw, frekvencni menic

prosim o vase nazory
Přílohy
HPIM9699.JPG
revolver4.JPG
revolver3.JPG
revolver.jpg
revolver2.JPG
Naposledy upravil(a) isv dne 11. 1. 2010, 3:48, celkem upraveno 1 x.
Http://www.a-sk.cz technický sekáč
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2010, 1:47

Dle mého názoru to je dost výzva, postavit soustruh, který bude valit nerez ve stovce. Ale směle do toho. Výkon motoru vřetena a dimenzování lineárních vedení se mi zdá přiměřené. Kuličkový šroub osy X bych se snažil narvat doprostřed mezi lineáry, připadá mi to logičtější proti křížení. Vozíky lineárů se snaž dát co nejdál od sebe.

Ta revolverová hlava bude hóóódně náročná - musí to být extrémně přesné a tuhé. Pozicování i aretace nože musí být dokonalé, jinak bude nůž vibrovat a neosoustružíš nic, natož pak nerez.

A největší problém asi bude udělat to celé tak, aby tomu nevadila stříkající emulze, bez které si na nerezi ani neškrtneš.
Petr Spáčil
isv
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2010, 2:26

+-0,01 jsem uvazoval u duralu ale kdyz by to slo tak i nerez a titan:)

ta hlava se povysune ze zamku, pootoci a zase se vrati zpet do zamku

pres podelne vedeni chci mit kryti udelane z gumy nebo poskladat z plechu coz by bylo tezsi udelat aby pres to neteklo

bohuzel myslim ze ten sroub tam nenacpu ale koumam nad tim
pipa
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2010, 4:59

Revolverovou hlavu tady dělal Monteg http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=337 . Zkus se ho trochu poptat
www.tc-pipa.wz.cz
Jan Danda
Sponzor fora

7. 1. 2010, 10:46

pokud se kul.šroub nevejde mezi lineáry apokud to konstrukce umožní,byl by kul. šroub podle mě lepší spíš ve předu než vzadu.
Monteg

8. 1. 2010, 1:50

Jaké průměry a posuvy plánujete???
isv
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 7:47

no pruchod vretena je 26mm takze prevazne prumer do 26mm a revolver by mel byt s celnim a podelnym nozem do 160mm(max dural)

na pohon vretene jsem uvazoval frekvencni menic, elektromotor a snimani otacek protoze chci rezat zavity ale zda se mi ze to asi tak jednoduche nebude
pokud chci rozsah otacek od 100 do 2000 musim pouzit servomotor?
me elektrika nic moc nerika( akorat o ni vim ze tece ale nevim proc ze zasuvky nekape

zatim je mi 23 tak mi prosim nikdo nevykejte
isv
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 7:56

Jan Danda píše:pokud se kul.šroub nevejde mezi lineáry apokud to konstrukce umožní,byl by kul. šroub podle mě lepší spíš ve předu než vzadu.
jedina moznost jak dostat sroub na jine misto je ozubeny remen - v tom pripade by byl mezi lineary
Monteg

8. 1. 2010, 3:57

Troufám si tvrdit že s 1.5kW na vřetenu je to nepoužitelné pokud neplánujete uběry cca 0.2 až 0.5mm při těhle průměrech bych použil min 3kW. Servo na vřetenu nepotřebujete pokud neplánujete polohování - frézování při pohybech vřetena na závity vám stačí IRC na vřerenu.
isv
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 5:07

Monteg píše:Troufám si tvrdit že s 1.5kW na vřetenu je to nepoužitelné pokud neplánujete uběry cca 0.2 až 0.5mm při těhle průměrech bych použil min 3kW. Servo na vřetenu nepotřebujete pokud neplánujete polohování - frézování při pohybech vřetena na závity vám stačí IRC na vřerenu.
no puvodne na tom stroji je 2.2kw... pres prevodovku
uvazoval jsem puvodne prevod 3:1 ale ted uvazuju nad tim servem, protoze na ten t-stul muzu kdykoliv dodelat pohaneny nastroj
jaky vykon serva budu tedy potrebovat? je to celkem drahy
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 5:34

Servo alespon 4kW. Ono se to musi vyporadat i z ruznymi razy. A pozor takoveto vetsi servo uz byva konstruovano na pomerne male otacky, takze bude opet potreba zrejmne prevod do rychla. Docela rozumne je pouzit klasicky 3F motor + lepsi freqvencni menic.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Monteg

8. 1. 2010, 5:46

O tom to celé je byl tam 2,2kW přes převodovku která při redukci ot. násobý Nm. Bez převodovky - frekvenčák nic nenásobý spíš se snižujícími ot. ztrácí Mk. Dnešní trend je obrábět VBD které všeobecně májí větší řeznej odpor - aby jste využil jejich parametry požadují vysoké otáčky a Mk. Proto když se podíváte i na malý stroj má na vřetenu 5,5 - 7,5kW motor s rozsahem cca 8000 - 10 000ot/min a je spřevodován do pomala aby se nemusela použít převodovka. Servo v tomto výkonu je ranec. Čím to budete řídit? Aby řídící systém byl vubec schopen polohovat vřeteno - pracovat střídavě vřeteno a osa?
isv
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 6:19

neslo by pouzit tohle? ja se v elektru opravdu moc nevyznam
nevykejte mi... je mi 23!

ve chvili kdy budu mit pohon zacinam se stavbou
Naposledy upravil(a) isv dne 11. 1. 2010, 3:47, celkem upraveno 1 x.
Monteg

8. 1. 2010, 11:06

ve chvili kdy budu mit pohon zacinam se stavbou

To asi není ten správnej přístup - :D
Spíš by jste měl říct až budu vědět jak a čím to budu řídit začínám se stavbou - ono zpusobu jak to řídit je několik a né všechny sytémy - drivery uměj všechny typy řízení

Chci vás uchránit toho že si koupíte - servo - vřetenovej motor polohovací + příslusnej měnič - nebo kombinaci asynchroní motor + frekvenční měnič s kombinaci malé servo pro polohování utratíte x peněz a pak zjistíte že použitý system - drivery to či ono řízení nepodporuje

Takže bejt vámy začal bych tím co to bude řídit co to umí a podporuje a podle toho se rozhodnu co koupit jak jsem omezen co mohu použít za pohony a kolik os
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2010, 12:44

isv - nevím, kolik CNC strojů jsi už postavil, ale pokud je tohle prvotina, tak chtít tam hned poháněné nástroje a polohovatelné vřeteno, to jsou hodně velké ambice. Navíc tady ještě nepadlo, kolik na to máš nachystaných peněz. To je hodně důležité - z hovna se bič úplést nedá, a kdž jo, tak nezparáská :D

Já bych tam dal mornální 3f asynchronní motor a vektorový měnič. Bohužel je třeba počítat s tím, že takový pohon má přesně opačnou momentovou charakteristiku, než převodoka s ozubenými koly. U měniče je velký úspěch, když se podaří udržet konstantní krouťák, ale praxe je většinou taková, že čím nižší otáčky, tím nižší krouťák. A to je bohužel naprosto opačně, než jak to vyžaduje praxe - obrobek o velkém průměru chce menší otáčky, ale větší krouťák. Přesně tomu vyhovuje mechanická převodovka. Když ji chceš nahradit elektronikou, tak se neobejdeš bez určitého předimenzování. Přesto si myslím, že na dural a sem tam nějaké želízko by těch 1.5 kW stačilo, na nerez bych šel asi výš. Ale pokud budeš soustružit jen průměry, které dáš do vřetene, tedy do 26 mm, tak bych byl úplně v klidu.

Za zvážení stojí také možnost zachovat alespoň dva mechanické převody, mezi nimiž bude rozdíl cca 3-4 násobek, a až ten zbytek nechat na měniči. Nevýhoda je, že se asi nikdo nebude drbat s tím, aby to umělo řadit samo pokynem z řídícího systému, takže pokud bude na jednom obrobku třeba použít dramaticky rozdílné otáčky, tak by k tomu musel někdo v půlce skočit a překvaltovat.
Petr Spáčil
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“